Buffet Ramadhan di Shah Alam

Buffet Ramadhan di Shah Alam

Sumber: Wanista

Rupa-rupanya sudah hampir seminggu kita sudah berpuasa, jadi mungkin ramai dalam kalangan korang semua ingin cuba sesuatu yang lain untuk berbuka nanti? Korang boleh cuba berbuka dengan  buffet Ramadhan yang disajikan oleh hotel dan restoran yang ada di Shah Alam ni. Korang nak tahu tak terlampau banyak buffet yg ada kat area shah alam ni. Cakap je nak buffet rama ala lokal atau western semuanya ada.

Lebih-lebih lagi sekarang ini musim gaji, mesti ramai yang akan mahu berbuka diluar bersama keluarga dan rakan-rakan, sambil tu korang boleh mencari tempat yang menarik disamping menikmati pelbagai juadah. Selain itu, harga juga berpatutan dan bergantung pada tempat dan menu yang disediakan.

Restoran buffet sangat berbaloi  kerana korang dapat merasai bermacam-macam menu makanan tanpa had seakan-akan rasa masakkan di rumah. Malahan, korang tak payah fikir nak beli apa apa makanan untuk pencuci mulut sebab semua dah disediakan. Korang cuma datang dan makan jer hehehe.

Jadi, kali ini kami akan kongsikan senarai  restoran buffet Ramadhan yang ada di Shah Alam. So senang korang nak pilih. Tak payah nak google kan?

Berikut disertakan senarai Buffet Ramadhan berbuka puasa di Shah Alam 2018. Lokasi buffet Ramadhan akan dikemaskini dari masa kesemasa.

 

NoHotel / RestoranHarga Dewasa (RM)Harga Kanak-Kanak (RM)No TelLaman Web / Facebook
1Concorde Hotel128 nett64 nett03-5520 8000 ext 2240Concorde Hotel
2Grand Blue Wave125 nett65 nett03-5511 8811 ext 2801, 2804 & 2806Grand Blue Wave
3IDCC Shah Alam60 nett40 nett03-7832 4827Wedding Studio SB
4D’Kayangan Seksyen 1342.90 nett03-5523 4979Selera Ramadhan Buffet
5Hotel UiTM, Persiaran Raja Muda, Shah Alam45 nett20 nett03-5519 2169Selera Muhibbah
6Best Western, I-City109 nett59 nett03-5521 9000Juadah Malaysia
7Me’nate SteakHub, Vista Alam Seksyen 14 Shah Alam79.9039.90019-2611 047Istimewa Ramadhan
8INTEKMA RESORT, Seksyen 750 nett25 nett03.5522 5000Iftar @ Intekma
9Laman Kayangan, Seksyen 765 nett35 nett019-233 1351Jom Berbuka
10Shah Alam Convention Centre88.00+52.00+03-5511 8858SACC

 

Moga perkongsian senarai Buffet Ramadhan di Shah Alam ini akan memudahkan korang dalam merancang lokasi berbuka puasa bersama keluarga atau rakan-rakan.

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM BAKAL BUAT KORANG LAPAR!

Kedai kopi moden atau lebih dikenali sebagai hipster cafe kini menjadi trend dikalangan warga kota. Bukan sahaja di Kuala Lumpur, kafe sebegini juga dilihat banyak “tumbuh” di Shah Alam. Mungkin korang tertanya-tanya sebelum ini adakah kedai-kedai kopiseperti ini menawarkan hidangan halal? Di sini, kami akan listkan hispter cafe yang halal untuk korang!

 

KOPIMEO

Sumber: eatdrinkl

Pasangan berkahwin Meor dan Leena membuka kafe ini dengan satu visi iaitu menjadikannya salah satu kafe kontemporari paling digemari ramai dengan menyediakan hidangan lazat disertakan sentuhan klasik barat sambil mengekalkan ciri-ciri tempatan dalam setiap hidangan.

Sumber: FoodAdvisor

Status: Halal

Alamat: 29, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Sabtu – Khamis = 12 tengahari hingga 10 malam.

Telefon: +6012-2060 326

Instagram: @kopimeo

 

FOODSBURY

Sumber: anakcikgunawi blog

Tempat yang sempurna untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga anda dengan pelbagai jenis kopi seperti Cappucino, Mocha, Café Latte, Hazelnut Latte, Mocha Caramel, Signature Surprise dan banyak lagi. Pelanggan juga boleh menikmati makanan barat klasik dan lazat seperti Lamb Carbonara, Lasagna, Seafood Aglio Olio dan Bolognese Spaghetti. Kepada penggemar pencuci mulut, boleh cuba menu best-seller mereka seperti Almond Salted Caramel Cake, Mille Crepe Cake, Cheese Cake Brownies dan kek cawan berwarna-warni.

Sumber: Pinterest

Status: Halal

Alamat: Foodsbury Cafe @ Wisma Faizazrina 24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Dibuka setiap hari dari 12 tengahari hingga 11 malam.

Telefon: +6013-386 1848

Instagram: @foodsbury

 

CAKE JALAN TIUNG

Sumber: eatdrinkl

Diusahakan oleh pasangan berkahwin Shafinaz dan Hidzat, bekas pegawai bank itu berkata, dia mula mengasah bakat dalam seni membuat kek sejak beberapa tahun yang lalu kerana suaminya sukakan manisan. Maka wujudlah Cake Jalan Tiung, sebuah cafe kek yang cantik dengan hiasan dalaman yang amat memikat. Hidangan kek yang dijual juga sangat enak dan diletakkan pada harga yang berpatutan.

Sumber: eatdrinkl

Status: Halal

Alamat: 31M, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Rabu – Ahad = 12 tengahari hingga 8 malam. Tutup pada Isnin dan Selasa.

Telefon: +6012-9512 887

Instagram: @cakejalantiung

 

BREW & BREAD

Sumber: Brew&Bread Page

Brew&Bread merupakan salah satu kafe yang paling terkenal di kalangan penduduk di Kota Kemuning. Mereka sangat mengambil berat tentang kualiti kopi dan makanan yang dihasilkan. Kafe ini menyediakan menu makanan yang banyak berasaskan telur termasuk Egg Benedict dan Mushroom Egg Omelette. Suasana di sini agak selesa dengan berlatar belakangkan iringan muzik akustik yang sungguh menenangkan.

Sumber: Brew&Bread Page

Status: Halal

Alamat: 10, Jalan Anggerik Vanilla M 31/M, 40460 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Jumaat – Rabu = 8 pagi hingga 7 malam. Tutup pada Khamis.

Telefon: +603-5131 5201

Instagram: @brewnbread

 

HOLY SMOKE CAFE

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Holy Smoke Cafe adalah sebuah kafe kejiranan mesra yang mengutamakan kualiti makanan dan perkhidmatan pelanggan. Setiap pilihan menu disediakan dengan standard masakan yang tinggi dan ditawar pada harga yang berpatutan. Mereka percaya para pengunjung tidak perlu menghabiskan duit yang banyak untuk menikmati makanan yang baik. Seiring dengan namanya, kafe ini turut menyediakan shisha dan cigar. Reka bentuk dalaman dengan konsep retro moden pastinya memberi satu pengalaman yang unik dan tidak dapat dilupakan.

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Status: Halal

Alamat: 65 Jalan Bola Jaring 13/15, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi:
Dibuka setiap hari
Isnin – Khamis = 12 tengahari hingga 3 petang
Jumaat = 5.30 petang hingga 11 malam
Sabtu & Ahad = 3 petang hingga 11 malam

Telefon: +603-5511 8018

Instagram: @holysmokecafe

 

 

LADS & LASSIES

Sumber: tripadvisor

MELANGKAH masuk buat pertama kali ke dalam Lads & Lassies, sudah cukup untuk menggambarkan kelainan yang ada dalam kafe tersebut. Keadaan itu membuatkan pengunjung berasa tidak sabar untuk menikmati hidangan yang disediakan oleh kafe yang diusahakan dua beradik, iaitu Shereena Saini dan Mohamed Danial. Meskipun berkonsepkan makanan Barat, elemen-elemen tempatan seperti rasa pedas tidak dilupakan bagi disesuaikan dengan masyarakat Malaysia. Antara menu yang perlu dicuba ialah Kachang Phool, Sloppy Blue Cheese Burger, Machalo Moa dan Big Fat Juicy Burger.

Sumber: tripadvisor

Status: Halal

Alamat: 12, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu operasi:
Isnin – Ahad: 8.30am – 11pm , Jumaat – Sabtu: 8.30am – 1am

Telefon: 03-5524 1190

Instagram: @ladandlassies