Keindahan Taman Botani Shah Alam

Keindahan Taman Botani Shah Alam

 

Taman Botani Shah Alam ialah sebuah taman rekreasi menarik yang harus dikunjungi jika bercuti ke Shah Alam. Digelar taman ditengah bandar, ia turut dikenali dengan nama Bukit Cerakah, Taman Pertanian Malaysia dan juga Bukit Cahaya Seri Alam. Taman ini merupakan satu-satunya Taman Botani yang menyerlahkan konsep botani hutan hujan tropika. Selain taman rekreasi, Taman Botani Shah Alam juga berperanan sebagai pusat pendidikan, penyelidikan saintifik dan pemuliharaan botani, hortikultur serta pertanian.

Keindahan Taman Botani Shah AlamSumber: Findbulous Travel

Taman Botani

Taman Botani dikenali dengan nama Taman Pertanian Bukit Cerakah. Disini, pengunjung boleh memilih untuk berjalan kaki, menaiki bas atau menyewa basikal untuk melawat setiap tempat menarik yang ada disini. Anda tentu membayangkan kawasan yang luas. Memang betul. Anda mungkin menghabiskan masa sehari suntuk di taman ini. Jangan risau tentang makanan, kerana di sini terdapat kemudahan kedai makan di hadapan pintu masuk Taman Botani dimana anda boleh menjamu selera jika terasa lapar. Apa yang ada di Taman Botani Shah Alam ini? Banyak sekali tempat menarik yang boleh anda lawati seperti senarai dibawah.

 

  • Taman Haiwan

Kawasan seluas 72 hektar ini mempunyai berbagai jenis haiwan seperti selembu, rusa, kuda, burung merak dan lain-lain. Pengujung dapat melihat secara dekat haiwan-haiwan ternakan yang ada disini. Pengalaman ini pasti menyeronokkan buat kanak-kanak.

 

  • Taman Hiasan

Taman Hiasan ini sangat sesuai dijadikan lokasi untuk merehatkan minda. Sesuai dijadikan lokasi bergambar untuk majlis perkhawinan dan sebagainya. Ia dihias cantik dengan pelbagai tanaman bunga dan pokok. Taman ini adalah idea dari Tan Sri Sanusi Junid, bekas menteri pertanian Malaysia. terdapat Menara Pandang Jauh untuk pengujung melihat landskap dengan lebih jelas.

 

  • Rumah Iklim Sederhana Empat Musim (RISEM)

Kepada mereka yang ingin merasai pengalaman suasana empat musim seolah-olah berada di negara luar. boleh datang ke Iklim Sederhana Empat Musim (RISEM). Anda juga boleh menikmati keindahan yang ada disekitar kawasan ini, dihiasi dengan pelbagai jenis bunga. Musim disini akan berubah setiap tiga bulan sekali.

 

  • Taman Rempah Ratus & Pelbagai Minuman

Dengan keluasan 16 hektar terdapat pelbagai jenis tumbuhan yang ditanam. Antaranya ialah teh, kopi, lada hitam, buah pala dan kulit kayu manis. Pengunjung juga dapat mempelajari kelebihan dan kebaikan yang terdapat pada sesuatu tumbuhan tersebut.

 

  • Taman Kaktus

Taman Kaktus disini telah menarik ramai pengujung untuk datang melawat. Terdapat 3000 jenis kaktus dan 145 spesis dan 15 berasal dari Malaysia. Anda berpeluang melihat kaktus yang cantik dan dijaga dengan rapi. Pengalaman yang sangat bermakna kepada pencinta kaktus.

 

  • Taman Buah-buahan Tropika

Dibina dengan keluasan 35 hektar dan menanam pelbagai jenis buah-buahan. Menggunakan teknologi yang moden dan terkini untuk menghasilkan pelbagai jenis tumbuhan dan pokok. Diberikan sedikit panduan untuk tetamu menanam pokok dirumah mereka.

Keindahan Taman Botani Shah AlamSumber: Findbulous Travel
  • Taman Padi

Melihat padi yang terbentang luas pasti akan dapat menenagkan jiwa. Ia adalah tarikan alam semulajadi Negara Malaysia. Sesuai dijadikan lokasi berkelah atau hari keluarga. Disediakan bangsal dan gelanggang sepak takraw untuk keselesaan pengunjung.

 

  • Taman Konservasi Herba & Tumbuhan Ubatan

Taman ini menanam pelbagai jenis herba dan tumbuhan ubatan. Ia memberikan pengetahuan dan ilmu yang lebih meluas berkaitan herba dan ubatan. Turut disediakan landskap yang menarik untuk pengujung bergambar.

 

  • Empangan dan Tasik

Selain taman botani, disini juga terdapat empangan dan tasik yang cantik.

 

  • Empangan Sungai Baru

Terdapat pelbagai jenis spesis ikan air tawar didalam empangan ini. Anda juga boleh belajar cara dan melihat bagaimana cara ikan air tawar membiak didalam sangkar. Pada tahun 1930 hingga 60-an Empangan Sungai Baru merupakan sumber bekalan air utama untuk penduduk disekitar Klang.

 

  • Kampung dan Chalet

Perjalanan melawat Taman Botani Shah Alam belum sempurna jika anda tidak melawat Kampung dan Chalet yang ada disini. Ia adalah kawasan penginapan yang disewakan kepada pengunjung yang ingin mengadakan aktiviti di taman ini seperti seminar, mesyuarat, hari keluarga dan sebagainya.

 

  • Kampung Idaman

Kampung Idaman merupakan chalet yang terdiri dari rumah-rumah tradisi negeri-negeri di Malaysia. Rumah-rumah yang ada ialah:

  1. Rumah Perlis
  2. Rumah Kedah
  3. Rumah Pulau Pinang
  4. Rumah Perak
  5. Rumah Negeri Sembilan
  6. Rumah Melaka
  7. Rumah Johor
  8. Rumah Pahang
  9. Rumah Terengganu
  10. Rumah Kelantan

Kadar bayaran yang dikenakan ialah:

RM80.00/hari – hari biasa.

RM100.00/hari – hujung minggu dan hari kelepasan am.

 

  • Perkampungan Budaya

Sebuah perkampungan yang cantik dimana beberapa buah rumah tradisional yang bercirikan bangsawan melayu dibina. Terdapat beberapa bahagian didalam perkampungan ini iaitu bahagian pantai timur, bahagian selatan dan Kompleks Perkampungan Budaya. Pengunjung boleh melawat setiap rumah yang ada disini dan hayati keindahan senibina tradisional masyarakat Melayu yang sungguh mengagumkan.

 

  • Camar Rimba

Salah satu tarikan di Taman Botani Shah Alam ialah Camar Rimba. Disini terdapat kolam renang, tapak perkhemahan, kemudahan pondok rehat, dewan dan kawasan permainan yang luas. Camar Rimba seringkali dijadikan lokasi hari keluarga kerana suasana yang tenang dan cantik serta berbagai kemudahan yang disediakan.

 

Taman Botani Shah Alam dibuka dari pukul 8:30 pagi hingga 5:30 petang. Ia ditutup pada hari Isnin.

Alamat: Taman Botani Negara Shah Alam Taman Pertanian Malaysia, 40000 Shah Alam, Selangor.

Hubungi: Tel : 03-5510 6922 (waktu pejabat) 03-5510 7048 (untuk tempahan penginapan) Faks : 03-5510 0922

Emel: tbnsa@moa.gov.my

Taman Botani Shah Alam telah melalui beberapa fasa pembangunan dan telah menjadi salah satu tarikan pelancongan utama di bandaraya ini. Keindahan taman dan tempat-tempat menarik yang ada disini cukup memuaskan hati. Kemudahan yang disediakan dan kos yang perlu dikeluarkan juga tidak terlalu mahal. Sesiapa sahaja yang berkunjung ke sini pasti tidak akan merasa kecewa. Kepada anda yang ingin melancong ke Shah Alam, pastikan Taman Pertanian Malaysia Bukit Cerakah ada dalam senarai lokasi untuk dikunjungi.

Tempat-tempat berdekatan dengan Homestay byKA

Tempat-tempat berdekatan di Homestay byKA

Bagi yang ingin bercuti di Shah Alam, korang boleh menginap di Homestay byKA. Sebab apa? sebab Homestay byKA berada di lokasi yang paling strategik dan mudah untuk korang akses ke mana-mana tempat yang korang nak pergi. Best kan?

Di bawah ni kami akan kongsikan tempat-tempat berdekatan dengan Homestay byKA. Senang korang nak planning cuti nanti kan hehehe.

Tempat-tempat berdekatan di Homestay byKA

UITM Shah Alam

Kampus utama universiti di Shah Alam dimulakan dengan peletakan batu asas pada 14 Oktober 1967 oleh Tun Abdul Razak, dan pada pertengahan tahun 1970an, kampus ini telah pun beroperasi sepenuhnya. Kampus ini merupakan pusat dan tumpuan utama pembangunan dan perkembangan universiti kepada satu jaringan kampus yang besar. Kampus ini terletak di pusat bandaraya Shah Alam dan oleh itu, kemudahan awam dan perkhidmatan awam mudah diperolehi. Lokasinya juga sangat strategik, berdekatan dengan lebuhraya utama  menghubungkan Shah Alam dengan pusat-pusat bandar yang lain. Selain itu, Shah Alam juga merupakan pusat teknologi maklumat dan aplikasi multimedia.

  • 6 minit je dari Homestay byKA

 

IDCC Shah Alam

Ideal Convention Centre Shah Alam (IDCC) yang terletak di seksyen 15 Shah Alam. IDCC merupakan salah satu tempat yang menawarkan dewan untuk mesyuarat, konvensyen, perkahwinan dan pameran. Visi IDCC adalah untuk menjadi rumah acara tempatan & antarabangsa yang terkemuka. Percaya atau tidak, IDCC mengalu-alukan purata 500,000 pelawat. IDCC juga mempunyai lebih daripada 500 acara setiap tahun.

  • 5 minit je dari Homestay byKA

 

Masjid Negeri Shah Alam

Masjid Negeri Shah Alam yang dikenali sebagai Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, merupakan salah satu lambang yang menyemarakkan keagungan agama Islam dan kedaulatan penganut Islam di Malaysia. Masjid ini terletak di bahagian utara tebing Tasik Shah Alam, di kawasan yang lebih tinggi dan sesuai dengan pembinaan masjid yang dianggap penting ini. Ia menjadi satu keperluan kepada penduduk Shah Alam yang sentiasa bertambah dari semasa ke semasa.

  • 3 minit je dari Homestay byKA

 

Kompleks PKNS

Terletak di dalam satu kompleks bangunan yang tidak berapa baru dan rata-rata peniaga di sini adalah golongan Melayu. Konsep perniagaan di sini lebih kepada bazar dan beberapa lot kedai. Kalau anda ingin mencari pakaian wanita seperti baju kurung, tudung dan sebagainya, sangat dicadangkan untuk jenguk-jenguk ke sini. Setiap kali bulan Ramadhan mesti penuh dengan kunjungan warga Shah Alam untuk mencari baju raya.

  • 2 minit je dari Homestay byKA

 

Unisel Shah Alam

Uniseldahulunya dikenali sebagai “Universiti Industri Selangor” telah ditubuhkan pada tahun 1999, universiti ini mempunyai dua kampus  iaitu kampus induk terletak di Bestari Jaya (dahulunya dikenali Batang Berjuntai) (disiapkan pada tahun 2005) dan kampus cawangan/satelit yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam.

  • 6 minit je dari Homestay byKA

 

i-City Park

Semenjak dibuka pada tahun 2013, waktu malam di taman tema fantasi ini tidak putus-putus dikunjungi oleh orang ramai yang ingin melihat ratusan pokok bermandikan cahaya digital, penuh warna-warni. Rumah Salji yang dibuka sehingga waktu malam juga menjadi tarikan utama oleh mereka yang ingin merasai suasana kedinginan musim sejuk. Waktu siangnya pula, taman tema air, ‘Red Carpet’ atau muzium lilin dan galeri lukisan ‘3D The Trick Art’menjadi tumpuan.

  • 7 minit je dari Homestay byKA

 

Aeon Mall Shah Alam

AEON Mall Shah Alam berdiri megah dengan ciri-ciri seni binaannya yang pasti menimbulkan perasaan untuk bergambar dengan mercu ini.  Rekaan mercu terkini di Shah Alam ini adalah hasil inspirasi mercu tanda terkemuka komuniti setempat, iaitu Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Apa yang menarik tentang seni rekaan dalaman bangunan ini adalah gabungan konsep seni bina Islam dan Jepun, konsep unik empat musim yang diilhamkan daripada musim-musim yang ada di Jepun iaitu musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga.

  • 5 minit je dari Homestay byKA

 

SACC Shah Alam

Sebuah pasaraya di Shah Alam yang sangat menarik dari segi senibinanya dan banyak juga pilihan restoran yang menarik yang ada di sini. Berjalan dan cuci cuci mata di sini lebih menenangkan kerana kawasan jalan kaki yang lebih lapang dan tidak terlalu sempit seperti di beberapa kompleks membeli belah yang lain. Pilihan barangan yang ada di sini juga tidak kurang banyaknya.

  • 2 minit je dari Homestay byKA

 

Untungnya kalau korang menginap di Homestay byKA, semua tempat kat Shah Alam ni dekat hehehehe… Kalau korang nak menginap di sini boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

Jalan-jalan di Setia City Mall

Jalan-Jalan di Setia City Mall

Jalan-jalan di Setia City MallSumber: tripadvisor

Setia City Mall dibangunkan dan diuruskan oleh SP Setia Group yang sinonim dengan harta tanah eko mesra yang berkualiti dan kumpulan pembinaan.

Dengan lebih daripada 10.5 ekar kehidupan taman berlandskap yang indah sekitar pusat membeli-belah ini, korang boleh meluangkan masa bersama keluarga di luar rumah bermain layang-layang atau menunggang basikal, atau meluangkan masa bersendirian atau berkumpul dengan rakan-rakan, korang boleh menikmati dan meneroka kesemua ruangan di sini.

Kalau korang kaki shopping, apa kata kalau singgah ke pusat membeli-belah Setia City Mall Shah Alam. Lengkap dengan pelbagai jenis jenama besar seperti Kaison, Parkson, H&M dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, korang juga dapat bersantai bersama kawan-kawan di tempat bermain bowling, karaoke dan juga di taman yang terletak berhadapan dengan shopping mall ini.

Tambahan pula, korang juga boleh menikmati pemandangan tasik buatan dan air pancut yang berwarna-warni di taman ini. Untuk yang membawa anak-anak pula, boleh membawa anak bermain di taman permainan yang disediakan. Pendek kata, Setia City Mall ni memang tempat terbaiklah untuk bersantai,  semuanya ada.

 

Lepak Santai di Taman Setia City Mall

Jalan-jalan di Setia City MallSumber: says

Salah satu tempat tarikan umum untuk beriadah bersama keluarga dan anak-anak di hujung minggu dan hari kelepasan cuti ialah di taman di hadapan Setia City Mall, Setia Alam, Shah Alam. Taman yang di hiasi seni lanskap yang cantik untuk bergambar, di samping pelbagai aktiviti riadah yang boleh di lakukan seisi keluarga disini. Berhadapan Setia Alam Convention Centre kita akan dapat melihat ramai bersantai petang sambil bergambar sakan.

Seperti di kebanyakan taman rekreasi yang lain, antara aktiviti santai yang ada disini seperti permainan ‘giant bubble’ , sewa basikal, cuma basikal di sini menggunakan kuasa bateri kalau tak salah ana sebab ia tidak perlu di kayuh, ketika kunjungan ana petang tu ada bertanya kepada penyewanya setengah jam sewa berharga RM25. Giant bubble pula RM5 dua bekas.

Betul betul berhampiran Mall terdapat sebuah tasik buatan. Di sekitar jambatan yang menghubungkan Mall dengan taman ni terdapat ramai kanak-kanak dan juga orang dewasa memberi makan kepada ikan-ikan. Jangan risau sebab ada di jual makanan ikan di atas jambatan ni. Terngiang-ngiang lagi di telinga ana , suara budak perempuan menjual makanan ikan berharga satu peket RM2 , 3 peket RM5.

Okay laa, malas nak membebel panjang-panjang, apa kata korang pergi sana nanti hujung minggu ni! Bawa family dan kawan-kawan korang hehehe.

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah AlamSumber: says.com

Sepanjang sebulan kita menjalani ibadah puasa pasti kita ternanti-nantikan saat berbuka puasa. Di negara kita sememangnya bulan Ramadhan ini digelar bulan rahmat. Peniaga-peniaga juadah berbuka puasa pasti menantikan pembukaan bazaar-bazaar ramadhan di setiap pelusuk. Bagi golongan
yang berkerja, mereka lebih senang membeli juadah berbuka puasa berbanding memasak sendiri memandangkan masa yang singkat. Di sekitar bandar Shah Alam sendiri terdapat beberapa buah bazaar Ramadhan yang begitu popular yang ditunggu-tunggu pembukaannya antaranya adalah Bazaar Ramadhan di Stadium Shah Alam, Seksyen 13.

Bazaar Ramadhan Seksyen 13 yang terletak di lot parking Stadium Shah Alam merupakan bazaar yang paling besar dan luas di Selangor. Maka tidak hairanlah jika kawasan tersebut dikeremuni oleh ramai orang sejak dari pukul 4.00 petang. Bagi menggelak terperangkap dari kesesakan lalu lintas di nasihatkan korang untuk datang lebih awal dalam antara jam 4.00 petang hingga 5.00 petang kerana sekiranya lambat, korang bakal menghadapi kesukaran mencari tempat letak kereta dan bakal berhimpit dengan orang ramai. Namun disebalik berhimpit orang ramai, berbagai juadah lauk-pauk, kuih-muih yang tidak pernah korang jumpa ada jual di Bazaar Ramadhan Seksyen 13 ini.

Pada bulan Ramadhan, Murtabak adalah jualan yang paling popular untuk berbuka puasa. Ada pilihan murtabak daging, ayam dan sardin. Ia dihidangkan dengan jeruk bawang dan kari. Memang kena berbaris kalau inginkan murtabak di bazaar ini kerana perminat murtabak terlalu ramai.

Selain ayam percik, ayam golek menjadi rebutan terutamanya apabila korang melihat lelehan minyak yang jatuh dari ayam yang membuat perut terus berkeroncong tidak henti-henti. Ayam golek ini diperam dengan sos khas dan dicucuk di cerucuk untuk dibakar dan digolek-golekkan.

Bazaar Ramadhan bukan sahaja menyediakan juadah makanan tetapi ada juga pelbagai minuman yang menghilangkan dahaga dan tekak yang kering. Jus buah menjadi pilihan utama pengunjung, Air katira, teh bunga, Ribena Susu dan macam-macam lagi.

Marilah beramai-ramai bersama keluarga mengunjungi Bazaar Ramadhan Seksyen 13. Korang harus datang mencuba pelbagai juadah makanan dan minuman yang enak dan lazat…Experience it yourself!

Sebelum tu, nak bagi tahu korang sekiranya korang menginap di Homestay ByKA, setiap penginapan satu malam akan terima #SAHURKIT daripada kami. Mesti korang lebih bertenaga puasa nanti. Menarik kan?

Bazaar Ramadhan Popular @ Seksyen 13 Shah Alam

 

Kalau korang berminat nak sewa Homestay dengan kami boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

 

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM BAKAL BUAT KORANG LAPAR!

Kedai kopi moden atau lebih dikenali sebagai hipster cafe kini menjadi trend dikalangan warga kota. Bukan sahaja di Kuala Lumpur, kafe sebegini juga dilihat banyak “tumbuh” di Shah Alam. Mungkin korang tertanya-tanya sebelum ini adakah kedai-kedai kopiseperti ini menawarkan hidangan halal? Di sini, kami akan listkan hispter cafe yang halal untuk korang!

 

KOPIMEO

Sumber: eatdrinkl

Pasangan berkahwin Meor dan Leena membuka kafe ini dengan satu visi iaitu menjadikannya salah satu kafe kontemporari paling digemari ramai dengan menyediakan hidangan lazat disertakan sentuhan klasik barat sambil mengekalkan ciri-ciri tempatan dalam setiap hidangan.

Sumber: FoodAdvisor

Status: Halal

Alamat: 29, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Sabtu – Khamis = 12 tengahari hingga 10 malam.

Telefon: +6012-2060 326

Instagram: @kopimeo

 

FOODSBURY

Sumber: anakcikgunawi blog

Tempat yang sempurna untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga anda dengan pelbagai jenis kopi seperti Cappucino, Mocha, Café Latte, Hazelnut Latte, Mocha Caramel, Signature Surprise dan banyak lagi. Pelanggan juga boleh menikmati makanan barat klasik dan lazat seperti Lamb Carbonara, Lasagna, Seafood Aglio Olio dan Bolognese Spaghetti. Kepada penggemar pencuci mulut, boleh cuba menu best-seller mereka seperti Almond Salted Caramel Cake, Mille Crepe Cake, Cheese Cake Brownies dan kek cawan berwarna-warni.

Sumber: Pinterest

Status: Halal

Alamat: Foodsbury Cafe @ Wisma Faizazrina 24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Dibuka setiap hari dari 12 tengahari hingga 11 malam.

Telefon: +6013-386 1848

Instagram: @foodsbury

 

CAKE JALAN TIUNG

Sumber: eatdrinkl

Diusahakan oleh pasangan berkahwin Shafinaz dan Hidzat, bekas pegawai bank itu berkata, dia mula mengasah bakat dalam seni membuat kek sejak beberapa tahun yang lalu kerana suaminya sukakan manisan. Maka wujudlah Cake Jalan Tiung, sebuah cafe kek yang cantik dengan hiasan dalaman yang amat memikat. Hidangan kek yang dijual juga sangat enak dan diletakkan pada harga yang berpatutan.

Sumber: eatdrinkl

Status: Halal

Alamat: 31M, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Rabu – Ahad = 12 tengahari hingga 8 malam. Tutup pada Isnin dan Selasa.

Telefon: +6012-9512 887

Instagram: @cakejalantiung

 

BREW & BREAD

Sumber: Brew&Bread Page

Brew&Bread merupakan salah satu kafe yang paling terkenal di kalangan penduduk di Kota Kemuning. Mereka sangat mengambil berat tentang kualiti kopi dan makanan yang dihasilkan. Kafe ini menyediakan menu makanan yang banyak berasaskan telur termasuk Egg Benedict dan Mushroom Egg Omelette. Suasana di sini agak selesa dengan berlatar belakangkan iringan muzik akustik yang sungguh menenangkan.

Sumber: Brew&Bread Page

Status: Halal

Alamat: 10, Jalan Anggerik Vanilla M 31/M, 40460 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Jumaat – Rabu = 8 pagi hingga 7 malam. Tutup pada Khamis.

Telefon: +603-5131 5201

Instagram: @brewnbread

 

HOLY SMOKE CAFE

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Holy Smoke Cafe adalah sebuah kafe kejiranan mesra yang mengutamakan kualiti makanan dan perkhidmatan pelanggan. Setiap pilihan menu disediakan dengan standard masakan yang tinggi dan ditawar pada harga yang berpatutan. Mereka percaya para pengunjung tidak perlu menghabiskan duit yang banyak untuk menikmati makanan yang baik. Seiring dengan namanya, kafe ini turut menyediakan shisha dan cigar. Reka bentuk dalaman dengan konsep retro moden pastinya memberi satu pengalaman yang unik dan tidak dapat dilupakan.

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Status: Halal

Alamat: 65 Jalan Bola Jaring 13/15, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi:
Dibuka setiap hari
Isnin – Khamis = 12 tengahari hingga 3 petang
Jumaat = 5.30 petang hingga 11 malam
Sabtu & Ahad = 3 petang hingga 11 malam

Telefon: +603-5511 8018

Instagram: @holysmokecafe

 

 

LADS & LASSIES

Sumber: tripadvisor

MELANGKAH masuk buat pertama kali ke dalam Lads & Lassies, sudah cukup untuk menggambarkan kelainan yang ada dalam kafe tersebut. Keadaan itu membuatkan pengunjung berasa tidak sabar untuk menikmati hidangan yang disediakan oleh kafe yang diusahakan dua beradik, iaitu Shereena Saini dan Mohamed Danial. Meskipun berkonsepkan makanan Barat, elemen-elemen tempatan seperti rasa pedas tidak dilupakan bagi disesuaikan dengan masyarakat Malaysia. Antara menu yang perlu dicuba ialah Kachang Phool, Sloppy Blue Cheese Burger, Machalo Moa dan Big Fat Juicy Burger.

Sumber: tripadvisor

Status: Halal

Alamat: 12, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu operasi:
Isnin – Ahad: 8.30am – 11pm , Jumaat – Sabtu: 8.30am – 1am

Telefon: 03-5524 1190

Instagram: @ladandlassies

4 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM DI SHAH ALAM

4 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM DI SHAH ALAM

 

Bercakap tempat menarik di Shah Alam pada waktu malam, ada beberapa destinasi yang tidak kurang menariknya untuk korang lawati samaada bersama rakan-rakan mahupun bersama keluarga. Kalau setakat nak lepak dan sembang-sembang sambil menikmati keindahan pada waktu malam, bolehlah datang ke beberapa destinasi ini.

Kebanyakan destinasi adalah merupakan dataran, tempat hiburan keluarga dan juga beberapa taman awam yang sering menjadi pilihan warga Shah Alam untuk lepak-lepak pada waktu malam.

 

Uptown Shah Alam Seksyen 24

 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: SelangorKini 

Kalau korang nak lepak-lepak , cuci-cuci mata dan makan-makan, boleh lakukan aktiviti tersebut di Uptown Shah Alam Seksyen 24. Bazar larut malam ini dibuka pada pukul 10 malam sehinggalah ke 3 pagi. Di sini ada macam macam pilihan barang yang dijual di ratusan bazar dan kedai yang ada di sini. Memang satu tempat menarik di Shah Alam yang tidak perlu diperkenalkan lagi.

Lokasi: LKSA, Section 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

City of Digital Light di I-city Shah Alam

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: Pinterest

Di sini memang ada banyak aktiviti dan tempat menarik yang indoor dan outdoor. Salah satu tarikan yang ada di I-city  yang sering menjadi tumpuan pengunjung ialah City of Digital Light. Di sini terdapat pelbagai jenis pokok-pokok yang dihiasi dengan lampu-lampu LED yang boleh diibaratkan seperti taman fantasi untuk kanak-kanak. Di sini juga terdapat beberapa permainan yang disediakan khas untuk kanak-kanak atau remaja untuk mencuba. Setiap kali hujung minggu memang sesak kawasan City of Digital Light.

Lokasi: Jalan Multimedia 7/Ah, I-city, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Dataran Kemerdekaan Shah Alam

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM

Di sini terdapat sebuah padang dan kemudahan seperti bangku duduk yang disediakan dan sering menjadi tempat warga sekitar berkelah. Mungkin kerana lokasi yang strategik dan tidak jauh dari jalan utama menjadikannya destinasi pilihan warga setempat berkeluarga untuk lepak-lepak selain mempunyai lampu limpah yang menerangi gelap malam. Destinasi ini tidaklah semeriah di Uptown Shah Alam mahupun di I-City namun cukup memadai kalau setakat nak kepak -lepak ambil angin malam sambil melihat gelagat kanak-kanak bermain di padang. Padang ini memang sesak setiap kali bulan Ramadhan ketika waktu iftar. Pastikan korang bawa tikar siap-siap ye!

Lokasi: Persiaran Bandar Raya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Setia City Park 

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: GoWhere

Pusat membeli-belah di Setia Alam Shah Alam yang menawarkan banyak aktiviti menarik. Jika ke uptown Shah Alam tidak menepati citarasa kita, pusat membeli belah ini penuh dengan butik pelbagai jenama dalam dan luar negara. Tambahan pula, di waktu malam, persembahan air pancut laser berwarna warni di datarannya sangat menarik. Banyak aktiviti boleh di lakukan di dataran pusat membeli belah ini pada malam hari seperti sewaan skuter, gerai makanan & macam macam lagi.

Lokasi: 359, Persiaran Setia Dagang, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor