Homestay Vista Alam, Shah Alam

Byka Homestay Vista Alam, Shah Alam terletak di Seksyen 14, merupakan satu kediaman yang terletak betul-betul di pusat bandar Shah Alam. Lokasi Byka Homestay sangat strategik kerana Byka Homestay boleh dikatakan hampir semua lokasi yang menarik di Shah Alam boleh sampai dalam lingkungan 5 minit – 15 minit sahaja.

Kedudukan Homestay Vista Alam kami, hanya 700meter sahaja dengan Shah Alam Convention Centre (SACC). 1KM sahaja dengan Masjid Negeri, 2.5KM sahaja dengan Stadium Shah Alam, 4.1KM sahaja dengan Hospital Shah Alam, 3KM sahaja dengan IDCC Convention Centre, 1KM sahaja dengan Avicenna Women and Children Hospital dan hanya beberapa langkah sahaja dengan Avicenna Specialist Hospital. Untuk lihat apa lagi tempat yang berdekatan dengan homestay kami, boleh terus klik sini

Jangan tidak percaya, Homestay Vista Alam antara tempat yang mempunyai kemudahan yang sangat tersendiri compare dengan kediaman yang lain. Menariknya, Homestay Vista alam ini mempunya 2 pool yang besar dan tetamu boleh access mana-mana pool yang di ingini. Selain itu juga, sekiranya ingin berjogging, malam mahupun siang, di Homestay Vista Alam kami turun menyediakan kawasan jogging yang di namakan sky jogging track. Ini kerana, track jogging berada di level 5 sekeliling kawasan homestay Vista Alam. Selain daripada itu, playground kanak-kanak (indoor dan outdoor), basketball court, groceries dan lain-lain turut ada di Homestay kami.

Homestay Vista Alam

 

Macam mana pula dengan ammenities di setiap unit? Haaa semua unit kami mempunya Peti ais, walaupun bilik kecil. Basic ammenities seperti iron, cerek, microwave (kecuali bilik) turut disediakan. Tuala dan sabun mandi pun ada.  Untuk Wifi pula, hanya certain unit kami letak. heheh lagipun, ramai sekarang data lebih laju dari internet di rumah kan? hehe

 

Tempat makan? Hehehhe ni paling best nak cerita. Cari makan adalah yang paling senang kat Shah Alam ni. Food Heaven orang kata. Korang sebutla makanan style apa, insyaallah ada. Kat Homestay Vista Alam ni juga, ada banyakkkkk jenis restaurant and cafe. From western, to middle east, to indonesia, to malay, to pakistan, to mamak. You name it! Kat sini ada Nasi lemak Royale Kedah, Menate Steak House, Shell Out, restaurant Arab, Cibiuk makanan sunda, cheese nan terbaik Shah Alam, banyak lagi la. Semua tu kat bawah homestay Vista Alam sahaja. Walaubagaimanapun, kalau nak cari tempat makanan best kat Shah Alam ni, boleh la round-round. Boleh refer post kami sebelum ni kat sini – Hipster Cafe di Shah Alam atau Tempat Breakfast Sedap Di Shah Alam

Tempat Breakfast Best dan Sedap

 

Byka Homestay Shah Alam mampu menempatkan dari 2 orang hingga 80 tetamu pada satu-satu masa. Kami mempunyai 3 bedroom apartment, 2 bedroom apartment, 1 bedroom apartment dan bilik untuk 2 orang. Kami juga mempunyai satu unit yang boleh menampung 25 guest di satu tempat sahaja. Ini kami namakan Dormstyle. And bukan dorm dorm biasa ye. hehehehe

Oh ya, jarak dari Airport ke homestay Byka. Ada 2 airport yang terdekat dengan homestay kami.

  • Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dalam 50 km dengan 45 minit – 1 Jam masa perjalanan.
  • Subang Kuala Lumpur International Airport – 19 km dengan 20 minit masa perjalanan.

Overall, dari segi lokasi dan kemudahan yang ada di homestay Vista Alam kami, memang sangat sesuai untuk semua. sama ada business, leisure, vacation mahupun konvo semuanya sangat sesuai untuk family mahupun berdua.

Perkara UTAMA Kena Tahu Semasa BOOKING di booking dot com

Perkara UTAMA Kena Tahu Semasa BOOKING.

Biasa jadi tak bila kita booking penginapan di booking.com, bilik or apartment or studio yang kita booked tu lain daripada expected? Lepas tu, bila receptionist tu inform itu la bilik yang kita booked, kita rasa macam unsure? Perkata utama kene tahu semasa booking di booking dot com adalah PASTIKAN gambar unit SEBENAR yang kita booking tu. Jangan bergantung semata-mata dengan gambar di gallery sahaja especially untuk hotel or host yang ada lebih daripada satu unit.

Macam mana nak tahu?

Actually, inilah yang biasa jadi masa Acap check in kan guest. Kadang-kadang, guest akan terus booked yang paling atas diorang nampak, dengan harga yang paling murah. Tak check betul or not unit yang di booked tu. Caranya, dengan confirmkan gambar dan description yang mana. Biasa Acap akan confirmkan dengan guest, betul ke dia booked unit sekian-sekian, and kalau tidak, kami akan offer unit yang sepatutnya.

Macam mana pula, kalau sebenarnya kita memang booked unit yang besar and elok, tapi tiba-tiba dapat unit yang kecil? Macam mana kita nak confirmkan kalau kita sendiri tidak yakin dengan choice kita?

Ni Acap pernah experience. Acap memang dah check, confirmkan unit yang ada and choose sebabkan gambar and description. Masa check in, kitorang dapat unit lain. Unit yang takde tingkap. Acap memang jenis tak boleh takde tingkap ni, so Acap tanya. Kenapa bilik tu takde tingkap, bagitahu yang Acap booked yang ada tingkap, dalam description and gambar pun tunjuk unit lain. Kalau unit yang takde tingkap tu, harga lain. Then baru dia cakap, unit yang ada tingkap dah habis and ada yang belum siap kemas lagi. Kitorang tunggu and tak lama lepas tu, Acap dapat bilik sebenar. See, this is happen kadang-kadang tu.

So, meh Acap enlighten korang, share dengan semua SATU perkara yang korang selalu missed nak check especially kalau korang booking guna phone. Zaman sekarang internet di hujung jari kan?

 

Yang Acap letakkan kotak warna merah tu or tulisan tu, situla tempat untuk korang pastikan unit yang korang booked tu, unit yang sebenar. Haa kan mudah tu. Jadi make sure korang check dulu unit tu betul ke tak, sebelum booked ye. 🙂

Kalau korang berminat nak tahu lanjut tentang homestay Acap, boleh terus wasap acap. Klik Sini.

 

Economy/Standard/Superior Room (Hotel Type) – Homestay Byka – Vista Alam Seksyen 14

Economy/Standard/Superior Room (Hotel Type)

Economy/Standard/Superior Room (Hotel Type) yang ada di Vista Suites Homestay Byka ini terletak di seksyen 14, Shah Alam, iaitu di pusat bandar Shah Alam. Untuk yang mencari penginapan untuk 1-2 orang, standard room ini merupakan satu pilihan yang paling sesuai. SHARE? TIDAK sama sekali. Walaupun hanya menyewa bilik sahaja, toilet, entrance semua adalah persendirian. Tidak berkongsi dengan mana-mana unit yang lain.

Di samping itu, lokasi unit ini juga terletak di lokasi yang paling strategik di Shah Alam dan mudah untuk ke kawasan sekitarnya. 

Boleh hubungi kami, di +6012-3349149 untuk pertanyaan mengenai penginapan Homestay di Shah Alam.

Antara Amenities yang di sediakan adalah:

  • Bilik tidur lengkap dengan penghawa dingin
  • Television. ( Untuk Economy room tiada channel TV)
  • WIFI (Untuk Standard Room tiada WIfi disediakan)
  • Bilik air lengkap dengan pemanas.
  • 1 katil Queen atau 2 Single Bed.
  • Jug  letrik, Seterika.
  • Penghawa dingin
  • Tuala

Kemudahan

Pelbagai kemudahan di sediakan di Vista Alam – Homestay Shah Alam. Untuk yang suka dengan aktiviti senaman seperti jogging, senaman, di Vista Alam menyediakan sky walk pertama di Shah Alam. Tuan/Puan boleh turun di kemudahan awam kami dan jogging di sekeliling kawasan Vista Alam ini sahaja tanpa perlu turun atau ke mana-mana.

Bilik-bilik di Vista Suites, Guesthouse ByKA

Di Guesthouse ByKA @ vista alam, kami menyediakan beberapa pilihan untuk tetamu kami seperti di bawah.

  1. Unit Apartment 3 Bilik
    2. Unit Apartment 2 Bilik
    3. Unit One Bedroom Apartment with Living Hall
    4. Unit 1 bilik (hotel type with private bathroom)
    5. Dorm+Stay Type (20 Guest)

Dormstay Shah Alam – Homestay ByKA

Dormstay Shah Alam – Homestay ByKA

Unit yang memuatkan 24 orang ini, kami namakan DormStay hasil daripada gabungan perkataan Dorm dan homestay. Ini kerana unit style dormstay ini, merupakan yang pertama seumpamanya di sekitar Shah Alam.  Di unit DormStay ini, kami menyediakan kelengkapan katil khas untuk 24 orang tetamu yang mana, sekiranya tuan/puan ingin mencari penginapan untuk bilangan yang ramai, seperti 15-25 orang, sudah tidak perlu risau mencari kawasan berhampiran atau bersebelahan. Juga tidak perlu bersusah payah untuk membawa extra toto, atau extra foldable mattress untuk bilangan tetamu yang tidak mempunyai katil sendiri apabila menyewa homestay seperti di rumah atau apartment.

Untuk unit DormStay ini, kami menyediakan 24 biji katil single lengkap dengan selimut dan bantal untuk menjamin keselesaan. DormStay ini juga bukan jenis dorm biasa, malah ia lengkap dengan sofa dan tv di ruang tamu. Selain itu, ia lengkap juga dengan dapur dan ruang makan. Kami menyediakan peti ais, microwave, water dispenser, electric kettle dan juga seterika untuk kemudahan para tetamu.

Antara kemudahan yang di sediakan adalah:

  • Unit lengkap dengan penghawa dingin.
  • 2 bilik air lengkap dengan pemanas dan 2 Toilet yang berasingan.
  • 20 Katil Single
  • Almari pakaian.
  • Sofa
  • Meja makan, pantry, Eletrik jug Kettle, microwave, Peti Ais, Pinggan dan mangkuk turut disediakan.
  • Tuala ( Extra Charge)

Walaubagaimanapun, unit Dormstay kami ini, di reka dengan konsep terbuka. Di mana ia tidak mempunyai bilik-bilik khas untuk setiap seeorang. Jadi kami amat menggalakkan untuk setiap yang memilih unit ini khas untuk sama jantina sahaja ataupun keluarga.

Untuk yang mencari tempat penginapan untuk 24 orang, inilah pilihan yang sesuai. Tetamu tidak perlu tidur di atas lantai kerana cukup untuk 24 orang. Selain daripada itu, di bawah unit ini juga penuh dengan restauran-restauran pilihan sama ada masakan melayu, masakan pakistan, masakan indonesia, mahupun western. Kemudahan seperti farmasi, bank dan hospital juga ada di sini.

Untuk unit ini juga, amat sesuai untuk penginapan untuk training, untuk lawatan, untuk kenduri dan lain-lain.

Dormstay homestay Shah Alam

Selain daripada unit dormstay ini, Homestay ByKA @ vista alam turut menyediakan beberapa pilihan untuk tetamu kami seperti di bawah.

  1. Unit Apartment 3 Bilik
    2. Unit Apartment 2 Bilik
    3. Unit Studio Apartment with Living Hall
    4. Unit 1 bilik (hotel type with private bathroom)

Semua unit ini berada di dalam kawasan yang sama. Sekiranya jumlah tetamu melebihi 24 orang, boleh ambil unit-unit yang lain kerana berada di sama lokasi. Total keseluruhan kami mampu menampung seramai 60 orang pada satu-satu masa di Vista Alam, Shah Alam.

Hubungi 012-3349149 untuk sebarang tempahan mahupun pertanyaan.

  • Open Concept Dormitory style ( 2000+- sqft)
  •  16- 24 Single Bed
  • Peak season : RM600 / night ( RM 25 / Night / Person )
  • Weekday : RM500 / night
  • Weekend : RM550/ night

Apartment Satu Bilik di Vista Alam Seksyen 14

Apartment Satu Bilik di Vista Alam Seksyen 14

Salah satu jenis apartment yang kami ada di Homestay Byka Vista Alam adalah apartment Satu Bilik. Apartment ini, sesuai sangat untuk keluarga kecil yang inginkan keselesaan. Unit ini menyediakan 1 queen bed, 1 sofa bed dan 1 extra tilam single khas untuk yang memilih untuk menginap di sini.

Apartment Dua Bilik – Homestay Byka – Vista Alam Seksyen 14

Bagi yang mencari penginapan di shah alam, pilihlah Homestay Shah Alam @Vista Suites, terletak di seksyen 14, Shah Alam, iaitu di pusat bandar Shah Alam. Ia merupakan satu pilihan yang bijak. Ini kerana lokasi Vista Suites byKA adalah lokasi yang paling strategik di Shah Alam.

Untuk yang datang dengan keluarga yang tidak ramai, kami ada menyediakan unit homestay apartment 2 bilik dengan kadar harga rm250/malam.

Kami menyediakan penginapan yang selesa untuk 4-5 orang di unit kami. Antara kemudahan yang di sediakan adalah:

  1. Master bedroom dan livinghall dengan penghawa dingin dan kipas.
  2. 2 bilik air.
  3. 3 katil Queen.
  4. Penyidai
  5. Sofa
  6. Meja makan 4 -6 orang, pantry, cerek letrik, microwave disediakan.
  7. Extra mattress, Comforter dan bantal disediakan sekiranya ada permintaan.
  8. Penghawa dingin di ruang tamu
  9. Tuala

Apartment Tiga Bilik Homestay Byka – Vista Alam Seksyen 14

Apartment 3 bilik di Homestay Shah Alam @Vista Suites, terletak di seksyen 14, Shah Alam, iaitu di pusat bandar Shah Alam. Vista Suites terletak di kawasan Kompleks PKNS Shah Alam, Hotel Grand Blue Wave, SACC Convention Centre, IDCC Convention Centre dan sekitarnya. Unit Apartment 3 bilik di Homestay Shah Alam ini terletak di lokasi paling strategik di Shah Alam dan kawasan sekitarnya. Untuk penginapan di Shah Alam, guesthouse Byka @vista suites menyediakan penginapan yang selesa dan pelbagai kemudahan untuk tetamu.

Kemudahan Yang Disediakan

Kami menyediakan penginapan Apartment 3 bilik di Homestay Shah Alam yang selesa untuk 8-10 orang di unit 3 bilik kami. Antara kemudahan yang di sediakan adalah:

  • 3 Bilik tidur lengkap dengan penghawa dingin.
  • 1 bilik tidur lengkap dengan television tetapi berlainan pintu. (Sebelah menyebelah). Jadi sekiranya terdapat keluarga yang memerlukan privacy tetapi ingin berdekatan, pilihan ini adalah sangat sesuai.
  • 2 bilik air lengkap dengan pemanas.
  • 2 katil Queen, 1 katil single 2 tingkat, dan 2 sofa bed.
  • Almari pakaian dan meja solek
  • Sofa
  • Meja makan, pantry, cerek letrik, toaster oven disediakan.
  • Extra mattress, Comforter dan bantal disediakan untuk 1-2 orang sekiranya ada permintaan
  • Penghawa dingin di semua bilik dan di ruang tamu
  • Tuala

Fasiliti Di Homestay Byka

Apa fasiliti yang ada di homestay Byka kami?

Vista Alam

 

 

All Our Rooms Are Now Equipped With Wifi

Integer cursus accumsan laoreet. Nunc quis porta ligula. Cras nulla lectus, fermentum et sagittis nec, fringilla sit amet. Read More

This Week Only 10% Discounts On Fridays

Integer cursus accumsan laoreet. Nunc quis porta ligula. Cras nulla lectus, fermentum et sagittis nec, fringilla sit amet. Read More