Homestay Vista Alam, Shah Alam

Byka Homestay Vista Alam, Shah Alam terletak di Seksyen 14, merupakan satu kediaman yang terletak betul-betul di pusat bandar Shah Alam. Lokasi Byka Homestay sangat strategik kerana Byka Homestay boleh dikatakan hampir semua lokasi yang menarik di Shah Alam boleh sampai dalam lingkungan 5 minit – 15 minit sahaja.

Kedudukan Homestay Vista Alam kami, hanya 700meter sahaja dengan Shah Alam Convention Centre (SACC). 1KM sahaja dengan Masjid Negeri, 2.5KM sahaja dengan Stadium Shah Alam, 4.1KM sahaja dengan Hospital Shah Alam, 3KM sahaja dengan IDCC Convention Centre, 1KM sahaja dengan Avicenna Women and Children Hospital dan hanya beberapa langkah sahaja dengan Avicenna Specialist Hospital. Untuk lihat apa lagi tempat yang berdekatan dengan homestay kami, boleh terus klik sini

Jangan tidak percaya, Homestay Vista Alam antara tempat yang mempunyai kemudahan yang sangat tersendiri compare dengan kediaman yang lain. Menariknya, Homestay Vista alam ini mempunya 2 pool yang besar dan tetamu boleh access mana-mana pool yang di ingini. Selain itu juga, sekiranya ingin berjogging, malam mahupun siang, di Homestay Vista Alam kami turun menyediakan kawasan jogging yang di namakan sky jogging track. Ini kerana, track jogging berada di level 5 sekeliling kawasan homestay Vista Alam. Selain daripada itu, playground kanak-kanak (indoor dan outdoor), basketball court, groceries dan lain-lain turut ada di Homestay kami.

Homestay Vista Alam

 

Macam mana pula dengan ammenities di setiap unit? Haaa semua unit kami mempunya Peti ais, walaupun bilik kecil. Basic ammenities seperti iron, cerek, microwave (kecuali bilik) turut disediakan. Tuala dan sabun mandi pun ada.  Untuk Wifi pula, hanya certain unit kami letak. heheh lagipun, ramai sekarang data lebih laju dari internet di rumah kan? hehe

 

Tempat makan? Hehehhe ni paling best nak cerita. Cari makan adalah yang paling senang kat Shah Alam ni. Food Heaven orang kata. Korang sebutla makanan style apa, insyaallah ada. Kat Homestay Vista Alam ni juga, ada banyakkkkk jenis restaurant and cafe. From western, to middle east, to indonesia, to malay, to pakistan, to mamak. You name it! Kat sini ada Nasi lemak Royale Kedah, Menate Steak House, Shell Out, restaurant Arab, Cibiuk makanan sunda, cheese nan terbaik Shah Alam, banyak lagi la. Semua tu kat bawah homestay Vista Alam sahaja. Walaubagaimanapun, kalau nak cari tempat makanan best kat Shah Alam ni, boleh la round-round. Boleh refer post kami sebelum ni kat sini – Hipster Cafe di Shah Alam atau Tempat Breakfast Sedap Di Shah Alam

Tempat Breakfast Best dan Sedap

 

Byka Homestay Shah Alam mampu menempatkan dari 2 orang hingga 80 tetamu pada satu-satu masa. Kami mempunyai 3 bedroom apartment, 2 bedroom apartment, 1 bedroom apartment dan bilik untuk 2 orang. Kami juga mempunyai satu unit yang boleh menampung 25 guest di satu tempat sahaja. Ini kami namakan Dormstyle. And bukan dorm dorm biasa ye. hehehehe

Oh ya, jarak dari Airport ke homestay Byka. Ada 2 airport yang terdekat dengan homestay kami.

  • Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dalam 50 km dengan 45 minit – 1 Jam masa perjalanan.
  • Subang Kuala Lumpur International Airport – 19 km dengan 20 minit masa perjalanan.

Overall, dari segi lokasi dan kemudahan yang ada di homestay Vista Alam kami, memang sangat sesuai untuk semua. sama ada business, leisure, vacation mahupun konvo semuanya sangat sesuai untuk family mahupun berdua.

Perkara UTAMA Kena Tahu Semasa BOOKING di booking dot com

Perkara UTAMA Kena Tahu Semasa BOOKING.

Biasa jadi tak bila kita booking penginapan di booking.com, bilik or apartment or studio yang kita booked tu lain daripada expected? Lepas tu, bila receptionist tu inform itu la bilik yang kita booked, kita rasa macam unsure? Perkata utama kene tahu semasa booking di booking dot com adalah PASTIKAN gambar unit SEBENAR yang kita booking tu. Jangan bergantung semata-mata dengan gambar di gallery sahaja especially untuk hotel or host yang ada lebih daripada satu unit.

Macam mana nak tahu?

Actually, inilah yang biasa jadi masa Acap check in kan guest. Kadang-kadang, guest akan terus booked yang paling atas diorang nampak, dengan harga yang paling murah. Tak check betul or not unit yang di booked tu. Caranya, dengan confirmkan gambar dan description yang mana. Biasa Acap akan confirmkan dengan guest, betul ke dia booked unit sekian-sekian, and kalau tidak, kami akan offer unit yang sepatutnya.

Macam mana pula, kalau sebenarnya kita memang booked unit yang besar and elok, tapi tiba-tiba dapat unit yang kecil? Macam mana kita nak confirmkan kalau kita sendiri tidak yakin dengan choice kita?

Ni Acap pernah experience. Acap memang dah check, confirmkan unit yang ada and choose sebabkan gambar and description. Masa check in, kitorang dapat unit lain. Unit yang takde tingkap. Acap memang jenis tak boleh takde tingkap ni, so Acap tanya. Kenapa bilik tu takde tingkap, bagitahu yang Acap booked yang ada tingkap, dalam description and gambar pun tunjuk unit lain. Kalau unit yang takde tingkap tu, harga lain. Then baru dia cakap, unit yang ada tingkap dah habis and ada yang belum siap kemas lagi. Kitorang tunggu and tak lama lepas tu, Acap dapat bilik sebenar. See, this is happen kadang-kadang tu.

So, meh Acap enlighten korang, share dengan semua SATU perkara yang korang selalu missed nak check especially kalau korang booking guna phone. Zaman sekarang internet di hujung jari kan?

 

Yang Acap letakkan kotak warna merah tu or tulisan tu, situla tempat untuk korang pastikan unit yang korang booked tu, unit yang sebenar. Haa kan mudah tu. Jadi make sure korang check dulu unit tu betul ke tak, sebelum booked ye. 🙂

Kalau korang berminat nak tahu lanjut tentang homestay Acap, boleh terus wasap acap. Klik Sini.

 

Keistimewaan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Keistimewaan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

 

Keistimewaan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz ShahSumber: Pinterest

 

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah merupakan sebuah masjid tersohor serta merupakan masjid terbesar dan terunggul di Malaysia dan di Asia Tenggara. Kenangan 18 tahun dahulu terimbau kembali tatkala melihat masjid ini. Di sinilah saya mengambil sijil tadika Al-Fath serta membuat persembahan berkumpulan bersama-sama rakan di majlis penyampaian sijil tadika.

Masjid berkubah biru ini dibina di atas kawasan  seluas 14.6 hektar di pusat bandar Shah Alam. Masjid yang juga dikenali sebagai “masjid biru” di kalangan pelancong ini, mempunyai ciri-ciri senibina yang menarik dengan hiasan dalamannya yang menakjubkan. Sesiapapun yang pertama kali menjejakkan kaki ke situ pasti nak datang lagi. Masjid ini berdiri megah dengan landskapnya yang indah dan terletak di sebahagian Tasik Shah Alam iaitu Tasik Raja Lumu yang  memisahkan Masjid ini dengan Pusat Bandar Shah Alam. Masjid Negeri ini melambangkan kebesaran Islam dan kepentingan agama sebagai agama rasmi di Malaysia. Ia boleh memuatkan 24,000 jemaah pada satu masa.

 

KEISTIMEWAAN MASJID:

 Terdapat banyak keistimewaan masjid ini yang membuat hati saya teruja untuk mengenalinya dengan lebih dalam antaranya ialah:

  1. Masjid terbesar kedua di Asia Tenggara
  2. Kubah masjid yang terbesar di dunia
  3. Menara tertinggi kedua di dunia
  4. Berupaya memuatkan 24,000 jemaah dalam satu masa
  5. Struktur kubah menggunakan tiub aluminium ditutupi dengan ‘Retvous Enamelled Steel Panel’.
  6. Dijangka tidak memerlukan penyelenggaraan selama 200 tahun. Bernilai 18 juta.
  7. Baginda Sultan sendiri yang memilih tapak masjid
  8. Baginda menghadiahkan 4 lampu chandelier bernilai lebih 2 juta dan sebuah jam antik berusia 600 tahun bernilai RM200 ribu dibeli di Hong Kong.
  9. Baginda Sultan dengan bermurah hatinya menyumbang elaun Baginda selama 4 bulan kepada Masjid Negeri.
  10. Struktur masjid adalah kombinasi antara seni rekabentuk tradisi Islam dan Asia Barat, India, Barat dan ciri-ciri binaan Melayu Asli.
  11. Mimbar masjid pula  dibuat oleh pengukir tempatan mengikut corak masjid-masjid lama di Malaysia. Berukuran 7 kaki tinggi. Pelantarnya 5 kaki persegi , berdiri di atas empat tiang dan berbumbung batu marmar putih Mahsuri setinggi 30 kaki. Dihiasi dengan bintang dan bulan sabit emas di atasnya.Cermin dinding dihiasi dengan gril yang tinggi diperbuat daripada kayu berukir setinggi 7 kaki

PERKHIDMATAN DISEDIAKAN:

  • Kaunter zakat
  • Perpustakaan
  • Kemudahan wifi
  • Pengurusan jenazah
  • Khidmat nasihat
  • Pejabat pentadbiran
  • Sewaan dewan dan bilik

PROGRAM:

  •  Forum perdana ehwal islam
  •  Bicara addin
  •  Kuliah tasawur islam
  •  Kuliah syarah al-hikam
  •  Klinik al-fatihah

 

PERBEZAAN DENGAN MASJID BIASA:

  • Menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara termasuk pelancong yang bukan Islam
  • Untuk menjaga kesucian rumah Allah, pakaian jubah disediakan untuk para pengunjung untuk menutup aurat dengan sewajarnya.
  • Tandas serta tempat wuduk yang selesa dan canggih. Paip air untuk berwuduk paling moden telah dipasang. Pengunjung hanya perlu menyuakan tangan dan air akan keluar sendiri dan berhenti juga sendiri. Sebuah janakuasa tunggu sedia diadakan semasa ketiadaan bekalan elektrik
  • Lokasi penggambaran dan fotografi untuk pasangan pengantin serta penerbitan kad grafik untuk melambangkan identiti Islamik.
  • Menyediakan pamplet dan risalah-risalah berkaitan Islam dalam bahasa Inggeris untuk pengunjung bukan Islam mengenali erti sebenar Islam.
  • Pengunjung bukan Islam dibenarkan masuk dan melawat kawasan masjid serta diiringi pegawai berkenaan untuk menjelaskan tentang perihal masjid dan Islam.
  • Memiliki perpustakaan serta kemudahan wifi untuk kemudahan orang ramaii.
  • Memiliki banyak pintu pagar untuk memudahkan dan melancarkan pergerakan kenderaan pengunjung keluar masuk.
  • Pada setiap hari Jumaat, perniagaan dijalankan di tingkat bawah. Jualan seperti pakaian, buku dan majalah, makanan dan minuman.
  • Ada tiga pintu masuk. Pintu masuk utama menghadap pusat bandar Shah Alam. Dihiasi dengan pancutan air setinggi 70 kaki. Pintu masuk Diraja terletak di sebelah kanan.

 

Masjid Negeri Selangor yang dikenali sebagai Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, merupakan salah satu lambang yang menyemarakkan keagungan agama Islam dan kedaulatan penganut Islam di Malaysia. Indahnya…

Tempat-tempat berdekatan dengan Homestay byKA

Tempat-tempat berdekatan di Homestay byKA

Bagi yang ingin bercuti di Shah Alam, korang boleh menginap di Homestay byKA. Sebab apa? sebab Homestay byKA berada di lokasi yang paling strategik dan mudah untuk korang akses ke mana-mana tempat yang korang nak pergi. Best kan?

Di bawah ni kami akan kongsikan tempat-tempat berdekatan dengan Homestay byKA. Senang korang nak planning cuti nanti kan hehehe.

Tempat-tempat berdekatan di Homestay byKA

UITM Shah Alam

Kampus utama universiti di Shah Alam dimulakan dengan peletakan batu asas pada 14 Oktober 1967 oleh Tun Abdul Razak, dan pada pertengahan tahun 1970an, kampus ini telah pun beroperasi sepenuhnya. Kampus ini merupakan pusat dan tumpuan utama pembangunan dan perkembangan universiti kepada satu jaringan kampus yang besar. Kampus ini terletak di pusat bandaraya Shah Alam dan oleh itu, kemudahan awam dan perkhidmatan awam mudah diperolehi. Lokasinya juga sangat strategik, berdekatan dengan lebuhraya utama  menghubungkan Shah Alam dengan pusat-pusat bandar yang lain. Selain itu, Shah Alam juga merupakan pusat teknologi maklumat dan aplikasi multimedia.

  • 6 minit je dari Homestay byKA

 

IDCC Shah Alam

Ideal Convention Centre Shah Alam (IDCC) yang terletak di seksyen 15 Shah Alam. IDCC merupakan salah satu tempat yang menawarkan dewan untuk mesyuarat, konvensyen, perkahwinan dan pameran. Visi IDCC adalah untuk menjadi rumah acara tempatan & antarabangsa yang terkemuka. Percaya atau tidak, IDCC mengalu-alukan purata 500,000 pelawat. IDCC juga mempunyai lebih daripada 500 acara setiap tahun.

  • 5 minit je dari Homestay byKA

 

Masjid Negeri Shah Alam

Masjid Negeri Shah Alam yang dikenali sebagai Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, merupakan salah satu lambang yang menyemarakkan keagungan agama Islam dan kedaulatan penganut Islam di Malaysia. Masjid ini terletak di bahagian utara tebing Tasik Shah Alam, di kawasan yang lebih tinggi dan sesuai dengan pembinaan masjid yang dianggap penting ini. Ia menjadi satu keperluan kepada penduduk Shah Alam yang sentiasa bertambah dari semasa ke semasa.

  • 3 minit je dari Homestay byKA

 

Kompleks PKNS

Terletak di dalam satu kompleks bangunan yang tidak berapa baru dan rata-rata peniaga di sini adalah golongan Melayu. Konsep perniagaan di sini lebih kepada bazar dan beberapa lot kedai. Kalau anda ingin mencari pakaian wanita seperti baju kurung, tudung dan sebagainya, sangat dicadangkan untuk jenguk-jenguk ke sini. Setiap kali bulan Ramadhan mesti penuh dengan kunjungan warga Shah Alam untuk mencari baju raya.

  • 2 minit je dari Homestay byKA

 

Unisel Shah Alam

Uniseldahulunya dikenali sebagai “Universiti Industri Selangor” telah ditubuhkan pada tahun 1999, universiti ini mempunyai dua kampus  iaitu kampus induk terletak di Bestari Jaya (dahulunya dikenali Batang Berjuntai) (disiapkan pada tahun 2005) dan kampus cawangan/satelit yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam.

  • 6 minit je dari Homestay byKA

 

i-City Park

Semenjak dibuka pada tahun 2013, waktu malam di taman tema fantasi ini tidak putus-putus dikunjungi oleh orang ramai yang ingin melihat ratusan pokok bermandikan cahaya digital, penuh warna-warni. Rumah Salji yang dibuka sehingga waktu malam juga menjadi tarikan utama oleh mereka yang ingin merasai suasana kedinginan musim sejuk. Waktu siangnya pula, taman tema air, ‘Red Carpet’ atau muzium lilin dan galeri lukisan ‘3D The Trick Art’menjadi tumpuan.

  • 7 minit je dari Homestay byKA

 

Aeon Mall Shah Alam

AEON Mall Shah Alam berdiri megah dengan ciri-ciri seni binaannya yang pasti menimbulkan perasaan untuk bergambar dengan mercu ini.  Rekaan mercu terkini di Shah Alam ini adalah hasil inspirasi mercu tanda terkemuka komuniti setempat, iaitu Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Apa yang menarik tentang seni rekaan dalaman bangunan ini adalah gabungan konsep seni bina Islam dan Jepun, konsep unik empat musim yang diilhamkan daripada musim-musim yang ada di Jepun iaitu musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga.

  • 5 minit je dari Homestay byKA

 

SACC Shah Alam

Sebuah pasaraya di Shah Alam yang sangat menarik dari segi senibinanya dan banyak juga pilihan restoran yang menarik yang ada di sini. Berjalan dan cuci cuci mata di sini lebih menenangkan kerana kawasan jalan kaki yang lebih lapang dan tidak terlalu sempit seperti di beberapa kompleks membeli belah yang lain. Pilihan barangan yang ada di sini juga tidak kurang banyaknya.

  • 2 minit je dari Homestay byKA

 

Untungnya kalau korang menginap di Homestay byKA, semua tempat kat Shah Alam ni dekat hehehehe… Kalau korang nak menginap di sini boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

Jalan-jalan di Setia City Mall

Jalan-Jalan di Setia City Mall

Jalan-jalan di Setia City MallSumber: tripadvisor

Setia City Mall dibangunkan dan diuruskan oleh SP Setia Group yang sinonim dengan harta tanah eko mesra yang berkualiti dan kumpulan pembinaan.

Dengan lebih daripada 10.5 ekar kehidupan taman berlandskap yang indah sekitar pusat membeli-belah ini, korang boleh meluangkan masa bersama keluarga di luar rumah bermain layang-layang atau menunggang basikal, atau meluangkan masa bersendirian atau berkumpul dengan rakan-rakan, korang boleh menikmati dan meneroka kesemua ruangan di sini.

Kalau korang kaki shopping, apa kata kalau singgah ke pusat membeli-belah Setia City Mall Shah Alam. Lengkap dengan pelbagai jenis jenama besar seperti Kaison, Parkson, H&M dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, korang juga dapat bersantai bersama kawan-kawan di tempat bermain bowling, karaoke dan juga di taman yang terletak berhadapan dengan shopping mall ini.

Tambahan pula, korang juga boleh menikmati pemandangan tasik buatan dan air pancut yang berwarna-warni di taman ini. Untuk yang membawa anak-anak pula, boleh membawa anak bermain di taman permainan yang disediakan. Pendek kata, Setia City Mall ni memang tempat terbaiklah untuk bersantai,  semuanya ada.

 

Lepak Santai di Taman Setia City Mall

Jalan-jalan di Setia City MallSumber: says

Salah satu tempat tarikan umum untuk beriadah bersama keluarga dan anak-anak di hujung minggu dan hari kelepasan cuti ialah di taman di hadapan Setia City Mall, Setia Alam, Shah Alam. Taman yang di hiasi seni lanskap yang cantik untuk bergambar, di samping pelbagai aktiviti riadah yang boleh di lakukan seisi keluarga disini. Berhadapan Setia Alam Convention Centre kita akan dapat melihat ramai bersantai petang sambil bergambar sakan.

Seperti di kebanyakan taman rekreasi yang lain, antara aktiviti santai yang ada disini seperti permainan ‘giant bubble’ , sewa basikal, cuma basikal di sini menggunakan kuasa bateri kalau tak salah ana sebab ia tidak perlu di kayuh, ketika kunjungan ana petang tu ada bertanya kepada penyewanya setengah jam sewa berharga RM25. Giant bubble pula RM5 dua bekas.

Betul betul berhampiran Mall terdapat sebuah tasik buatan. Di sekitar jambatan yang menghubungkan Mall dengan taman ni terdapat ramai kanak-kanak dan juga orang dewasa memberi makan kepada ikan-ikan. Jangan risau sebab ada di jual makanan ikan di atas jambatan ni. Terngiang-ngiang lagi di telinga ana , suara budak perempuan menjual makanan ikan berharga satu peket RM2 , 3 peket RM5.

Okay laa, malas nak membebel panjang-panjang, apa kata korang pergi sana nanti hujung minggu ni! Bawa family dan kawan-kawan korang hehehe.

Kelebihan Guesthouse Byka di i-City Shah Alam

Kelebihan Guesthouse Byka di i-City Shah Alam

 Kelebihan Guesthouse Byka
Antara kelebihan guesthouse Byka Di Shah alam adalah berada di kawasan I-City Shah Alam iaitu taman tema di mana tarikan utamanya dinyalakan oleh berjuta-juta lampu LED yang terang. Tempat kegemaran keluarga dan kanak-kanak di Shah Alam ini terkenal dengan pohon maple dan pine palsu serta bunga matahari yang dihiasi dengan lampu LED berwarna-warni yang dinyalakan pada waktu malam.
 Kelebihan Guesthouse Byka
Guesthouse Byka @ i-soho suites, terletak di seksyen 7, Shah Alam, iaitu di  i-City Shah Alam. Di sini, Guesthouse Byka mempunyai 3 unit penginapan yang ideal untuk keluarga yang datang. Guesthouse Byka di i-City ini berdekatan dengan UITM Shah Alam (2 minit), UNISEL Shah Alam (2minit), Hospital Shah Alam (3 minit), IDCC Shah Alam Convention Centre (8 minit), Shah Alam Convention Centre (7 minit) dan pusat bandar Shah Alam (7 minit). Selain itu, di sekeliling i-City terdapat banyak restoran dan cafe yang popular dan sedap. Ini memudahkan anda senang untuk mencari makanan.
 Kelebihan Guesthouse Byka

Keunikan untuk sesiapa yang menginap di Guesthouse Byka @ i-soho ini adalah apartment duplexnya. Untuk unit duplex ini, mempunyai 1 bilik tidur di bahagian atas dan 2 bilik air. Bilik tidur yang berada dibahagian atas di lengkapi dengan satu set perabut putih yang lengkap seperti meja solek, katil bersaiz Queen dan almari pakaian. Bilik tidur ini juga diberi keselesaan dengan satu unit penghawa dingin dan bilik air  yang dilengkapi dengan water heater.

Kelebihan Guesthouse Byka

Selain itu, di bahagian tingkat bawah pula dilengkapi dengan televisyen dan perabot. Manakala ruang dapur pula dilengkapi dengan jug kettle, peti ais, washing machine dan microwave. Seterusnya, untuk ruang tamu, terdapat satu sofa bed untuk tetamu tambahan. Di antara ruang tamu dan dapur pula di sediakan satu set meja makan untuk sekeluarga berkumpul.
Kelebihan Guesthouse Byka
Kemudahan yang ada di i-soho ini termasuk kolam renang yang luas bertempat di tingkat 11. Selain itu, kalau ingin menikmati pengalaman yang sangat mempesona di i-City Shah Alam, tetamu hanya perlu turun ke level bawah untuk melihat rose garden kerana di sini tempatnya sangat cantik dan sesuai untuk dijadikan tempat wedding photoshoot dan juga terdapat ruangan khas untuk arca Harry Potter. Anda wajib mengunjungi tempat-tempat menarik ini kerana ia dapat memberikan memori yang indah untuk anda dan juga keluarga. Untuk kebahagian i-City park anda hanya perlu jalan kaki sahaja tanpa perlu memandu kenderaan.
Jadi untuk yang ingin mencari penginapan yang dekat dengan ICITY sambil menikmati apa yang ada di Taman Tema Icity ini, boleh terus booking dengan kami melalui website ini atau  whatsapp kami di +60123349149

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM BAKAL BUAT KORANG LAPAR!

Kedai kopi moden atau lebih dikenali sebagai hipster cafe kini menjadi trend dikalangan warga kota. Bukan sahaja di Kuala Lumpur, kafe sebegini juga dilihat banyak “tumbuh” di Shah Alam. Mungkin korang tertanya-tanya sebelum ini adakah kedai-kedai kopiseperti ini menawarkan hidangan halal? Di sini, kami akan listkan hispter cafe yang halal untuk korang!

 

KOPIMEO

Sumber: eatdrinkl

Pasangan berkahwin Meor dan Leena membuka kafe ini dengan satu visi iaitu menjadikannya salah satu kafe kontemporari paling digemari ramai dengan menyediakan hidangan lazat disertakan sentuhan klasik barat sambil mengekalkan ciri-ciri tempatan dalam setiap hidangan.

Sumber: FoodAdvisor

Status: Halal

Alamat: 29, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Sabtu – Khamis = 12 tengahari hingga 10 malam.

Telefon: +6012-2060 326

Instagram: @kopimeo

 

FOODSBURY

Sumber: anakcikgunawi blog

Tempat yang sempurna untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga anda dengan pelbagai jenis kopi seperti Cappucino, Mocha, Café Latte, Hazelnut Latte, Mocha Caramel, Signature Surprise dan banyak lagi. Pelanggan juga boleh menikmati makanan barat klasik dan lazat seperti Lamb Carbonara, Lasagna, Seafood Aglio Olio dan Bolognese Spaghetti. Kepada penggemar pencuci mulut, boleh cuba menu best-seller mereka seperti Almond Salted Caramel Cake, Mille Crepe Cake, Cheese Cake Brownies dan kek cawan berwarna-warni.

Sumber: Pinterest

Status: Halal

Alamat: Foodsbury Cafe @ Wisma Faizazrina 24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Dibuka setiap hari dari 12 tengahari hingga 11 malam.

Telefon: +6013-386 1848

Instagram: @foodsbury

 

CAKE JALAN TIUNG

Sumber: eatdrinkl

Diusahakan oleh pasangan berkahwin Shafinaz dan Hidzat, bekas pegawai bank itu berkata, dia mula mengasah bakat dalam seni membuat kek sejak beberapa tahun yang lalu kerana suaminya sukakan manisan. Maka wujudlah Cake Jalan Tiung, sebuah cafe kek yang cantik dengan hiasan dalaman yang amat memikat. Hidangan kek yang dijual juga sangat enak dan diletakkan pada harga yang berpatutan.

Sumber: eatdrinkl

Status: Halal

Alamat: 31M, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Rabu – Ahad = 12 tengahari hingga 8 malam. Tutup pada Isnin dan Selasa.

Telefon: +6012-9512 887

Instagram: @cakejalantiung

 

BREW & BREAD

Sumber: Brew&Bread Page

Brew&Bread merupakan salah satu kafe yang paling terkenal di kalangan penduduk di Kota Kemuning. Mereka sangat mengambil berat tentang kualiti kopi dan makanan yang dihasilkan. Kafe ini menyediakan menu makanan yang banyak berasaskan telur termasuk Egg Benedict dan Mushroom Egg Omelette. Suasana di sini agak selesa dengan berlatar belakangkan iringan muzik akustik yang sungguh menenangkan.

Sumber: Brew&Bread Page

Status: Halal

Alamat: 10, Jalan Anggerik Vanilla M 31/M, 40460 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Jumaat – Rabu = 8 pagi hingga 7 malam. Tutup pada Khamis.

Telefon: +603-5131 5201

Instagram: @brewnbread

 

HOLY SMOKE CAFE

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Holy Smoke Cafe adalah sebuah kafe kejiranan mesra yang mengutamakan kualiti makanan dan perkhidmatan pelanggan. Setiap pilihan menu disediakan dengan standard masakan yang tinggi dan ditawar pada harga yang berpatutan. Mereka percaya para pengunjung tidak perlu menghabiskan duit yang banyak untuk menikmati makanan yang baik. Seiring dengan namanya, kafe ini turut menyediakan shisha dan cigar. Reka bentuk dalaman dengan konsep retro moden pastinya memberi satu pengalaman yang unik dan tidak dapat dilupakan.

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Status: Halal

Alamat: 65 Jalan Bola Jaring 13/15, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi:
Dibuka setiap hari
Isnin – Khamis = 12 tengahari hingga 3 petang
Jumaat = 5.30 petang hingga 11 malam
Sabtu & Ahad = 3 petang hingga 11 malam

Telefon: +603-5511 8018

Instagram: @holysmokecafe

 

 

LADS & LASSIES

Sumber: tripadvisor

MELANGKAH masuk buat pertama kali ke dalam Lads & Lassies, sudah cukup untuk menggambarkan kelainan yang ada dalam kafe tersebut. Keadaan itu membuatkan pengunjung berasa tidak sabar untuk menikmati hidangan yang disediakan oleh kafe yang diusahakan dua beradik, iaitu Shereena Saini dan Mohamed Danial. Meskipun berkonsepkan makanan Barat, elemen-elemen tempatan seperti rasa pedas tidak dilupakan bagi disesuaikan dengan masyarakat Malaysia. Antara menu yang perlu dicuba ialah Kachang Phool, Sloppy Blue Cheese Burger, Machalo Moa dan Big Fat Juicy Burger.

Sumber: tripadvisor

Status: Halal

Alamat: 12, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu operasi:
Isnin – Ahad: 8.30am – 11pm , Jumaat – Sabtu: 8.30am – 1am

Telefon: 03-5524 1190

Instagram: @ladandlassies

Kemudahan Homestay Byka di Vista Alam

Kemudahan Homestay Byka di Vista Alam

Homestay Byka yang terletak di Shah Alam mempunyai banyak kenudahan yang disediakan. Selain daripada itu lokasi di Shah alam juga terdapat taman tema, pusat membeli-belah, taman rekreasi yang menarik disekitar bandaraya ini. Malah anda tidak perlu pergi jauh untuk menikmati keindahan alam semulajadi kerana anda boleh menginap di Homestay Byka.

Homestay Byka yang terletak di seksyen 14, Shah Alam, iaitu di pusat bandar Shah Alam merupakan satu pilihan yang bijak. Homestay Byka berada di lokasi yang paling strategik di Shah Alam dan kawasan sekitarnya. Selain itu, Homestay Byka sangat berdekatan dengan pusat rekreasi seperti Taman Tasik Shah Alam, Wet World Shah Alam dan I-city.

Tambahan pula, lokasi Homestay Byka berdekatan dengan tempat event yang popular di Shah Alam seperti IDCC dan SACC Convention Centre. Selain itu, Homestay Byka juga berdekatan dengan Hospital Avisena, Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral, SACC MALL, UITM, UNISEL, Wisma PKPS, Plaza Azalea dan restoran.  Ini membuktikan Homestay Byka adalah pilihan yang sangat sesuai dan strategik.

Di Homestay Byka, terdapat pelbagai restoran yang ada di bawah tempat penginapan. Antaranya adalah restoran makanan indonesia, Makanan melayu, dan juga western food seperti Menate Steak House, Restoran Ehsan, Cibiuk, Vista Brasseries by Chef Zubir, Nasi lemak royale kedah, paramount Coffee house, Tu dia Pak tam dan pelbagai lagi jenis restaurant di sini.

Selain terdapat rumah pengawal yang beroperasi selama 24 jam, Vista Alam turut mempunyai infrastruktur riadah seperti gimnasium, tabika, bilik Internet jalur lebar tanpa wayar (WiFi), trek joging, kolam renang, pasar mini, kedai dobi, farmasi, klinik, bank dan pelbagai kemudahan lain. Nak basuh baju? takde mesin basuh? no problem juga sebab kelengkapan dobi layan diri dah ready untuk pengunjung di sini.

Ia juga berhampiran dengan Lebuh Raya Persekutuan, Lebuh Raya Kemuning- Shah Alam (LKSA), Lebuh Raya Shah Alam (KESAS), Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE) dan jalan-jalan utama menghubungi Shah Alam.

Sementara itu, setiap unit Homestay Byka lengkap dengan kemudahan seperti televisyen, WiFi, penghawa dingin, water heater. Malahan microwave, seterika, electric jug kettle dan washing machine juga turut disediakan sebagai kemudahan asas di setiap unit.

5 TEMPAT SHOPPING DI SHAH ALAM

5 TEMPAT SHOPPING DI SHAH ALAM

Shah Alam terkenal dengan banyak tempat shopping yang menarik yang boleh korang lawati samaada untuk mencari cenderahati atau hanya untuk cuci cuci mata. Destinasi di bawah merupakan beberapa tempat shopping  best  yang wajib korang pergi di Shah Alam.

 

1. SETIA CITY MALL

Sumber: thesmartlocal

Merupakan sebuah kompleks membeli belah yang masih baru yang ada di Shah Alam. Di sini terdapat pelbagai jenis produk samaada berjenama tempatan atau luar untuk dibeli. Selain itu, dekat sini terdapat banyak restoran dan fast food yang boleh korang nikmati. Tarikan hiburan keluarga juga banyak seperti bowling, wayang dan sebagainya. Memang sesuai untuk korang shopping mahupun sekadar untuk menghabiskan masa dengan hiburan indoor yang ada di sini.

 

2. PLAZA SACC

Sumber: TimeOut

Sebuah pasaraya di Shah Alam yang sangat menarik dari segi senibinanya dan banyak juga pilihan restoran yang menarik yang ada di sini. Berjalan dan cuci cuci mata di sini lebih menenangkan kerana kawasan jalan kaki yang lebih lapang dan tidak terlalu sempit seperti di beberapa kompleks membeli belah yang lain. Pilihan barangan yang ada di sini juga tidak kurang banyaknya.

 

3. PLAZA ALAM SENTRAL

Sumber: GoWhere

Sebuah kompleks membeli belah yang agak besar dan mempunyai lot kedai yang sangat banyak dan pilihan restoran-restoran yang menarik yang banyak. Setiap hujung minggu memang ramai warga Shah Alam yang datang ke sini untuk shopping dan santai-santai bersama kawan-kawan bermain bowling atau tengok wayang. Tingakt 3 di dalam kompleks ini khas untuk barangan IT dan yang menariknya, wifi free juga disediakan.

 

4. KOMPLEKS PKNS 

Sumber: selangor.gov

Terletak di dalam satu kompleks bangunan yang tidak berapa baru dan rata-rata peniaga di sini adalah golongan Melayu. Konsep perniagaan di sini lebih kepada bazar dan beberapa lot kedai. Kalau anda ingin mencari pakaian wanita seperti baju kurung, tudung dan sebagainya, sangat dicadangkan untuk jenguk-jenguk ke sini. Setiap kali bulan Ramadhan mesti penuh dengan kunjungan warga Shah Alam untuk mencari baju raya.

 

5. AEON MALL SHAH ALAM

Sumber: ifish

AEON Mall Shah Alam berdiri megah dengan ciri-ciri seni binaannya yang pasti menimbulkan perasaan untuk bergambar dengan mercu ini.  Rekaan mercu terkini di Shah Alam ini adalah hasil inspirasi mercu tanda terkemuka komuniti setempat, iaitu Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Apa yang menarik tentang seni rekaan dalaman bangunan ini adalah gabungan konsep seni bina Islam dan Jepun, konsep unik empat musim yang diilhamkan daripada musim-musim yang ada di Jepun iaitu musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga .

 

 

KENAPA MEMILIH HOMESTAY DARI HOTEL?

KENAPA MEMILIH HOMESTAY DARI HOTEL?

Jika dahulu hotel merupakan pilihan utama bagi pelancong kerana segala kemudahan tersedia termasuk berdekatan dengan bandar. Kini, rata-rata pelancong mula beralih arah kepada penginapan homestay. Hal ini kerana terdapat beberapa faktor antaranya;

 

Dapat Berkumpul Bersama-sama

  • Firstly, ada yang bercuti dalam kumpulan yang besar dan mempunyai anak yang ramai so pilihan terbaik adalah memilih homestay. Kalau pilih hotel uolls kena booking hotel 2-3 bilik. Betul tak?

Ruang luas dan selesa

  • Kalau bercuti dengan keluarga yang besar, homestay menjadi pilihan utama sebab uolls boleh bersama sama dengan keluarga di ruang tamu. Nak makan reramai pun mudah.

Kemudahan asas yang ada di Homestay

  • Kebanyakkan homestay menyediakan kemudahan asas seperti di rumah. Antaranya:
  • Peti sejuk
  • Penghawa dingin
  • Kettle
  • Pingan dan mangkuk
  • Seterika/iron board
  • Water heater

Faktor keselamatan

  • Homestay juga menitikberatkan faktor2 keselamatan yang mana kita boleh lihat sendiri homestay kebanyakkannya terletak di kawasan perumahan yang selamat.

Lokasi yang strategik

Homestay biasanya terletak di kawasan penduduk, jadi dekat kawasan sekitarnya kita dapat lihat ada kemudahan seperti kedai runcit, dobi, tempat makan dan macam macam lagi.

 

Okay tu je setakat ni, untuk booking, boleh terus booked unit kami di sini.

 

Semoga perkongsian ini memberi manfaat utk uolls!