Shah Alam Ada PATIN TEMPOYAK

Korang tahu tak dekat Shah Alam ada patin tempoyak ? Tak tahu ? Admin nak bagitahulah ni dimana korang boleh dapatkan patin tempoyak sedap ni. Restoran ini restoran top 1 yang masakkan patin tempoyak dia yang sangat sedap adalah RESTORAN TEMERLOH CATERING. Restoran ini terletak di Seksyen 15, Shah Alam mula beroperasi dari 10 pagi sehingga 6 petang sahaja.

Patin tempoyak mereka sangat popular dan menjadi rebutan di Shah Alam ini , sekiranya korang lambat untuk datang tengah hari untuk makan berkemungkinan patin mereka akan habis awal. Tetapi korang tidak perlu risau kerana di restoran ini juga menyediakan nasi campur. Banyak pilihan lauk dan ulaman yang boleh korang makan.

Admin nak share harga untuk lauk Patin tempoyak di restoran ini:-

Patin Buah – RM29/seketul
Patin Sangkar – RM12/seketul
Patin Mas – RM20/seketul
Patin Linggi – RM22/seketul
Baung – RM18/seketul

Cerita pasal patin ni korang tengok harga untuk seketul tu kan, seketul tu korang boleh kongsi dua hingga tiga orang tau. Kalau korang boleh habis makan sorang apasalahnya kan, admin pon makan sorang untuk satu mangkuk tu *haishh terliur pulak Admin bila cerita ni. Korang kena cuba tau, dapat pulak hirup kuah tempoyak patin tu *pergggh !

Pastikan korang sampai Shah Alam ni dan merasa Patin Tempoyak ini. Admin tahu ramai kerja di Shah Alam teringat-ingat masakan kampung tu. Jangan menangis tepi bucu katil sebab korang boleh dapatkan terus di Restoran Temerloh Catering.Homestay ByKA 5 minit je untuk ke restoran ni. Jom !

Buffet Ramadhan di Shah Alam

Buffet Ramadhan di Shah Alam

Sumber: Wanista

Rupa-rupanya sudah hampir seminggu kita sudah berpuasa, jadi mungkin ramai dalam kalangan korang semua ingin cuba sesuatu yang lain untuk berbuka nanti? Korang boleh cuba berbuka dengan  buffet Ramadhan yang disajikan oleh hotel dan restoran yang ada di Shah Alam ni. Korang nak tahu tak terlampau banyak buffet yg ada kat area shah alam ni. Cakap je nak buffet rama ala lokal atau western semuanya ada.

Lebih-lebih lagi sekarang ini musim gaji, mesti ramai yang akan mahu berbuka diluar bersama keluarga dan rakan-rakan, sambil tu korang boleh mencari tempat yang menarik disamping menikmati pelbagai juadah. Selain itu, harga juga berpatutan dan bergantung pada tempat dan menu yang disediakan.

Restoran buffet sangat berbaloi  kerana korang dapat merasai bermacam-macam menu makanan tanpa had seakan-akan rasa masakkan di rumah. Malahan, korang tak payah fikir nak beli apa apa makanan untuk pencuci mulut sebab semua dah disediakan. Korang cuma datang dan makan jer hehehe.

Jadi, kali ini kami akan kongsikan senarai  restoran buffet Ramadhan yang ada di Shah Alam. So senang korang nak pilih. Tak payah nak google kan?

Berikut disertakan senarai Buffet Ramadhan berbuka puasa di Shah Alam 2018. Lokasi buffet Ramadhan akan dikemaskini dari masa kesemasa.

 

NoHotel / RestoranHarga Dewasa (RM)Harga Kanak-Kanak (RM)No TelLaman Web / Facebook
1Concorde Hotel128 nett64 nett03-5520 8000 ext 2240Concorde Hotel
2Grand Blue Wave125 nett65 nett03-5511 8811 ext 2801, 2804 & 2806Grand Blue Wave
3IDCC Shah Alam60 nett40 nett03-7832 4827Wedding Studio SB
4D’Kayangan Seksyen 1342.90 nett03-5523 4979Selera Ramadhan Buffet
5Hotel UiTM, Persiaran Raja Muda, Shah Alam45 nett20 nett03-5519 2169Selera Muhibbah
6Best Western, I-City109 nett59 nett03-5521 9000Juadah Malaysia
7Me’nate SteakHub, Vista Alam Seksyen 14 Shah Alam79.9039.90019-2611 047Istimewa Ramadhan
8INTEKMA RESORT, Seksyen 750 nett25 nett03.5522 5000Iftar @ Intekma
9Laman Kayangan, Seksyen 765 nett35 nett019-233 1351Jom Berbuka
10Shah Alam Convention Centre88.00+52.00+03-5511 8858SACC

 

Moga perkongsian senarai Buffet Ramadhan di Shah Alam ini akan memudahkan korang dalam merancang lokasi berbuka puasa bersama keluarga atau rakan-rakan.

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah AlamSumber: says.com

Sepanjang sebulan kita menjalani ibadah puasa pasti kita ternanti-nantikan saat berbuka puasa. Di negara kita sememangnya bulan Ramadhan ini digelar bulan rahmat. Peniaga-peniaga juadah berbuka puasa pasti menantikan pembukaan bazaar-bazaar ramadhan di setiap pelusuk. Bagi golongan
yang berkerja, mereka lebih senang membeli juadah berbuka puasa berbanding memasak sendiri memandangkan masa yang singkat. Di sekitar bandar Shah Alam sendiri terdapat beberapa buah bazaar Ramadhan yang begitu popular yang ditunggu-tunggu pembukaannya antaranya adalah Bazaar Ramadhan di Stadium Shah Alam, Seksyen 13.

Bazaar Ramadhan Seksyen 13 yang terletak di lot parking Stadium Shah Alam merupakan bazaar yang paling besar dan luas di Selangor. Maka tidak hairanlah jika kawasan tersebut dikeremuni oleh ramai orang sejak dari pukul 4.00 petang. Bagi menggelak terperangkap dari kesesakan lalu lintas di nasihatkan korang untuk datang lebih awal dalam antara jam 4.00 petang hingga 5.00 petang kerana sekiranya lambat, korang bakal menghadapi kesukaran mencari tempat letak kereta dan bakal berhimpit dengan orang ramai. Namun disebalik berhimpit orang ramai, berbagai juadah lauk-pauk, kuih-muih yang tidak pernah korang jumpa ada jual di Bazaar Ramadhan Seksyen 13 ini.

Pada bulan Ramadhan, Murtabak adalah jualan yang paling popular untuk berbuka puasa. Ada pilihan murtabak daging, ayam dan sardin. Ia dihidangkan dengan jeruk bawang dan kari. Memang kena berbaris kalau inginkan murtabak di bazaar ini kerana perminat murtabak terlalu ramai.

Selain ayam percik, ayam golek menjadi rebutan terutamanya apabila korang melihat lelehan minyak yang jatuh dari ayam yang membuat perut terus berkeroncong tidak henti-henti. Ayam golek ini diperam dengan sos khas dan dicucuk di cerucuk untuk dibakar dan digolek-golekkan.

Bazaar Ramadhan bukan sahaja menyediakan juadah makanan tetapi ada juga pelbagai minuman yang menghilangkan dahaga dan tekak yang kering. Jus buah menjadi pilihan utama pengunjung, Air katira, teh bunga, Ribena Susu dan macam-macam lagi.

Marilah beramai-ramai bersama keluarga mengunjungi Bazaar Ramadhan Seksyen 13. Korang harus datang mencuba pelbagai juadah makanan dan minuman yang enak dan lazat…Experience it yourself!

Sebelum tu, nak bagi tahu korang sekiranya korang menginap di Homestay ByKA, setiap penginapan satu malam akan terima #SAHURKIT daripada kami. Mesti korang lebih bertenaga puasa nanti. Menarik kan?

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

 

Kalau korang berminat nak sewa Homestay dengan kami boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

 

Weekend Getaway di Shah Alam

Weekend Getaway di Shah Alam

Weekend Getaway biasanya warga kota akan mencari peluang untuk meluangkan masa dengan keluarga masing-masing. Tak perlu pergi jauh hanya cukup sekadar boleh melarikan diri sebentar dari kecamukan kota Kuala Lumpur yang tak pernah tidur ini. Hehehehe.

Kebiasaan mereka akan memilih Melaka dan Port Dickson sebagai destinasi hujung minggu untuk meluangkan masa dengan keluarga.

Tapi kali ini kami nak memperkenalkan destinasi yang hanya mengambil masa kurang dari 1 jam dari KL. Tak jauh kan? dekat jer.  Ianya hanya di Shah Alam.

Ya kami tahu ramai yang tinggal di Shah Alam. Dan ada juga yang mungkin terfikir Shah Alam? Apa yang ada kat sini? (mesti korang 50/50 nak datang kat sini kannnn)

Tapi hari ni kami nak bongkarkan tempat-tempat best yang wajib korang pergi kat Shah Alam. Korang tahu tak? Shah Alam kini dah banyak tarikan yang boleh korang pergi. Lagi-lagi dihujung minggu. Macam-macam yang korang boleh buat di sini. Cakap je nak apa semua ada. Jom kita lihat!

 

LAMAN SENI

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: travelmalaysia

Laman seni ni terletak di Jalan Plumbum, Seksyen 7. Bagi peminat fotografi dan yang suka OOTD amatlah sesuai datang ke sini. Di sebalik lorong-lorong belakang bangunan terdapat lukisan mural yang cantik dan menarik. Selain itu, konsep lukisan mural ini bertemakan komuniti shah alam, tarikan pelancongan dan berkonsepkan kehijauan.

Lokasi: Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

PASAR KARAT SHAH ALAM

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: twitter

Pasar Karat ini terletak di kawasan letak kereta Stadium Melawati di Seksyen 13, Shah Alam. Dibuka setiap hari Ahad bermula seawal pagi sehingga ke lewat tengahari. Pasar ni tersangatlah besar dan terdapat macam-macam barang yang diniagakan. Cakap ajelah korang nak apapun, mesti boleh jumpa punya!

Yang best tentang pasar ini adalah ianya dibahagikan dengan agak terperinci memudahkan sesiapa sahaja untuk membeli-belah. Barangan makanan, barang basah dan kering terletak berasingan. So sangat mudah kalau nak fokus untuk beli barangan tertentu aje. Tapi kalau pertama kali ke sini, sangat berbaloi kalau menjelajah ke setiap penjuru. Memang macam-macam ada!

Lokasi: Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

CENDOL DURIAN, SEKSYEN 24

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: twitter

Rojak & Cendol di Seksyen 24 Shah Alam merupakan peneraju kepada segala cendol durian. Cendol durian ni adalah satu dari idea genius Mohd Hafez Hamed yang memutuskan untuk menambah durian sebagai salah satu pilihan cendol yang ada. Korang dah pernah try ke? Rasa dia memang terbaik!

Lokasi: Medan Selera Delima, Lot G.2, Jalan Bawang Putih 24/34, Seksyen 24, 40200, Shah Alam, Selangor, 40200 Shah Alam

 

Wet World Waterpark

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: tourismalaysia

Wet World Waterpark Shah Alam ni terletak berlatarkan permandangan Taman Tasik Shah Alam dibina dengan ciri keselamatan untuk para pengunjung terutamnya kanak-kanak. Paras air di sini semuanya tidak melebihi kedalaman satu meter jadi ianya selamat untuk kanak-kanak.

Antara jenis permainan menarik yang ada di Wet Wolrd Shah Alam:

  • Cascading Waterfalls
  • Big Splash
  • Neptune Challenge
  • Tunnel Water Slide
  • Atlantis City
  • Fountain of Youth
  • Lighthouse Escape

Lokasi: Persiaran Dato Menteri, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

I-CITY

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: mylittleventure

Kalau korang pernah dengar tentang I-city Shah Alam, mesti korang terbayangkan pokok-pokok berlampu LED kan? Tapi korang tahu tak sebenarnya banyak lagi tarikan lain yang ditawarkan di I-City ni? Bersebelahan dengan pokok-pokok bercahaya ini terdapat Snowalk dengan suhu serendah 5 darjah celcius.

Di dalam kawasan Snowalk ini korang dapat melihat rumah-rumah yang dibuat daripada ais, orang salji, ukiran ais dan bermacam lagi. Kalau korang teringin merasa hidup di dalam salji, inilah tempat yang patut korang pergi. Keluar sahaja dari taman salji ini, ada banyak lagi tempat untuk berseronok seperti Laser Warzone, Waterworld, Space Mission, Circus Travel, Trick Art Museum dan banyak lagi. Gempak kan? Tunggu apa lagi? Mai lah ke sini!

Lokasi: D-1-G, Jalan Multimedia 7/AJ, CityPark, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Korang tengok semua ada dekat Shah Alam ni tau! Sesuai untuk bawa family korang datang ke sini hujung minggu.

 

Jika datang ke Shah Alam korang boleh cuba menginap di HOMESTAY BYKA. Korang boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

 

Tempat Breakfast Best dan Sedap di Shah Alam

Tempat Breakfast Best dan Sedap di Shah Alam

Beruntung sesiapa yang tinggal di Shah Alam, Selangor ni kerana mempunyai banyak tempat makan yang menarik untuk korang cuba. Boleh dikatakan pilihan restoran atau cafe yang ada semua sedap-sedap belaka. Di samping itu, sekirannya korang bercadang nak breakfast atau sarapan pagi di Shah Alam bolehlah rujuk senarai 5 tempat breakfast yang paling best dan sedap yang korang boleh kunjungi untuk menjamu selera pada waktu pagi. Destinasi di bawah ni lebih kepada restoran yang telah lama bertapak di Shah Alam dan sering mendapat ulasan yang majoritinya BAGUS  oleh pengunjung. Jom kita tengok restoran yang mana sediakan breakfast best dan sedap di Shah Alam.

 

Restoran Soto, Seksyen 8

Restoran ni sesuai untuk diterjah sewaktu sarapan pagi. Pelbagai makanan korang boleh temui di sini. Boleh jadi rambang mata jadinya jika makan di sini. Dikatakan, soto dan roti canai adalah menu yang wajib dicuba di sini. Ada juga mencadangkan untuk mencuba daging lemak cili apinya. Harganya berpatutan dan dikatakan murah. akhir sekali, boleh dikatakan keistimewaannya asalah pada lauk-pauknya yang pelbagai.

Tempat Breakfast Best dan SedapSumber: JalanJalanCariMakan

Lokasi: Jalan Liku B 8/B, Seksyen 8, 40100 Shah Alam, Selangor. Malaysia.

 

Restoran Lontong Klang, Seksyen 7

Jangan terpedaya ye, ia bukan terletak di Klang, tetapi di Seksyen 7 Shah Alam. Lontong merupakan antara menu wajib ada setiap kali tiba Hari Raya. Lontong dan Kuah Lodeh selalunya dihidangkan pada waktu sarapan pagi dan boleh dikatakan menu sarapan sihat dengan variasi bahan-bahan yang digunakan seperti nasi himpit, tempe, sayur-sayuran dan pelbagai lagi.

Di luar musim perayaan, menu lontong sedap ini agak sukar diperoleh. Tidak banyak restoran atau kedai makan yang menyediakan menu ini. Mujurlah ada Lontong Klang yang menjadi pilihan ramai sejak 1970 dan sudah mempunyai tiga cawangan iaitu di Shah Alam, Klang dan Bukit Tinggi.

Tempat Breakfast Best dan SedapSumber: Flickr

Lokasi: No.20, Jalan Zirkan E7/E, Seksyen 7, 40000 Shah Alam.

 

Restoran Gembira, Seksyen 3

Dibuka sejak tahun 1968, lokasinya tidak jauh dari Restoran Nasi Lemak Ceria. Menunya pun lebih kurang, tetapi di sini restorannya lebih kemas dan selesa. Selain itu, di sini antara menu popularnya waktu breakfast ialah nasi lemaknya yang sedap. Pada waktu petang, mereka juga turut menjual goreng pisang dan keledek.

Tempat Breakfast Best dan SedapSumber: KNizam

Lokasi:  2, Jalan Beringin 3/13, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Restoran Mak Uda Selera Timur, Seksyen 13

Sekiranya korang teringin nak makan makanan pantai timur dan sedang bercuti di Shah Alam apa kata korang breakfast kat Restoran Mak Uda Selera Timur ni. Menu makanan di sini majoritinya dari Kelantan seperti nasi kerabu, nadi dagang dan lain-lain lagi. Selain itu, di sini juga ada roti canai yang lain sedikit rasanya dari kedai mamak.

Tempat Breakfast Best dan SedapSumber: FoodAdvsior

Lokasi:  No. 16, Jalan Boling Padang G 13/G, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

Restoran Ehsan’s, Seksyen 14

Restoran ni paling popular Roti Cheese Naan dia. Sesiapa yang pergi mesti puji rotinya yang lembut dan sedap untuk di makan. Selain tu, menu yang paling rare dan ramai sangat yang suka adalah Murtabak Singapore. Cuba banyangkan mana lah nak cari murtabak Singapore kat Shah Alam ni, tapi korang jangan risau boleh breakfast pagi pagi makan murtabak singapore tau!

Tempat Breakfast Best dan SedapSumber: Foursquare

 Lokasi:  17, 14/1, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Untuk kesemua yang dikongsikan, yang mana membuatkan korang terliur? Boleh share post ni dengan kawan-kawan korang nanti ye.

Kalau korang nak sewa homestay dengan kami, boleh terus booking di website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)