Menarik di Uptown Shah Alam

Menarik di Uptown Shah Alam

Menarik di Uptown Shah AlamSumber: selangorkini

Uptown ini merupakan salah satu tempat menarik di Shah Alam yang wajib di dikunjungi kalau  anda berpeluang ke Shah Alam.

Kepada yang berminat untuk ke Uptown ini, ia terletak di Kompleks Muhibbah Shah Alam Seksyen 24. Uptown Shah Alam ini di urus oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Pada tahun 2014 Uptown Shah Alam pernah musnah dalam kebakaran yang disebabkan oleh litar pintas. Sebagai langkah untuk membela nasib usahawan Uptown ini ia dibina semula dan dibuka pada tahun 2015.

Mengikut bancian yang dilakukan oleh Kumpulan Usahawan Uptown, bilangan pengunjung di Uptown ini merupakan yang paling ramai kalau dibandingkan dengan Uptown yang lain di Malaysia.

Kejayaan ini boleh di kaitkan dengan usaha pihak pengurus yang menyediakan tempat dan suasana membeli belah yang selesa untuk pengunjung.

 

Suasana

Membeli-belah di sini memang selesa dengan susunan kedai yang teratur dan lampu yang terang membuat anda rasa selamat berjalan bersama keluarga anda di sini.

Terdapat 450 tapak perniagaan di uptown ini dan semua sudah penuh disewa. disebabkan jumlah kedai yang banyak, barangan yang di jual pun lain-lain jenis dan anda tak akan kempunan pilihan.

Uptown Shah Alam merupakaan destinasi menarik waktu malam dan bermula saja jam 10 malam tempat ini penuh dengan orang. Waktu operasi Uptown Shah Alam ini adalah dari pukul 8.30 malam hinggah ke 3 pagi. Oleh kerana ini jangan takut anda akan lambat.

Jikalau anda memandu, anda ada dua pilihan untuk letak kereta anda. Sebaik-baiknya anda mengunakan tempat letak kereta yang telah di sedia kan oleh pihak Uptown Shah Alam, tetapi ramai pilih untuk meletak kereta mereka di tepi jalan sahaja kerana senang untuk keluar nanti.

Sampai saja anda akan nampak pintu gerbang dengan papan tanda besar yang boleh dilihat dari jauh. Masuk saja pintu gerbang ini kelihatan kanopi besar berwarna putih yang melindungi Uptown ini.

Apabila anda sudah puas membeli-belah sambil mencuci mata, sampai masa untuk anda rehat seketika di tempat makan yang disediakan di belakang Uptown Shah Alam ini.

Tempat yang luas ini dikhaskan untuk peniaga makanan dan disini anda akan menjumpai banyak pilihan makanan. Di sini anda akan nampak gerai makanan yang beraneka jenis menjual makanan seperti yong tau fu, Char kway teow, Sate dan Sotong tepung gergasi.

Kalau anda nak makan yang goreng-goreng atau pun yang celup-celup semua ada disini. Di sini juga ada seorang yang menjual meatball ala Ikea.

Anda akan nampak ramai yang jalan di uptown ini sambil makan rojak buah. Cara kedai ini mempamerkan buah-buahan nya memang menaikkan selera.

Aktiviti

Di uptown ini terdapat sebuah pentas dan hampir semuaa acara yang di anjurkan oleh Uptown Shah Alam kan diadakan di pentas ini. Antara acara mingguan yang di adakan di sini adalah acara karaoke terbuka dan kepada sesiapa yang sudi mencuba bakat mereka silakan.

Pada hari-hari tertentu, Uptown Shah Alam menjemput Ustaz yang terkenal dan mengadakan ceramah agama di pentas ini. Untuk keterangaan lanjut mengenai aktiviti sepanjang tahun 2016 ini anda boleh mendapat maklumat dari pengurus pentas tersebut.

Sebagai kata penutup, memang banyak tempat lain yang anda boleh pergi untuk menghabiskan masa pada hujung minggu, dan anda tidak akan menyesal jika pilih untuk menghabiskan masa tersebut di Uptown Shah Alam.

Informasi Uptown

Waktu Operasi:  8.30 pm – 3.00 am (Isnin – Ahad)

Alamat: Komplex Muhibbah, Persiaran Sultan, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor, Malaysia

Apa yang Menarik di Aeon Mall Shah Alam

Apa yang Menarik di Aeon Mall Shah Alam

Aeon Shah Alam  dirasmikan pada awal tahun 2017, terletak di Seksyen 13 Shah Alam. Sejak pembukaannya, Aeon Shah Alam sentiasa penuh dengan pengunjung.

Lokasi Aeon Shah Alam pun sangat strategik, senang nak cari. Kalau tahu di mana Stadium Shah alam, pasti tak sesat nak cari jalan ke Aeon Shah Alam ni. Kalau tak jumpa juga, cari sahaja di Waze.

Ada banyak blog yang berkongsi tentang perkara menarik di Aeon Shah Alam. Namun, kami yakin korang pasti belum tahu tentang 3 perkara yang unik ini.

 

Apa yang Menarik di Aeon Mall Shah Alam

“Japan Street” di Aeon Mall Shah Alam

Kali pertama datang ke Aeon Shah Alam, kami terkejut dengan suasana Jepun yang dicipta dalam pasaraya ini, kerana hampir serupa dengan suasana sebenar di Jepun. Kami pernah tinggal di negara matahari terbit itu selama 4 tahun. Perasaan yang sama. Serius.

Ada Tokyo Street di tingkat 2, yang menghimpunkan kedai-kedai terkemuka dari negara Jepun. Ada kedai barangan harian, travel agency JTB (Japan Travel Bureau), serta pelbagai pilihan kedai makanan Jepun di sini seperti Sushi King, Mr. Donut, Yoshinoya, Gindaco Takoyaki, Haikara Style Cafe dan lain-lain.

Kedai barangan 100 yen kegemaran ramai, Daiso juga ada di Tokyo Street ini. Dengan saiz yang agak besar, Daiso di Aeon Shah Alam turut menawarkan barangan premium yang tiada di kebanyakkan Daiso lain.

Selain itu, ada 4 lokasi khas yang menggambarkan 4 musim di negara Jepun iaitu; musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk. Para pengunjung boleh ambil gambar sambil feeling seolah-olah berada di negara Jepun sebenar.

Pendek kata, bagi korang yang ingin merasakan suasana seperti sedang membeli-belah di pasaraya Jepun, datanglah ke Aeon Shah Alam. Perasaan bagaikan berada di Jepun sebenar.

Surau Dengan Telekung Berwarna

Aeon Mall menyediakan konsep telekung berwarna di surau wanita. Rasa cantik bila pakai telekung warna warni ni. Tapi, telekung berwarna ini disediakan mengikut hari.

Ini bermakna, ada 7 warna telekung untuk penggunaan 7 hari seminggu. 1 hari, 1 warna telekung yang ditetapkan. Jadi, kita yakin telekung ini betul-betul dibasuh setiap hari. Tambahan lagi, ada banyak pilihan surau. Bukan satu tempat sahaja.

Jika korang sedang teman anak-anak main di taman permainan di tingkat 3, surau berada betul-betul bersebelahan taman Molly Fantasy ini. Mudah buat ibu ayah untuk ambil giliran pergi solat.

Kalau korang sedang makan di Foodcourt, surau ada betul-betul bersebelahan aje. Tak payah jalan jauh-jauh, atau naik turun lif. Anak-anak kecil pun tak bosan menunggu, sebab mereka busy makan dan minum.

Nampak sangat yang Aeon  Mall Shah Alam sememangnya pasaraya mesra keluarga dan kanak-kanak.

Teh Tarik Sedap di Shah Alam

Oh, point terakhir ini mungkin tidak penting bagi korang yang tak suka minum teh. Tapi, beri impak besar buat para peminum tegar teh tarik ni. Hehehe.

Terkejut sebab teh tarik dia sedap sangat! Tak kelat, dan tak terlebih manis. Rasa sedap teh tarik sebenar. Tak boleh berhenti hirup! Foodcourt nya pun ohsem! Ada banyak pilihan makanan sedap-sedap, dan yang penting mesra poket, dan kenyangkan perut. Hehehe.

Ok, itu sahaja 3 perkara menarik tentang Aeon Shah Alam dari kacamata kami. Semoga perkongsian dari kami ini dapat memberi korang info dari sisi lain tentang Aeon Shah Alam.

Tempat-tempat berdekatan dengan Homestay byKA

Tempat-tempat berdekatan di Homestay byKA

Bagi yang ingin bercuti di Shah Alam, korang boleh menginap di Homestay byKA. Sebab apa? sebab Homestay byKA berada di lokasi yang paling strategik dan mudah untuk korang akses ke mana-mana tempat yang korang nak pergi. Best kan?

Di bawah ni kami akan kongsikan tempat-tempat berdekatan dengan Homestay byKA. Senang korang nak planning cuti nanti kan hehehe.

Tempat-tempat berdekatan di Homestay byKA

UITM Shah Alam

Kampus utama universiti di Shah Alam dimulakan dengan peletakan batu asas pada 14 Oktober 1967 oleh Tun Abdul Razak, dan pada pertengahan tahun 1970an, kampus ini telah pun beroperasi sepenuhnya. Kampus ini merupakan pusat dan tumpuan utama pembangunan dan perkembangan universiti kepada satu jaringan kampus yang besar. Kampus ini terletak di pusat bandaraya Shah Alam dan oleh itu, kemudahan awam dan perkhidmatan awam mudah diperolehi. Lokasinya juga sangat strategik, berdekatan dengan lebuhraya utama  menghubungkan Shah Alam dengan pusat-pusat bandar yang lain. Selain itu, Shah Alam juga merupakan pusat teknologi maklumat dan aplikasi multimedia.

  • 6 minit je dari Homestay byKA

 

IDCC Shah Alam

Ideal Convention Centre Shah Alam (IDCC) yang terletak di seksyen 15 Shah Alam. IDCC merupakan salah satu tempat yang menawarkan dewan untuk mesyuarat, konvensyen, perkahwinan dan pameran. Visi IDCC adalah untuk menjadi rumah acara tempatan & antarabangsa yang terkemuka. Percaya atau tidak, IDCC mengalu-alukan purata 500,000 pelawat. IDCC juga mempunyai lebih daripada 500 acara setiap tahun.

  • 5 minit je dari Homestay byKA

 

Masjid Negeri Shah Alam

Masjid Negeri Shah Alam yang dikenali sebagai Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, merupakan salah satu lambang yang menyemarakkan keagungan agama Islam dan kedaulatan penganut Islam di Malaysia. Masjid ini terletak di bahagian utara tebing Tasik Shah Alam, di kawasan yang lebih tinggi dan sesuai dengan pembinaan masjid yang dianggap penting ini. Ia menjadi satu keperluan kepada penduduk Shah Alam yang sentiasa bertambah dari semasa ke semasa.

  • 3 minit je dari Homestay byKA

 

Kompleks PKNS

Terletak di dalam satu kompleks bangunan yang tidak berapa baru dan rata-rata peniaga di sini adalah golongan Melayu. Konsep perniagaan di sini lebih kepada bazar dan beberapa lot kedai. Kalau anda ingin mencari pakaian wanita seperti baju kurung, tudung dan sebagainya, sangat dicadangkan untuk jenguk-jenguk ke sini. Setiap kali bulan Ramadhan mesti penuh dengan kunjungan warga Shah Alam untuk mencari baju raya.

  • 2 minit je dari Homestay byKA

 

Unisel Shah Alam

Uniseldahulunya dikenali sebagai “Universiti Industri Selangor” telah ditubuhkan pada tahun 1999, universiti ini mempunyai dua kampus  iaitu kampus induk terletak di Bestari Jaya (dahulunya dikenali Batang Berjuntai) (disiapkan pada tahun 2005) dan kampus cawangan/satelit yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam.

  • 6 minit je dari Homestay byKA

 

i-City Park

Semenjak dibuka pada tahun 2013, waktu malam di taman tema fantasi ini tidak putus-putus dikunjungi oleh orang ramai yang ingin melihat ratusan pokok bermandikan cahaya digital, penuh warna-warni. Rumah Salji yang dibuka sehingga waktu malam juga menjadi tarikan utama oleh mereka yang ingin merasai suasana kedinginan musim sejuk. Waktu siangnya pula, taman tema air, ‘Red Carpet’ atau muzium lilin dan galeri lukisan ‘3D The Trick Art’menjadi tumpuan.

  • 7 minit je dari Homestay byKA

 

Aeon Mall Shah Alam

AEON Mall Shah Alam berdiri megah dengan ciri-ciri seni binaannya yang pasti menimbulkan perasaan untuk bergambar dengan mercu ini.  Rekaan mercu terkini di Shah Alam ini adalah hasil inspirasi mercu tanda terkemuka komuniti setempat, iaitu Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Apa yang menarik tentang seni rekaan dalaman bangunan ini adalah gabungan konsep seni bina Islam dan Jepun, konsep unik empat musim yang diilhamkan daripada musim-musim yang ada di Jepun iaitu musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga.

  • 5 minit je dari Homestay byKA

 

SACC Shah Alam

Sebuah pasaraya di Shah Alam yang sangat menarik dari segi senibinanya dan banyak juga pilihan restoran yang menarik yang ada di sini. Berjalan dan cuci cuci mata di sini lebih menenangkan kerana kawasan jalan kaki yang lebih lapang dan tidak terlalu sempit seperti di beberapa kompleks membeli belah yang lain. Pilihan barangan yang ada di sini juga tidak kurang banyaknya.

  • 2 minit je dari Homestay byKA

 

Untungnya kalau korang menginap di Homestay byKA, semua tempat kat Shah Alam ni dekat hehehehe… Kalau korang nak menginap di sini boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

Jalan-jalan di Setia City Mall

Jalan-Jalan di Setia City Mall

Jalan-jalan di Setia City MallSumber: tripadvisor

Setia City Mall dibangunkan dan diuruskan oleh SP Setia Group yang sinonim dengan harta tanah eko mesra yang berkualiti dan kumpulan pembinaan.

Dengan lebih daripada 10.5 ekar kehidupan taman berlandskap yang indah sekitar pusat membeli-belah ini, korang boleh meluangkan masa bersama keluarga di luar rumah bermain layang-layang atau menunggang basikal, atau meluangkan masa bersendirian atau berkumpul dengan rakan-rakan, korang boleh menikmati dan meneroka kesemua ruangan di sini.

Kalau korang kaki shopping, apa kata kalau singgah ke pusat membeli-belah Setia City Mall Shah Alam. Lengkap dengan pelbagai jenis jenama besar seperti Kaison, Parkson, H&M dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, korang juga dapat bersantai bersama kawan-kawan di tempat bermain bowling, karaoke dan juga di taman yang terletak berhadapan dengan shopping mall ini.

Tambahan pula, korang juga boleh menikmati pemandangan tasik buatan dan air pancut yang berwarna-warni di taman ini. Untuk yang membawa anak-anak pula, boleh membawa anak bermain di taman permainan yang disediakan. Pendek kata, Setia City Mall ni memang tempat terbaiklah untuk bersantai,  semuanya ada.

 

Lepak Santai di Taman Setia City Mall

Jalan-jalan di Setia City MallSumber: says

Salah satu tempat tarikan umum untuk beriadah bersama keluarga dan anak-anak di hujung minggu dan hari kelepasan cuti ialah di taman di hadapan Setia City Mall, Setia Alam, Shah Alam. Taman yang di hiasi seni lanskap yang cantik untuk bergambar, di samping pelbagai aktiviti riadah yang boleh di lakukan seisi keluarga disini. Berhadapan Setia Alam Convention Centre kita akan dapat melihat ramai bersantai petang sambil bergambar sakan.

Seperti di kebanyakan taman rekreasi yang lain, antara aktiviti santai yang ada disini seperti permainan ‘giant bubble’ , sewa basikal, cuma basikal di sini menggunakan kuasa bateri kalau tak salah ana sebab ia tidak perlu di kayuh, ketika kunjungan ana petang tu ada bertanya kepada penyewanya setengah jam sewa berharga RM25. Giant bubble pula RM5 dua bekas.

Betul betul berhampiran Mall terdapat sebuah tasik buatan. Di sekitar jambatan yang menghubungkan Mall dengan taman ni terdapat ramai kanak-kanak dan juga orang dewasa memberi makan kepada ikan-ikan. Jangan risau sebab ada di jual makanan ikan di atas jambatan ni. Terngiang-ngiang lagi di telinga ana , suara budak perempuan menjual makanan ikan berharga satu peket RM2 , 3 peket RM5.

Okay laa, malas nak membebel panjang-panjang, apa kata korang pergi sana nanti hujung minggu ni! Bawa family dan kawan-kawan korang hehehe.

Butik Vendor Popular di Shah Alam

Butik Vendor Popular di Shah Alam

Jika korang dah mula bosan atau tak tahu mana nak pergi untuk membeli-belah, kami cadangkan agar korang berkunjung ke Shah Alam. Mempunyai populasi seramai 650,000 orang dan juga menjadi ‘rumah’ kepada beberapa institusi pengajian tinggi seperti UiTM, maka tidak harianlah sekiranya Shah Alam menjadi salah satu ‘syurga’ membeli belah untuk kaum Adam dan Hawa. Disebabkan ini juga, ramai pemilik butik dan jenama besar mempunyai keyakinan untuk melebarkan sayap mereka dan membuka cawangan di Shah Alam.

Jadi, bagaimana nak memulakan ‘perjalanan’ shopping korang? Mesti pening kan, banyak sangat kedai sampai tak tahu nak pergi yang mana dulu. Apa kata kita pergi ke butik yang berkonsepkan vendor. Apa itu butik konsep vendor? Sejak kemunculan pelbagai jenis sosial media dan kemudahan internet dan telefon pintar, pengguna kini mempunyai kemudahan untuk membeli belah hanya dihujung jari mereka. Tetapi kadang kala, ye lah, kita rasa tak puas tengok gambar, rasa macam nak pergi tengok dan pegang barang tu. Maka di situ muncul lah konsep vendor butik. Ianya sebuah kedai di mana pelbagai online sellers akan menyewa tapak dan pemilik kedai tersebut akan membantu menjual barangan mereka.

Sincerely by Us Boutique (SBU)

Jenama SBU sudah lama berada di pasaran sejak diasakan oleh Inora Putri pada tahun 2011 tetapi pada tahun 2013, beliau telah mengorak langkah dengan membuka kedai berkonsepkan vendor di Shah Alam. Antara keistimewaan SBU adalah ianya mempunyai sebuah ruangan mini café di mana para pelanggan boleh memesan pelbagai jenis kek dan manisan yang boleh dinikmati sambil membeli belah. Selain itu, SBU juga telah memperkenalkan sebuah rangkaian pakaian bayi yang direka khas oleh mereka sendiri.

Sumber: CikLilyPutih

Menjual: Pakaian bayi dan dewasa, hijab, makanan, aksessori telefon, aksesori, produk kecantikan, buku, beg
Julat harga: Makanan – bermula dari RM0.50, Pakaian etc – RM150 kebawah
Waktu operasi: 11am-9pm setiap hari (Tutup setiap hari Isnin)
Laman web: www.sincerelybyusofficial.com
Instagram: @sincerelybyushawls
Facebook: Sincerelybyus Shawls

Alamat:
B-19-G, Jalan Serai Wangi K 16/K,
Alam Avenue 2, 40200,
Shah Alam, Selangor

The Muse Dept

Ditubuhkan pada tahun Julai 2014, The Muse Dept (TMD) sememangnya membawa suatu kelainan berbanding butik berkonsepkan vendor yang lain. TMD telah membawa masuk jenama kasut terkemuka dari Indonesia, MKS Shoes, untuk dipasarkan di negara kita. Sejak dari itu, kasut ini telah menjadi dambaan ramai wanita di luar sana termasuk pemilik butik atas talian, Fashion Valet, iaitu Vivy Yusof. Objektif pembukaan butik TMD adalah untuk menjadi sebagai one stop centre untuk para gadis di luar sana yang meminati fesyen, muzik, dan seni. Pendek kata, dari pakaian tradisional, ke pakaian kasual, korang pasti tidak akan jemu dengan pilihan yang ada.

Sumber: Facebook

Menjual: Pakaian tradisional, pakaian kasual, hijab, aksesori, produk kecantikan, buku, beg, kasut
Julat harga: RM10-RM179
Waktu operasi: 11am-8pm setiap hari (Tutup setiap hari Isnin)
Instagram: @themusedeptmy
Facebook: The Muse Dept

Alamat:
C 15-1 (Tingkat 1) Alam Avenue 2,
Jln Serai Wangi L 16/L, Seksyen 16,
40000, Shah Alam, Selangor.

Nanano Vendors

Nanano Vendors pada asalnya bermula dengan Nanano Collection, sebuah jenama pakaian yang diasaskan oleh Nana Ashrina pada tahun 2008. Bermula dengan jualan atas talian menerusi blog, Nanano telah berusaha untuk mengukuhkan jenamanya selama beberapa tahun dan akhirnya berjaya membuka butik mereka, Nanano Vendors pada tahun 2013. Antara perkara yang membuat kami kagum adalah keupayaan gadis ini untuk membuka lima cawangan butiknya hanya dalam masa tiga tahun sahaja. Nanano Vendors mahu dilihat sebagai sebuah hub fesyen untuk wanita urban masa kini.

Sumber: Foursquare
Menjual: Pakaian tradisional dan kasual, kasut, beg, hijab, aksesori
Julat harga: RM25-RM300
Waktu operasi: 11am-8pm setiap hari (Tutup setiap hari Isnin)
Laman web: www.nananovendors.com
Instagram: @nananovendors
Facebook: Nanano Vendors
Alamat:
No. 42B, Jalan Plumbum N7/N,
Seksyen 7, 40000, Shah Alam,
Selangor.
Rasa macam seronok je kan? Boleh pergi shopping beberapa kedai maya dalam satu masa! Tak payah nak pergi banyak tempat, boleh dapat satu outfit complete, from top to bottom. Okay lah, kami dah tolong jimatkan masa korang dengan menyenaraikan beberapa butik konsep vendor yang korang boleh pergi nanti. Happy shopping! 

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah AlamSumber: says.com

Sepanjang sebulan kita menjalani ibadah puasa pasti kita ternanti-nantikan saat berbuka puasa. Di negara kita sememangnya bulan Ramadhan ini digelar bulan rahmat. Peniaga-peniaga juadah berbuka puasa pasti menantikan pembukaan bazaar-bazaar ramadhan di setiap pelusuk. Bagi golongan
yang berkerja, mereka lebih senang membeli juadah berbuka puasa berbanding memasak sendiri memandangkan masa yang singkat. Di sekitar bandar Shah Alam sendiri terdapat beberapa buah bazaar Ramadhan yang begitu popular yang ditunggu-tunggu pembukaannya antaranya adalah Bazaar Ramadhan di Stadium Shah Alam, Seksyen 13.

Bazaar Ramadhan Seksyen 13 yang terletak di lot parking Stadium Shah Alam merupakan bazaar yang paling besar dan luas di Selangor. Maka tidak hairanlah jika kawasan tersebut dikeremuni oleh ramai orang sejak dari pukul 4.00 petang. Bagi menggelak terperangkap dari kesesakan lalu lintas di nasihatkan korang untuk datang lebih awal dalam antara jam 4.00 petang hingga 5.00 petang kerana sekiranya lambat, korang bakal menghadapi kesukaran mencari tempat letak kereta dan bakal berhimpit dengan orang ramai. Namun disebalik berhimpit orang ramai, berbagai juadah lauk-pauk, kuih-muih yang tidak pernah korang jumpa ada jual di Bazaar Ramadhan Seksyen 13 ini.

Pada bulan Ramadhan, Murtabak adalah jualan yang paling popular untuk berbuka puasa. Ada pilihan murtabak daging, ayam dan sardin. Ia dihidangkan dengan jeruk bawang dan kari. Memang kena berbaris kalau inginkan murtabak di bazaar ini kerana perminat murtabak terlalu ramai.

Selain ayam percik, ayam golek menjadi rebutan terutamanya apabila korang melihat lelehan minyak yang jatuh dari ayam yang membuat perut terus berkeroncong tidak henti-henti. Ayam golek ini diperam dengan sos khas dan dicucuk di cerucuk untuk dibakar dan digolek-golekkan.

Bazaar Ramadhan bukan sahaja menyediakan juadah makanan tetapi ada juga pelbagai minuman yang menghilangkan dahaga dan tekak yang kering. Jus buah menjadi pilihan utama pengunjung, Air katira, teh bunga, Ribena Susu dan macam-macam lagi.

Marilah beramai-ramai bersama keluarga mengunjungi Bazaar Ramadhan Seksyen 13. Korang harus datang mencuba pelbagai juadah makanan dan minuman yang enak dan lazat…Experience it yourself!

Sebelum tu, nak bagi tahu korang sekiranya korang menginap di Homestay ByKA, setiap penginapan satu malam akan terima #SAHURKIT daripada kami. Mesti korang lebih bertenaga puasa nanti. Menarik kan?

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

 

Kalau korang berminat nak sewa Homestay dengan kami boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

 

Bazaar Ramadhan dan tempat shopping Raya yang Popular di Shah Alam

Bazaar Ramadhan dan tempat shopping Raya yang popular di Shah Alam

Haaa masuk bulan Ramadhan je pastinya dalam fikiran kita terbayangkan tentang makanan dan baju baru yang hanya terdapat di bazaar ramadhan dan tempat shopping raya. Hehehe Betul tak? Sudah pastinya tempat-tempat bazaar and mall-mall akan mula di kunjungi oleh pelbagai lapisan masyarakat. Untuk yang bekerja dan tidak berkesempatan untuk memasak juadah berbuka, sudah pasti berkunjung ke bazaar-bazaar yang menjual pelbagai jenis makanan. You name it. Di sini, kami senaraikan bazaar ramadhan dan tempat-tempat yang biasa orang shopping yang ada di Shah Alam.

Topik ini bukan sahaja untuk yang duduk di Shah Alam, ia juga untuk tetamu homestay kami, terutamanya yang datang dari jauh. Sekiranya berminat untuk melapangkan masa untuk mencari pakaian di area shah alam, dan mencari tempat untuk berbuka, di sini kami senaraikan tempat-tempat menarik untuk anda.

Bazaar Ramadhan

keunikan ramadhanSumber: Wanista

Baazar Ramadhan merupakan bazaar wajib yang ada pada bulan puasa. Pada masa ini, semua warga Malaysia berpusu-pusu ke bazaar di waktu petang untuk membeli makanan. Untuk umat Islam memang untuk berbuka puasa, untuk orang Malaysia yang beragama lain pula untuk menjamu selera yang berbagai-bagai ini. Bagi penduduk sekitar Shah Alam, tentu berminat nak tahu kat mana lokasi terdapatnya bazar ramadan di sekitar Shah Alam sepanjang bulan puasa tahun 2018 ini.

Seminggu lagi dah nak masuk bulan puasa bagi tahun 2018. Macam biasa, perkara penting yang dikaitkan dengan bulan puasa adalah lokasi di mana terdapatnya Bazar Ramadan sepanjang bulan puasa ini.

Suka atau tak suka, majoriti besar penduduk negara kita akan singgah juga ke bazar ramadan untuk mendapatkan makanan berbuka. Samada juadah berbuka atau sekadar untuk menambah kuih muih yang ada dibuat kat rumah.

Hebat macam manapun, tentu akan pergi juga ke Bazaar Ramadhan untuk membeli juadah puasa. Sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh sebulan berpuasa. Tak kisah samada anda bujang atau dah berumah tangga. Agak sukar nak cari orang yang tak membeli lansung juadah untuk bulan puasa.

Berbalik kepada tajuk asal artikel ini, berikut saya berikan senarai Bazaar Ramadhan di sekitar Shah Alam, Selangor untuk tahun 2018 ini.

Anda boleh pilih mana satu yang berdekatan untuk pergi beri sokongan kepada para peniaga kat bazar ramadan tersebut.

Terdapat sebanyak 35 lokasi Bazaar Ramadhan di sekitar Shah Alam tahun 2018:

  1. SEKSYEN 6 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 6/1F (HADAPAN RESTORAN ALI BISTRO)
  2. SEKSYEN 7 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN KRISTAL AS 7/AS
  3. SEKSYEN 8 JALAN MUARA 8/9, (HADAPAN ALHISHA MINI MARKET)
  4. SEKSYEN 16 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 16/3 (HADAPAN DEWAN MBSA)
  5. SEKSYEN 18 JALAN 18/34, (HADAPAN KLINIK AHMAD SHAH)
  6. SEKSYEN 25 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN TERAJU 25/67 (BERSEBELAHAN MYDIN)
  7. SEKSYEN 27 TAPAK PASAR MALAM, JALAN BUKIT RAJA 27/8
  8. SEKSYEN 31 JALAN ANGGERIK ARANDA B 31/B (DEPAN PONDOK POLIS KOTA KEMUNING)
  9. 9. SEKSYEN 28 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 28/5 (BERHAMPIRAN RESTORAN KFC)
  10. SEKSYEN 32 TAPAK PASAR MALAM BUKIT KEMUNING
  11. SEKSYEN 33 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN KEMUNING UTAMA PRIMA 9.00 PAGI – 12.30 T/HARI E33/E (HADAPAN GIANT)
  12. SEKSYEN 35 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN TUN TEJA B 35/B
  13. SEKSYEN U2 TAPAK PASAR MALAM, JALAN SAUJANA INDAH (RESTORAN 2.30 PTG – 5.00 PTG SIDAH)
  14. SEKSYEN U5 TAPAK PASAR MALAM MAH SING, JALAN UTARID U5/18A
  15. SEKSYEN U5 TAPAK PASAR MALAM, SUBANG 2, JALAN BV U5/BV
  16. SEKSYEN U5 JALAN NOVA NU5/N
  17. SEKSYEN U5 JALAN MATAHARI U5/117
  18. SEKSYEN U3 SUBANG PERDANA (BERSEBELAHAN GERAI MAJLIS)
  19. SEKSYEN U8 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN N U8/N(BERSEBELAHAN RESTORAN AL-ALI)
  20. SEKSYEN U8 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN C U8/C, BUKIT JELUTONG, (HADAPAN MY MYDIN)
  21. SEKSYEN U10 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN PULAU LUMUT U10Q/Q
  22. SEKSYEN U10 TAPAK PENJAJA SEMENTARA, JALAN PULAU INDAH AU/10A
  23. SEKSYEN U13 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN SETIA PRIMA C U13/C, (HADAPAN CIMB SETIA ALAM)
  24. SEKSYEN U13 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN SETIA PERDANA BC U13/BC
  25. SEKSYEN U19 JALAN LITER D, BANDAR BARU SUNGAI BULUH FASA 3, (HADAPAN ECONSAVE)
  26. SEKSYEN U20 TEMPAT LETAK KERETA, BUKIT RAHMAN PUTRA, BANDAR BARU SUNGAI BULUH , FASA 1
  27. SEKSYEN U20, TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 1 B/2, BANDAR BARU SUNGAI BULUH, FASA 2, (HADAPAN PEJABAT LUNCAI EMAS)
  28. SEKSYEN 24 TAPAK USAHAWAN MIKRO, JALAN TIMUN 24/C
  29. SEKSYEN 18 TAPAK PASAR MALAM, JALAN 18/A & 18/2
  30. SEKSYEN 13 TAPAK BAZARENA, STADIUM SHAH ALAM
  31. SEKSYEN 17 TAPAK PASAR MALAM, JALAN 17/20 (HADAPAN DEWAN MBSA)
  32. SEKSYEN 19 TAPAK PASAR MALAM, JALAN 19/D
  33. SEKSYEN 20 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 20/2
  34. SEKSYEN U3 TEMPAT LETAK KERETA, JLN SP2/4, SUBANG PERDANA
  35. SEKSYEN 7 TAPAK PASAR MALAM, JALAN PLUMBUM 7/98

Selamat menjalankan ibadah puasa sepanjang bulan Ramadhan tahun 2018 ini. Moga mendapat keberkatan dan moga-moga kita semua masuk dalam golongan mereka yang bertaqwa.

 

Tempat Shopping Raya

Di mana tempat shopping baju raya di Shah Alam ni? Bila bercakap pasal shopping baju raya, sudah pasti baju yang akan dibeli adalah Baju Kebangsaan seperti baju kurung, baju kebaya, tudung, baju melayu, Jubah, Songkok dan yang sewaktu dengannya.

Selain itu, bila tibanya musim perayaan Hari Raya Aidilfitri, umat Islam di Malaysia akan keluar berbelanja membeli segala keperluan pakaian baru, persiapan rumah, kuih muih dan sebagainya.

Di sekitar Shah Alam sendiri ada beberapa tempat yang sering menjadi tumpuan untuk shopping raya.

 

Jakel Shah Alam

keunikan ramadhanSumber: mstar

Bagi anda yang ingin beraya bersama koleksi pakaian jenama selebriti, anda pasti terpukau jika pergi ke Jakel Shah Alam, Seksyen 7 kerana di sini mempunyai pelbagai pilihan baju raya jenama selebriti popular.

 

PKNS Shah Alam

 Keunikan RamadhanSumber: Tourism Selangor

PKNS Shah Alam turut menjadi tempat pilihan di saat raya semakin tiba. Di samping pelbagai baju raya yang dijual, terdapat juga barangan lain seperti aksesori pakaian, kasut, tudung dan sebagainya.

 

Plaza Masalam

keunikan ramadhanSumber: Cartoola

Shah Alam merupakan ‘lubuk’ membeli belah kerana mempunyai banyak pusat membeli belah. Di Plaza Masalam juga terdapat beberapa kedai menjual pakaian raya yang menarik untuk anda.

 

Plaza Alam Sentral

keunikan ramadhanSumber: GoWhere

Nah…. dah boleh planning and fikirkan masa yang terbaik untuk berkunjung ke tempat-tempat ini. Sekiranya rasakan post ini berguna, komen-komen la sikit di sini. hehehehehhehe

Nak Sewa Homestay? Boleh terus booking di website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)