6 Makanan Wajib Beli di Bazaar Ramadhan

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar Ramadhan

Baazar-baazar Ramadhan merupakan destinasi popular pencinta makanan, sama ada mereka yang mencari sesuatu yang mudah dimakan atau sesuatu yang lain daripada yang lain. Biasalah melihat orang ramai berduyun-duyun dan berpeluh-peluh mencari makanan yang lazat. Kalau masa hari biasa, tengok dan lalu-lalang depan menu ini, macam tak teringin nak makan sangat. Tapi bila tiba bulan Ramadhan, tiba-tiba tekak meronta mahu menikmati tujuh menu ini. Apakah senarai makanan wajib beli jika korang ke bazar Ramadhan?

Ini antara makanan wajib di mana-mana baazar Ramadhan:

1. Roti John

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar RamadhanSumber: Laman Resepi

Roti John paling mendapat sambutan bila kat bazar Ramadan. Paling simple letak telur sahaja tetapi ada yang kreatif letak daging ayam, kambing, lembu mahupun rusa. Dicampur dengan pilihan sayur-sayuran, sos dan mayonis, semestinya mengenyangkan. Pilihan harga dari RM3.50 hingga RM5.

 

2. Air Tebu

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar RamadhanSumber: Yong Norliza

Kalau hari biasa, air tebu taklah terlalu dinantikan tapi bila masuk sahaja bulan puasa, air tebu ni la yang paling menjadi kegilaan. Tambahan pula dapat air tebu yang baru lepas segar diproses dan tidak dicampur air batu. Bila azan sahaja, sensasi air tebu dicampur dingin ais memang menusuk kalbu!

 

3. Ayam Percik

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar RamadhanSumber: errakyra

Ayam percik ada pelbagai jenis tapi yang begitu menarik perhatian kami sudah semestinya ayam percik Kelantan. Kuahnya bewarna putih dan ada sedikit rasa manis bergabung bersama ayam yang dipanggang. Menarik sungguh!

 

4. Tepung Pelita

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar RamadhanSumber: resepikuihmuih

Kuih ini kalau hari biasa jarang nak jumpa tapi bila tiba bulan Ramadan, merata-rata ada. Kebiasaanya dijual lima ketul untuk RM2. Dalamnya terasa air gula manis dan sangat sesuai untuk menu berbuka puasa. Ada juga kuih yang seakan-akan tepung pelita yang dipanggil kuih tako yang didalamnya diisikan dengan buah sengkuang.

 

5. Ayam Golek

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar RamadhanSumber: Mstar

Ayam golek memang paling terbaik kalau di baazar Ramadhan. Orang beratur tak payah cakap. Berapa ekor ayam boleh habis dalam sehari, tauke ayam golek pasti tersenyum lebar. Dapat pula kuah pencicah ayam golek yang manis pedas, memang terbaik!

 

6. Murtabak

6 Makanan Wajib Beli di Bazaar RamadhanSumber: homefamilysite

Samada murtabak ayam atau daging, menu ini sentiasa menjadi pilihan ketika di baazar Ramadhan. Keunikan murtabak terletak di ramuan isinya dan itulah yang menentukan sedap atau tidak sesebuah murtabak itu. Dipadankan dengan jeruk bawang atau kari, murtabak memang wajib ada ketika menu berbuka puasa.

Memang meriah sungguh pilihan makanan kat Bazaar Ramadhan kan? Korang paling suka beli makanan apa kalau pergi Bazaar Ramadhan.

Weekend Getaway di Shah Alam

Weekend Getaway di Shah Alam

Weekend Getaway biasanya warga kota akan mencari peluang untuk meluangkan masa dengan keluarga masing-masing. Tak perlu pergi jauh hanya cukup sekadar boleh melarikan diri sebentar dari kecamukan kota Kuala Lumpur yang tak pernah tidur ini. Hehehehe.

Kebiasaan mereka akan memilih Melaka dan Port Dickson sebagai destinasi hujung minggu untuk meluangkan masa dengan keluarga.

Tapi kali ini kami nak memperkenalkan destinasi yang hanya mengambil masa kurang dari 1 jam dari KL. Tak jauh kan? dekat jer.  Ianya hanya di Shah Alam.

Ya kami tahu ramai yang tinggal di Shah Alam. Dan ada juga yang mungkin terfikir Shah Alam? Apa yang ada kat sini? (mesti korang 50/50 nak datang kat sini kannnn)

Tapi hari ni kami nak bongkarkan tempat-tempat best yang wajib korang pergi kat Shah Alam. Korang tahu tak? Shah Alam kini dah banyak tarikan yang boleh korang pergi. Lagi-lagi dihujung minggu. Macam-macam yang korang boleh buat di sini. Cakap je nak apa semua ada. Jom kita lihat!

 

LAMAN SENI

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: travelmalaysia

Laman seni ni terletak di Jalan Plumbum, Seksyen 7. Bagi peminat fotografi dan yang suka OOTD amatlah sesuai datang ke sini. Di sebalik lorong-lorong belakang bangunan terdapat lukisan mural yang cantik dan menarik. Selain itu, konsep lukisan mural ini bertemakan komuniti shah alam, tarikan pelancongan dan berkonsepkan kehijauan.

Lokasi: Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

PASAR KARAT SHAH ALAM

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: twitter

Pasar Karat ini terletak di kawasan letak kereta Stadium Melawati di Seksyen 13, Shah Alam. Dibuka setiap hari Ahad bermula seawal pagi sehingga ke lewat tengahari. Pasar ni tersangatlah besar dan terdapat macam-macam barang yang diniagakan. Cakap ajelah korang nak apapun, mesti boleh jumpa punya!

Yang best tentang pasar ini adalah ianya dibahagikan dengan agak terperinci memudahkan sesiapa sahaja untuk membeli-belah. Barangan makanan, barang basah dan kering terletak berasingan. So sangat mudah kalau nak fokus untuk beli barangan tertentu aje. Tapi kalau pertama kali ke sini, sangat berbaloi kalau menjelajah ke setiap penjuru. Memang macam-macam ada!

Lokasi: Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

CENDOL DURIAN, SEKSYEN 24

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: twitter

Rojak & Cendol di Seksyen 24 Shah Alam merupakan peneraju kepada segala cendol durian. Cendol durian ni adalah satu dari idea genius Mohd Hafez Hamed yang memutuskan untuk menambah durian sebagai salah satu pilihan cendol yang ada. Korang dah pernah try ke? Rasa dia memang terbaik!

Lokasi: Medan Selera Delima, Lot G.2, Jalan Bawang Putih 24/34, Seksyen 24, 40200, Shah Alam, Selangor, 40200 Shah Alam

 

Wet World Waterpark

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: tourismalaysia

Wet World Waterpark Shah Alam ni terletak berlatarkan permandangan Taman Tasik Shah Alam dibina dengan ciri keselamatan untuk para pengunjung terutamnya kanak-kanak. Paras air di sini semuanya tidak melebihi kedalaman satu meter jadi ianya selamat untuk kanak-kanak.

Antara jenis permainan menarik yang ada di Wet Wolrd Shah Alam:

  • Cascading Waterfalls
  • Big Splash
  • Neptune Challenge
  • Tunnel Water Slide
  • Atlantis City
  • Fountain of Youth
  • Lighthouse Escape

Lokasi: Persiaran Dato Menteri, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

I-CITY

Weekend Getaway di Shah AlamSumber: mylittleventure

Kalau korang pernah dengar tentang I-city Shah Alam, mesti korang terbayangkan pokok-pokok berlampu LED kan? Tapi korang tahu tak sebenarnya banyak lagi tarikan lain yang ditawarkan di I-City ni? Bersebelahan dengan pokok-pokok bercahaya ini terdapat Snowalk dengan suhu serendah 5 darjah celcius.

Di dalam kawasan Snowalk ini korang dapat melihat rumah-rumah yang dibuat daripada ais, orang salji, ukiran ais dan bermacam lagi. Kalau korang teringin merasa hidup di dalam salji, inilah tempat yang patut korang pergi. Keluar sahaja dari taman salji ini, ada banyak lagi tempat untuk berseronok seperti Laser Warzone, Waterworld, Space Mission, Circus Travel, Trick Art Museum dan banyak lagi. Gempak kan? Tunggu apa lagi? Mai lah ke sini!

Lokasi: D-1-G, Jalan Multimedia 7/AJ, CityPark, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Korang tengok semua ada dekat Shah Alam ni tau! Sesuai untuk bawa family korang datang ke sini hujung minggu.

 

Jika datang ke Shah Alam korang boleh cuba menginap di HOMESTAY BYKA. Korang boleh booking melalui website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

 

Kelebihan Guesthouse Byka di i-City Shah Alam

Kelebihan Guesthouse Byka di i-City Shah Alam

 Kelebihan Guesthouse Byka
Antara kelebihan guesthouse Byka Di Shah alam adalah berada di kawasan I-City Shah Alam iaitu taman tema di mana tarikan utamanya dinyalakan oleh berjuta-juta lampu LED yang terang. Tempat kegemaran keluarga dan kanak-kanak di Shah Alam ini terkenal dengan pohon maple dan pine palsu serta bunga matahari yang dihiasi dengan lampu LED berwarna-warni yang dinyalakan pada waktu malam.
 Kelebihan Guesthouse Byka
Guesthouse Byka @ i-soho suites, terletak di seksyen 7, Shah Alam, iaitu di  i-City Shah Alam. Di sini, Guesthouse Byka mempunyai 3 unit penginapan yang ideal untuk keluarga yang datang. Guesthouse Byka di i-City ini berdekatan dengan UITM Shah Alam (2 minit), UNISEL Shah Alam (2minit), Hospital Shah Alam (3 minit), IDCC Shah Alam Convention Centre (8 minit), Shah Alam Convention Centre (7 minit) dan pusat bandar Shah Alam (7 minit). Selain itu, di sekeliling i-City terdapat banyak restoran dan cafe yang popular dan sedap. Ini memudahkan anda senang untuk mencari makanan.
 Kelebihan Guesthouse Byka

Keunikan untuk sesiapa yang menginap di Guesthouse Byka @ i-soho ini adalah apartment duplexnya. Untuk unit duplex ini, mempunyai 1 bilik tidur di bahagian atas dan 2 bilik air. Bilik tidur yang berada dibahagian atas di lengkapi dengan satu set perabut putih yang lengkap seperti meja solek, katil bersaiz Queen dan almari pakaian. Bilik tidur ini juga diberi keselesaan dengan satu unit penghawa dingin dan bilik air  yang dilengkapi dengan water heater.

Kelebihan Guesthouse Byka

Selain itu, di bahagian tingkat bawah pula dilengkapi dengan televisyen dan perabot. Manakala ruang dapur pula dilengkapi dengan jug kettle, peti ais, washing machine dan microwave. Seterusnya, untuk ruang tamu, terdapat satu sofa bed untuk tetamu tambahan. Di antara ruang tamu dan dapur pula di sediakan satu set meja makan untuk sekeluarga berkumpul.
Kelebihan Guesthouse Byka
Kemudahan yang ada di i-soho ini termasuk kolam renang yang luas bertempat di tingkat 11. Selain itu, kalau ingin menikmati pengalaman yang sangat mempesona di i-City Shah Alam, tetamu hanya perlu turun ke level bawah untuk melihat rose garden kerana di sini tempatnya sangat cantik dan sesuai untuk dijadikan tempat wedding photoshoot dan juga terdapat ruangan khas untuk arca Harry Potter. Anda wajib mengunjungi tempat-tempat menarik ini kerana ia dapat memberikan memori yang indah untuk anda dan juga keluarga. Untuk kebahagian i-City park anda hanya perlu jalan kaki sahaja tanpa perlu memandu kenderaan.
Jadi untuk yang ingin mencari penginapan yang dekat dengan ICITY sambil menikmati apa yang ada di Taman Tema Icity ini, boleh terus booking dengan kami melalui website ini atau  whatsapp kami di +60123349149

Apa yang Menarik di i-City Shah Alam?

Apa yang menarik di i-City Shah Alam?

 

Tempat ini memang tempat kegemaran keluarga dan kanak-kanak di Shah Alam. Tempat ini asalnya terkenal dengan pohon maple dan pine palsu dan bunga-bunga lampu LED pada waktu malam. Tapi selain lampu-lampu, ada juga tarikan lain yang boleh anda layan. Antara yang menarik di i-City Shah Alam ialah Snowalk yang buat anda mahu keluar cepat sebab sejuknya ya amat, Trick Art Museum (Muzium Seni Silap Mata) adalah sebuah galeri seni, taman tema air di i-city, muzium lilin Red Carpet, Space mission galeri angkasawan dan rumah hantu House of Horror.

 

Red Carpet

Red Carpet i-City ini ialah sebeuah muzium lilin yang terbesar di Malaysia. Terdapat banyak patung lilin orang kenamaan dan juga selebriti dunia dipamerkan di sini. Ia dibuka dari pukul 10 pagi hingga 12 malam setiap hari.

Menarik di iCity Shah AlamSumber: SpyWorld

Harga tiket:

Dewasa: RM 35

Kanak-kanak: RM 30

 

Snowalk

Snowalk ialah kawasan rumah salji. Disebabkan di Malaysia ni tiada salji, anda boleh ke sini untuk merasa bagaimana suasana musim salji di negara barat. Berada dalam rumah salji ini memang sejuk. Suhunya kurang dari 5 darjah celcius. Ia di buka dari pukul 10 pagi hingga 1 pagi.

Menarik di iCity Shah AlamSumber: KualaLumpurCityTour

Harga tiket siang:

Dewasa: RM 25

Kanak-kanak: RM 20

Harga tiket malam:

Dewasa: RM 35

Kanak-kanak: RM 30

 

Water World

Water world ialah taman tema air yang sangat menarik di bina di i-City Shah Alam. Ia merupakan tempat paling seronok untuk bergembira bersama keluarga atau kawan-kawan. Banyak gelongsor air mengujakan yang boleh di cuba dan yang paling popular ialah Tornado Ride. Ia dibuka sertiap hari dari pukul 11 pagi hingga 7 petang.

Menarik di iCity Shah AlamSumber: Kosmo

Harga tiket:

Dewasa: RM 35

Kanak-kanak: RM 25

 

Trick Art Museum

Trick Art Museum ini mempunyai koleksi lukisan 3D menarik dan menjadi salah satu tumpuan pelancong di i-City. Berbagai tema lukisan ada dan anda tindak akan beraksi dan bergambar.

Menarik di iCity Shah AlamSumber: Flickr

Harga tiket:

Dewasa: RM 15

Kanak-kanak: RM 15

 

Space Mission

Tempat pameran angkasa lepas ini mempunyai berbagai peralatan sains dan teknologi yang menarik. Ia adalah tempat yang bagus untuk mendedahkan anak-anak tentang angkasa lepas. Space Mission di i-City ini dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi hingga 12 tengahmalam.

Menarik di iCity Shah AlamSumber: PetalingJaya.org

Harga tiket:

Dewasa: RM 15

Kanak-kanak: RM 15

 

House of Horror

House of Horror adalah rumah hantu yang menyeramkan di i-City ini. Ia menggunakan teknologi 3D dan mempunyai enam bahagian untuk diteroka pengunjung. Jika anda kuat semangat jangan lupa untuk masuk ke House of Horror ni. Ia pasti memberi pengalaman menarik buat anda.

Menarik di iCity Shah AlamSumber: bittersweetbyte

Harga tiket:

Dewasa: RM 15

Kanak-kanak: RM 15

 

Selain tempat menarik di atas, anda boleh mengunjungi i-City of Digital Lights untuk melihat lampu berirama yang berwarna-warni yang sangat cantik pada waktu malam.

Menarik kan? kalau anda berminat nak sewa homestay boleh booking di website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

Bazaar Ramadhan dan tempat shopping Raya yang Popular di Shah Alam

Bazaar Ramadhan dan tempat shopping Raya yang popular di Shah Alam

Haaa masuk bulan Ramadhan je pastinya dalam fikiran kita terbayangkan tentang makanan dan baju baru yang hanya terdapat di bazaar ramadhan dan tempat shopping raya. Hehehe Betul tak? Sudah pastinya tempat-tempat bazaar and mall-mall akan mula di kunjungi oleh pelbagai lapisan masyarakat. Untuk yang bekerja dan tidak berkesempatan untuk memasak juadah berbuka, sudah pasti berkunjung ke bazaar-bazaar yang menjual pelbagai jenis makanan. You name it. Di sini, kami senaraikan bazaar ramadhan dan tempat-tempat yang biasa orang shopping yang ada di Shah Alam.

Topik ini bukan sahaja untuk yang duduk di Shah Alam, ia juga untuk tetamu homestay kami, terutamanya yang datang dari jauh. Sekiranya berminat untuk melapangkan masa untuk mencari pakaian di area shah alam, dan mencari tempat untuk berbuka, di sini kami senaraikan tempat-tempat menarik untuk anda.

Bazaar Ramadhan

keunikan ramadhanSumber: Wanista

Baazar Ramadhan merupakan bazaar wajib yang ada pada bulan puasa. Pada masa ini, semua warga Malaysia berpusu-pusu ke bazaar di waktu petang untuk membeli makanan. Untuk umat Islam memang untuk berbuka puasa, untuk orang Malaysia yang beragama lain pula untuk menjamu selera yang berbagai-bagai ini. Bagi penduduk sekitar Shah Alam, tentu berminat nak tahu kat mana lokasi terdapatnya bazar ramadan di sekitar Shah Alam sepanjang bulan puasa tahun 2018 ini.

Seminggu lagi dah nak masuk bulan puasa bagi tahun 2018. Macam biasa, perkara penting yang dikaitkan dengan bulan puasa adalah lokasi di mana terdapatnya Bazar Ramadan sepanjang bulan puasa ini.

Suka atau tak suka, majoriti besar penduduk negara kita akan singgah juga ke bazar ramadan untuk mendapatkan makanan berbuka. Samada juadah berbuka atau sekadar untuk menambah kuih muih yang ada dibuat kat rumah.

Hebat macam manapun, tentu akan pergi juga ke Bazaar Ramadhan untuk membeli juadah puasa. Sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh sebulan berpuasa. Tak kisah samada anda bujang atau dah berumah tangga. Agak sukar nak cari orang yang tak membeli lansung juadah untuk bulan puasa.

Berbalik kepada tajuk asal artikel ini, berikut saya berikan senarai Bazaar Ramadhan di sekitar Shah Alam, Selangor untuk tahun 2018 ini.

Anda boleh pilih mana satu yang berdekatan untuk pergi beri sokongan kepada para peniaga kat bazar ramadan tersebut.

Terdapat sebanyak 35 lokasi Bazaar Ramadhan di sekitar Shah Alam tahun 2018:

  1. SEKSYEN 6 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 6/1F (HADAPAN RESTORAN ALI BISTRO)
  2. SEKSYEN 7 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN KRISTAL AS 7/AS
  3. SEKSYEN 8 JALAN MUARA 8/9, (HADAPAN ALHISHA MINI MARKET)
  4. SEKSYEN 16 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 16/3 (HADAPAN DEWAN MBSA)
  5. SEKSYEN 18 JALAN 18/34, (HADAPAN KLINIK AHMAD SHAH)
  6. SEKSYEN 25 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN TERAJU 25/67 (BERSEBELAHAN MYDIN)
  7. SEKSYEN 27 TAPAK PASAR MALAM, JALAN BUKIT RAJA 27/8
  8. SEKSYEN 31 JALAN ANGGERIK ARANDA B 31/B (DEPAN PONDOK POLIS KOTA KEMUNING)
  9. 9. SEKSYEN 28 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 28/5 (BERHAMPIRAN RESTORAN KFC)
  10. SEKSYEN 32 TAPAK PASAR MALAM BUKIT KEMUNING
  11. SEKSYEN 33 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN KEMUNING UTAMA PRIMA 9.00 PAGI – 12.30 T/HARI E33/E (HADAPAN GIANT)
  12. SEKSYEN 35 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN TUN TEJA B 35/B
  13. SEKSYEN U2 TAPAK PASAR MALAM, JALAN SAUJANA INDAH (RESTORAN 2.30 PTG – 5.00 PTG SIDAH)
  14. SEKSYEN U5 TAPAK PASAR MALAM MAH SING, JALAN UTARID U5/18A
  15. SEKSYEN U5 TAPAK PASAR MALAM, SUBANG 2, JALAN BV U5/BV
  16. SEKSYEN U5 JALAN NOVA NU5/N
  17. SEKSYEN U5 JALAN MATAHARI U5/117
  18. SEKSYEN U3 SUBANG PERDANA (BERSEBELAHAN GERAI MAJLIS)
  19. SEKSYEN U8 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN N U8/N(BERSEBELAHAN RESTORAN AL-ALI)
  20. SEKSYEN U8 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN C U8/C, BUKIT JELUTONG, (HADAPAN MY MYDIN)
  21. SEKSYEN U10 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN PULAU LUMUT U10Q/Q
  22. SEKSYEN U10 TAPAK PENJAJA SEMENTARA, JALAN PULAU INDAH AU/10A
  23. SEKSYEN U13 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN SETIA PRIMA C U13/C, (HADAPAN CIMB SETIA ALAM)
  24. SEKSYEN U13 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN SETIA PERDANA BC U13/BC
  25. SEKSYEN U19 JALAN LITER D, BANDAR BARU SUNGAI BULUH FASA 3, (HADAPAN ECONSAVE)
  26. SEKSYEN U20 TEMPAT LETAK KERETA, BUKIT RAHMAN PUTRA, BANDAR BARU SUNGAI BULUH , FASA 1
  27. SEKSYEN U20, TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 1 B/2, BANDAR BARU SUNGAI BULUH, FASA 2, (HADAPAN PEJABAT LUNCAI EMAS)
  28. SEKSYEN 24 TAPAK USAHAWAN MIKRO, JALAN TIMUN 24/C
  29. SEKSYEN 18 TAPAK PASAR MALAM, JALAN 18/A & 18/2
  30. SEKSYEN 13 TAPAK BAZARENA, STADIUM SHAH ALAM
  31. SEKSYEN 17 TAPAK PASAR MALAM, JALAN 17/20 (HADAPAN DEWAN MBSA)
  32. SEKSYEN 19 TAPAK PASAR MALAM, JALAN 19/D
  33. SEKSYEN 20 TEMPAT LETAK KERETA, JALAN 20/2
  34. SEKSYEN U3 TEMPAT LETAK KERETA, JLN SP2/4, SUBANG PERDANA
  35. SEKSYEN 7 TAPAK PASAR MALAM, JALAN PLUMBUM 7/98

Selamat menjalankan ibadah puasa sepanjang bulan Ramadhan tahun 2018 ini. Moga mendapat keberkatan dan moga-moga kita semua masuk dalam golongan mereka yang bertaqwa.

 

Tempat Shopping Raya

Di mana tempat shopping baju raya di Shah Alam ni? Bila bercakap pasal shopping baju raya, sudah pasti baju yang akan dibeli adalah Baju Kebangsaan seperti baju kurung, baju kebaya, tudung, baju melayu, Jubah, Songkok dan yang sewaktu dengannya.

Selain itu, bila tibanya musim perayaan Hari Raya Aidilfitri, umat Islam di Malaysia akan keluar berbelanja membeli segala keperluan pakaian baru, persiapan rumah, kuih muih dan sebagainya.

Di sekitar Shah Alam sendiri ada beberapa tempat yang sering menjadi tumpuan untuk shopping raya.

 

Jakel Shah Alam

keunikan ramadhanSumber: mstar

Bagi anda yang ingin beraya bersama koleksi pakaian jenama selebriti, anda pasti terpukau jika pergi ke Jakel Shah Alam, Seksyen 7 kerana di sini mempunyai pelbagai pilihan baju raya jenama selebriti popular.

 

PKNS Shah Alam

 Keunikan RamadhanSumber: Tourism Selangor

PKNS Shah Alam turut menjadi tempat pilihan di saat raya semakin tiba. Di samping pelbagai baju raya yang dijual, terdapat juga barangan lain seperti aksesori pakaian, kasut, tudung dan sebagainya.

 

Plaza Masalam

keunikan ramadhanSumber: Cartoola

Shah Alam merupakan ‘lubuk’ membeli belah kerana mempunyai banyak pusat membeli belah. Di Plaza Masalam juga terdapat beberapa kedai menjual pakaian raya yang menarik untuk anda.

 

Plaza Alam Sentral

keunikan ramadhanSumber: GoWhere

Nah…. dah boleh planning and fikirkan masa yang terbaik untuk berkunjung ke tempat-tempat ini. Sekiranya rasakan post ini berguna, komen-komen la sikit di sini. hehehehehhehe

Nak Sewa Homestay? Boleh terus booking di website kami atau whatsapp +60123349149 (Klik Sini)

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM

6 HIPSTER CAFE DI SHAH ALAM BAKAL BUAT KORANG LAPAR!

Kedai kopi moden atau lebih dikenali sebagai hipster cafe kini menjadi trend dikalangan warga kota. Bukan sahaja di Kuala Lumpur, kafe sebegini juga dilihat banyak “tumbuh” di Shah Alam. Mungkin korang tertanya-tanya sebelum ini adakah kedai-kedai kopiseperti ini menawarkan hidangan halal? Di sini, kami akan listkan hispter cafe yang halal untuk korang!

 

KOPIMEO

Sumber: eatdrinkl

Pasangan berkahwin Meor dan Leena membuka kafe ini dengan satu visi iaitu menjadikannya salah satu kafe kontemporari paling digemari ramai dengan menyediakan hidangan lazat disertakan sentuhan klasik barat sambil mengekalkan ciri-ciri tempatan dalam setiap hidangan.

Sumber: FoodAdvisor

Status: Halal

Alamat: 29, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Sabtu – Khamis = 12 tengahari hingga 10 malam.

Telefon: +6012-2060 326

Instagram: @kopimeo

 

FOODSBURY

Sumber: anakcikgunawi blog

Tempat yang sempurna untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga anda dengan pelbagai jenis kopi seperti Cappucino, Mocha, Café Latte, Hazelnut Latte, Mocha Caramel, Signature Surprise dan banyak lagi. Pelanggan juga boleh menikmati makanan barat klasik dan lazat seperti Lamb Carbonara, Lasagna, Seafood Aglio Olio dan Bolognese Spaghetti. Kepada penggemar pencuci mulut, boleh cuba menu best-seller mereka seperti Almond Salted Caramel Cake, Mille Crepe Cake, Cheese Cake Brownies dan kek cawan berwarna-warni.

Sumber: Pinterest

Status: Halal

Alamat: Foodsbury Cafe @ Wisma Faizazrina 24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Dibuka setiap hari dari 12 tengahari hingga 11 malam.

Telefon: +6013-386 1848

Instagram: @foodsbury

 

CAKE JALAN TIUNG

Sumber: eatdrinkl

Diusahakan oleh pasangan berkahwin Shafinaz dan Hidzat, bekas pegawai bank itu berkata, dia mula mengasah bakat dalam seni membuat kek sejak beberapa tahun yang lalu kerana suaminya sukakan manisan. Maka wujudlah Cake Jalan Tiung, sebuah cafe kek yang cantik dengan hiasan dalaman yang amat memikat. Hidangan kek yang dijual juga sangat enak dan diletakkan pada harga yang berpatutan.

Sumber: eatdrinkl

Status: Halal

Alamat: 31M, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Rabu – Ahad = 12 tengahari hingga 8 malam. Tutup pada Isnin dan Selasa.

Telefon: +6012-9512 887

Instagram: @cakejalantiung

 

BREW & BREAD

Sumber: Brew&Bread Page

Brew&Bread merupakan salah satu kafe yang paling terkenal di kalangan penduduk di Kota Kemuning. Mereka sangat mengambil berat tentang kualiti kopi dan makanan yang dihasilkan. Kafe ini menyediakan menu makanan yang banyak berasaskan telur termasuk Egg Benedict dan Mushroom Egg Omelette. Suasana di sini agak selesa dengan berlatar belakangkan iringan muzik akustik yang sungguh menenangkan.

Sumber: Brew&Bread Page

Status: Halal

Alamat: 10, Jalan Anggerik Vanilla M 31/M, 40460 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi: Jumaat – Rabu = 8 pagi hingga 7 malam. Tutup pada Khamis.

Telefon: +603-5131 5201

Instagram: @brewnbread

 

HOLY SMOKE CAFE

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Holy Smoke Cafe adalah sebuah kafe kejiranan mesra yang mengutamakan kualiti makanan dan perkhidmatan pelanggan. Setiap pilihan menu disediakan dengan standard masakan yang tinggi dan ditawar pada harga yang berpatutan. Mereka percaya para pengunjung tidak perlu menghabiskan duit yang banyak untuk menikmati makanan yang baik. Seiring dengan namanya, kafe ini turut menyediakan shisha dan cigar. Reka bentuk dalaman dengan konsep retro moden pastinya memberi satu pengalaman yang unik dan tidak dapat dilupakan.

Sumber: Holy Smoke Cafe Page

Status: Halal

Alamat: 65 Jalan Bola Jaring 13/15, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu operasi:
Dibuka setiap hari
Isnin – Khamis = 12 tengahari hingga 3 petang
Jumaat = 5.30 petang hingga 11 malam
Sabtu & Ahad = 3 petang hingga 11 malam

Telefon: +603-5511 8018

Instagram: @holysmokecafe

 

 

LADS & LASSIES

Sumber: tripadvisor

MELANGKAH masuk buat pertama kali ke dalam Lads & Lassies, sudah cukup untuk menggambarkan kelainan yang ada dalam kafe tersebut. Keadaan itu membuatkan pengunjung berasa tidak sabar untuk menikmati hidangan yang disediakan oleh kafe yang diusahakan dua beradik, iaitu Shereena Saini dan Mohamed Danial. Meskipun berkonsepkan makanan Barat, elemen-elemen tempatan seperti rasa pedas tidak dilupakan bagi disesuaikan dengan masyarakat Malaysia. Antara menu yang perlu dicuba ialah Kachang Phool, Sloppy Blue Cheese Burger, Machalo Moa dan Big Fat Juicy Burger.

Sumber: tripadvisor

Status: Halal

Alamat: 12, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu operasi:
Isnin – Ahad: 8.30am – 11pm , Jumaat – Sabtu: 8.30am – 1am

Telefon: 03-5524 1190

Instagram: @ladandlassies

5 TEMPAT SHOPPING DI SHAH ALAM

5 TEMPAT SHOPPING DI SHAH ALAM

Shah Alam terkenal dengan banyak tempat shopping yang menarik yang boleh korang lawati samaada untuk mencari cenderahati atau hanya untuk cuci cuci mata. Destinasi di bawah merupakan beberapa tempat shopping  best  yang wajib korang pergi di Shah Alam.

 

1. SETIA CITY MALL

Sumber: thesmartlocal

Merupakan sebuah kompleks membeli belah yang masih baru yang ada di Shah Alam. Di sini terdapat pelbagai jenis produk samaada berjenama tempatan atau luar untuk dibeli. Selain itu, dekat sini terdapat banyak restoran dan fast food yang boleh korang nikmati. Tarikan hiburan keluarga juga banyak seperti bowling, wayang dan sebagainya. Memang sesuai untuk korang shopping mahupun sekadar untuk menghabiskan masa dengan hiburan indoor yang ada di sini.

 

2. PLAZA SACC

Sumber: TimeOut

Sebuah pasaraya di Shah Alam yang sangat menarik dari segi senibinanya dan banyak juga pilihan restoran yang menarik yang ada di sini. Berjalan dan cuci cuci mata di sini lebih menenangkan kerana kawasan jalan kaki yang lebih lapang dan tidak terlalu sempit seperti di beberapa kompleks membeli belah yang lain. Pilihan barangan yang ada di sini juga tidak kurang banyaknya.

 

3. PLAZA ALAM SENTRAL

Sumber: GoWhere

Sebuah kompleks membeli belah yang agak besar dan mempunyai lot kedai yang sangat banyak dan pilihan restoran-restoran yang menarik yang banyak. Setiap hujung minggu memang ramai warga Shah Alam yang datang ke sini untuk shopping dan santai-santai bersama kawan-kawan bermain bowling atau tengok wayang. Tingakt 3 di dalam kompleks ini khas untuk barangan IT dan yang menariknya, wifi free juga disediakan.

 

4. KOMPLEKS PKNS 

Sumber: selangor.gov

Terletak di dalam satu kompleks bangunan yang tidak berapa baru dan rata-rata peniaga di sini adalah golongan Melayu. Konsep perniagaan di sini lebih kepada bazar dan beberapa lot kedai. Kalau anda ingin mencari pakaian wanita seperti baju kurung, tudung dan sebagainya, sangat dicadangkan untuk jenguk-jenguk ke sini. Setiap kali bulan Ramadhan mesti penuh dengan kunjungan warga Shah Alam untuk mencari baju raya.

 

5. AEON MALL SHAH ALAM

Sumber: ifish

AEON Mall Shah Alam berdiri megah dengan ciri-ciri seni binaannya yang pasti menimbulkan perasaan untuk bergambar dengan mercu ini.  Rekaan mercu terkini di Shah Alam ini adalah hasil inspirasi mercu tanda terkemuka komuniti setempat, iaitu Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Apa yang menarik tentang seni rekaan dalaman bangunan ini adalah gabungan konsep seni bina Islam dan Jepun, konsep unik empat musim yang diilhamkan daripada musim-musim yang ada di Jepun iaitu musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga .

 

 

4 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM DI SHAH ALAM

4 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM DI SHAH ALAM

 

Bercakap tempat menarik di Shah Alam pada waktu malam, ada beberapa destinasi yang tidak kurang menariknya untuk korang lawati samaada bersama rakan-rakan mahupun bersama keluarga. Kalau setakat nak lepak dan sembang-sembang sambil menikmati keindahan pada waktu malam, bolehlah datang ke beberapa destinasi ini.

Kebanyakan destinasi adalah merupakan dataran, tempat hiburan keluarga dan juga beberapa taman awam yang sering menjadi pilihan warga Shah Alam untuk lepak-lepak pada waktu malam.

 

Uptown Shah Alam Seksyen 24

 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: SelangorKini 

Kalau korang nak lepak-lepak , cuci-cuci mata dan makan-makan, boleh lakukan aktiviti tersebut di Uptown Shah Alam Seksyen 24. Bazar larut malam ini dibuka pada pukul 10 malam sehinggalah ke 3 pagi. Di sini ada macam macam pilihan barang yang dijual di ratusan bazar dan kedai yang ada di sini. Memang satu tempat menarik di Shah Alam yang tidak perlu diperkenalkan lagi.

Lokasi: LKSA, Section 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

City of Digital Light di I-city Shah Alam

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: Pinterest

Di sini memang ada banyak aktiviti dan tempat menarik yang indoor dan outdoor. Salah satu tarikan yang ada di I-city  yang sering menjadi tumpuan pengunjung ialah City of Digital Light. Di sini terdapat pelbagai jenis pokok-pokok yang dihiasi dengan lampu-lampu LED yang boleh diibaratkan seperti taman fantasi untuk kanak-kanak. Di sini juga terdapat beberapa permainan yang disediakan khas untuk kanak-kanak atau remaja untuk mencuba. Setiap kali hujung minggu memang sesak kawasan City of Digital Light.

Lokasi: Jalan Multimedia 7/Ah, I-city, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Dataran Kemerdekaan Shah Alam

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM

Di sini terdapat sebuah padang dan kemudahan seperti bangku duduk yang disediakan dan sering menjadi tempat warga sekitar berkelah. Mungkin kerana lokasi yang strategik dan tidak jauh dari jalan utama menjadikannya destinasi pilihan warga setempat berkeluarga untuk lepak-lepak selain mempunyai lampu limpah yang menerangi gelap malam. Destinasi ini tidaklah semeriah di Uptown Shah Alam mahupun di I-City namun cukup memadai kalau setakat nak kepak -lepak ambil angin malam sambil melihat gelagat kanak-kanak bermain di padang. Padang ini memang sesak setiap kali bulan Ramadhan ketika waktu iftar. Pastikan korang bawa tikar siap-siap ye!

Lokasi: Persiaran Bandar Raya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Setia City Park 

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: GoWhere

Pusat membeli-belah di Setia Alam Shah Alam yang menawarkan banyak aktiviti menarik. Jika ke uptown Shah Alam tidak menepati citarasa kita, pusat membeli belah ini penuh dengan butik pelbagai jenama dalam dan luar negara. Tambahan pula, di waktu malam, persembahan air pancut laser berwarna warni di datarannya sangat menarik. Banyak aktiviti boleh di lakukan di dataran pusat membeli belah ini pada malam hari seperti sewaan skuter, gerai makanan & macam macam lagi.

Lokasi: 359, Persiaran Setia Dagang, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor

12 TEMPAT MENARIK UNTUK LAWATAN SEKOLAH

TEMPAT MENARIK UNTUK LAWATAN SEKOLAH

 

Shah Alam yang merupakan ibu negeri Selangor Darul Ehsan adalah sebuah bandar yang agak pesat membangun sehingga pernah digelar sebagai Bandar Perindustrian, tapi, jika anda menganggap kemajuan sebegini membawa pencemaran, ini adalah sebaliknya sekiranya anda meronda-ronda di Shah Alam. Di sebalik kepesatan pembangunan di bandar ini, anda dapat merasakan ketenangan dan keindahan pemandangan di sekeliling bandar, boleh dikatakan pembangunan di Shah Alam agak seimbang dari segi material dan alam semulajadi.

Bukan itu sahaja, bandar ini sesuai  dijadikan lawatan sambil belajar untuk pelajar-pelajar sekolah di Shah Alam dan juga memiliki aset yang agak lengkap, banyak sekali tempat yang menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara, nak tahu di mana? Teruskan membaca senarai 12 tempat menarik yang sesuai dijadikan lawatan untuk pelajar sekolah di Shah Alam.

 

1. Skytrex

 

 

Sumber: TravelBuddee

Lagi satu tempat di mana anda dapat memburu adrenalin anda adalah Skytrex Shah Alam. Terletak di Taman Pertanian Malaysia, anda dapat melakukan aktiviti ekstrem dengan udara segar kerana dikelilingi pokok-pokok hijau. Antara aktiviti yang menanti anda di sini adalah flying fox, meluncur, bergayut dan macam-macam lagi dari pokok ke pokok, sebab itulah ia digelar SKY trekking. Syok apa dapat jadi tarzan sehari?

Skytrex Adventure ini dibuka setiap hari kecuali Isnin dan digalakkan untuk anda membuat tempahan online. Aktiviti di sini sesuai untuk yang memiliki stamina yang tinggi ya, kalau tak, tak larat pula anda nak rasai semua cabaran-cabaran di sini, rugi je kan? Apa-apa pun, kalau dapat mencuba sekali dalam seumur hidup beraktiviti lasak sebegini memang akan menjadi pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Bayaran Masuk (Tempahan Online): Beginner RM35 | Intermediate RM45 | Advanced RM55

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (8.30am – 5.00pm)

Alamat: Jalan Liku 8/1, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor

 

2. i-City

 

Sumber: Malaysia Travel

Kalau anda pernah dengar tentang I-City Shah Alam, mesti anda terbayangkan pokok-pokok berlampu LED kan? Tapi anda tahu tak sebenarnya banyak lagi tarikan lain yang ditawarkan di I-City ni? Bersebelahan dengan pokok-pokok bercahaya ini terdapat Snowalk dengan suhu serendah 5 darjah celcius.

Di dalam kawasan Snowalk ini anda dapat melihat rumah-rumah yang dibuat daripada ais, orang salji, ukiran ais dan bermacam lagi. Kalau anda teringin merasa hidup di dalam salji, inilah tempat yang patut anda pergi. Keluar sahaja dari taman salji ini, ada banyak lagi tempat untuk berseronok seperti Laser Warzone, Waterworld, Space Mission, Circus Travel, Trick Art Museum dan banyak lagi. Gempak kan? Tunggu apa lagi? Mai lah ke sini!

Alamat: I-City, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

3. Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah

 

Sumber: Emily2u

Masjid yang dirasmikan pada tahun 1988 ini adalah masjid yang kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia. Nama lain bagi masjid ini adalah Masjid Biru kerana kubahnya yang berwarna biru. Senibina masjid ini adalah hasil kombinasi senibina tradisional Islam dari Barat, India, Asia Barat dan Melayu.

Ia juga pernah memegang rekod sebagai masjid yang memiliki menara yang tertinggi di dunia sehingga dimasukkan di dalam Guinness World Records, namun pada tahun 1993, masjid yang memiliki menara tertinggi adalah Masjid Hassan II di Casablanca, Morocco.

Sultan Salahuddin, Sultan Selangor pada masa itu menyumbangkan jam antik yang berusia 600 tahun dan 4 buah lampu chandelier yang berharga lebih daripada 2 juta. Rasanya kisah tentang masjid ini sudah cukup menarik perhatian anda untuk datang ke sini dan menyaksikan sendiri keindahannya dengan lebih dekat lagi.

Alamat: Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

4. Muzium Sultan Alam Shah

 

Sumber: Wikipedia

Muzium Sultan Alam Shah ini agak luas dengan hampir 4000 buah artifak dipamerkan di sini. Terdapat lima buah balai pameran yang berbeza iaitu Balai Islam, Balai Sukan, Balai Sejarah, Balai Kebudayaan, Balai Warisan Alam Semulajadi dan Pameran Luar. Antara kemudahan lain yang disediakan muzium ini adalah dewan, bilik mesyuarat, Makmal Taksedemi dan Repositori, Pusat Sumber serta Auditorium.

Di Balai Sejarah, anda dapat melihat pameran artifak yang dijumpai di kawasan penempatan awal manusia di negeri Selangor dan sejarah pentadbiran Selangor. Jika anda ke Balai Islam pula anda dapat melihat pelbagai artifak dan model yang menarik seperti kitab-kitab lama, bekas wuduk, beduk dan macam-macam lagi. Banyak yang boleh dipelajari sekiranya anda membawa anak-anak melawat muzium ini. Kemasukan ke muzium ini adalah percuma. Diulangi, PERCUMA.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (9.30am – 5.30pm)

Alamat: Persiaran Bandaraya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam

 

5. Kilang Roti Gardenia

 

Sumber: Blog Alia Umaira

Berpeluang melawat ke kilang Gardenia untuk melihat dan mengetahui rahsia kelembutan dan kelazatan roti yang paling popular di Malaysia. Ketahuilah asal usul gandum terpilih. Selain itu, lihatlah bagaimana kami mengadun kombinasi teknologi moden dan kaedah tradisi untuk proses membakar roti. Anda akan merasa kagum dengan barisan bakeri yang terbesar dan terpantas di Selatan Timur Asia. Lihatlah bagaimana Gardenia membuat aneka roti yang lazat dan alamilah aroma roti yang segar dan baru dibakar. Minuman ringan juga akan dihidangakan selepas lawatan ke kilang Gardenia.

Masa Lawatan :
Isnin hingga Jumaat – 9:00 pagi,
11:00 pagi, 2:00 petang dan
3:00 petang

Sabtu – 9:00 pagi & 10:00 pagi

Jangkamasa Lawatan :
Anggaran 1 ½ jam

Untuk tempahan sila hubungi: 
+6(03)-5191 6130 sambungan 128, 130, or 131

 

6. Taman Tema Wet World Shah Alam

 

Sumber: GoTicket

Tak tahu nak buat apa pada musim cuti sekolah? Jom bawa anak-anak ke taman tema air Wet World Shah Alam di mana anda sekeluarga dapat bermain air sepuas hati. Lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti loker untuk menyimpan barang, tak perlulah anda bersusah hati fikirkan keselamatan barang-barang berharga anda, baru boleh enjoy. Kemudian, kalau dah penat mandi-manda, mesti terasa lapar kan? Ada beberapa pilihan gerai untuk anda membeli makanan di sini.

Kalau anda merancang untuk berjalan ke tempat lain selepas ke taman tema ini, jangan risau pasal rambut basah, pihak wet world turut menyediakan kemudahan alat pengering rambut supaya tak adalah anda pening kepala sebab terpaksa pakai tudung dengan rambut basah bagi yang berhijab. Walaupun taman tema ini tidak sebesar Sunway Lagoon tapi ia tetap lengkap dengan segala kemudahan yang memastikan masa anda disana seronok dan selesa.

Bayaran Masuk: Dewasa RM25 | Kanak-kanak RM20 | Pelancong Dewasa RM35 | Pelancong Kanak-kanak RM30

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Rabu (10.00am – 6.00pm) | Tutup pada hari Rabu kecuali Cuti Sekolah dan Cuti Umum

Alamat: Taman Tema Air Wet World, No. 3A, Persiaran Dato’ Menteri, Sek.14, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

7. Pusat Karangkraf

 

Sumber: Karangkraf

Kumpulan Media Karangkraf menyediakan lawatan sambil belajar di Seksyen 15, Shah Alam. Boleh rujuk perkara di bawah sekiranya berminat untuk mengadakan lawatan ke sana.

Syarat-syarat lawatan ke Kumpulan Media Karangkraf:

  • Waktu lawatan adalah dari hari Isnin hingga Khamis sahaja.
  • Tiada sesi lawatan pada hari Jumaat, Sabtu, Ahad dan cuti umum.
  • Terdapat hanya dua sesi lawatan untuk setiap hari iaitu pada jam 9.00AM (Sesi Pagi) dan 2.30PM
    (Sesi Petang).
  • Setiap lawatan akan mengambil masa kira-kira tiga jam.
  • Jumlah maksimum untuk setiap kumpulan lawatan adalah seramai 50 orang sahaja.
    (Anggaran 1 bas)
  • Hanya lawatan berkumpulan sahaja yang akan diterima manakala permohonan individu tidak akan
    dilayan.
  • Bagi permohonan lawatan dari sekolah rendah, hanya pelajar tahap dua sahaja iaitu tahun 5 & 6
    yang akan diterima. Pelajar Prasekolah, tahun satu, dua, tiga dan empat tidak dibenarkan.

 

Alamat: No. 1, Jalan Renggam 15/5, Off Persiaran Selangor, Seksyen 15, Selangor, 40200 Shah Alam

 

8. Perpustakaan Raja Tun Uda

 

Sumber: mapio.net

 

Berkonsepkan perpustakaan dalam taman, Perpustakaan Raja Tun Uda merupakan sebuah perpustakaan awam yang lengkap dengan pelbagai kemudahan hi-tech seperti bilik wifi percuma dengan 100 buah komputer tersedia untuk pengunjung, yang syoknya lagi kalau anda suka menonton filem, anda bukan setakat boleh menikmati filem itu dalam bilik yang disediakan di perpustakaan ini, malahan, anda dapat menontonnya dalam 3D atau 6D!

Selain itu, perpustakaan yang memiliki 6 tingkat ini dapat menampung 400,000 buah buku dan 2500 orang pada satu-satu masa. Tambahan pula perpustakaan ini lengkap dengan kafeterianya sendiri dimana anda dapat menikmati makanan sambil melihat pemandangan tasik dan masjid yang sangat menyejukkan mata.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (9.30am – 7.00pm) | Sabtu – Ahad (9.30am – 9.00pm)

Alamat: Jalan Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

9. Kompleks Taman Seni Islam

 

Sumber: Tourism Selangor

Di dalam Kompleks ini anda dapat melihat beberapa galeri berbeza seperti Galeri Nur Fatimah, Galeri As Sakinah, Galeri Al Quran Mushaf Malaysia, Bahagian Penyalinan Mushaf Al Quran, Rekaan, Pewarnaan, Grafik dan Penerapan Emas.

Yang paling menarik perhatian di Kompleks ini adalah manuskrip asli Al-Quran yang dianggarkan berharga RM20 juta. Satu perasaan yang amat menakjubkan apabila dapat melihat Quran ini di depan mata. Kompleks ini juga merupakan tempat penghasilan hasil seni islamik. Yayasan Restu, merupakan organisasi yang bertanggungjawab menghasilkan Quran tulisan tangan yang pertama di Malaysia. Yang menarik lagi, dari Kompleks ini anda dapat menikmati panorama indah Masjid Shah Alam dan Taman Tasik Shah Alam.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (9.30am – 5.30pm)

Alamat: 2A, Persiaran Damai, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

 

10. Taman Botani Shah Alam Bukit Cerakah

 

Sumber: Tajas Media

Apa yang menarik di Taman Botani Shah Alam adalah Rumah Iklim Sederhana Empat Musim yang mana di dalamnya terdapat bunga-bungaan yang ditanam dalam musim tertentu, musim-musim di rumah ini diubah setiap tiga bulan. Walaupun kita duduk di negara yang tidak mengalami perubahan musim, sekurang-kurangnya dapatlah anda merasa suasana yang berlainan semasa anda berada di sini. Terasa agak realistik dengan teknik pencahayaan dan wallpaper yang digunakan untuk memberikan efek yang bersesuaian dengan musim tersebut.

Tarikan lain yang terdapat di sini adalah zoo mini, kawasan sawah padi, taman kaktus, taman buah-buahan tropika, taman herba, tasik dan kolam. Antara aktiviti yang sering dilakukan di sini adalah seperti berbasikal, flying fox, memancing dan paintball.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (7.30am – 5.00pm)

Alamat: Taman Botani Negara Shah Alam, Bukit Cahaya Seri Alam, 40000 Shah Alam

 

11. Laman Budaya, Galeri Shah Alam

 

Sumber: Sirap Limau

Laman Budaya merupakan pusat kebudayaan di mana terdapat teater, Galeri Shah Alam, muzium dan lain-lain. Bertempat di Taman Tasik Shah Alam, di Laman Budaya menjadi hab dimana karya tempatan dipamerkan seperti persembahan, pertandingan, pameran dan majlis diadakan.

Kalau anda seorang pencinta seni, tiada alasan untuk anda tidak melawat galeri seni ini. Mungkin anda boleh mendapatkan inspirasi untuk karya anda sendiri?

Waktu Operasi: Setiap hari (9.00am – 6.00pm)

Alamat: Laman Budaya Shah Alam, Persiaran Tasik, 40000 Shah Alam

 

12. Laman Seni 7, Shah Alam

 

Sumber: Laman Seni

Kalau anda pernah dengar tentang Art of Old Town di Ipoh, di Selangor pula terdapat Laman Seni 7 di mana hasil-hasil seni pelukis jalanan yang telah memenangi Pertandingan Laman Seni 7 Shah Alam dari 4 kategori berbeza iaitu ‘Painting on Site’, ‘Street Furniture’, ‘3D Painting’ dan ‘3D Installation’ dipamerkan.

Karya-karya yang memenangi pertandingan-pertandingan ini diabadikan di Laman Seni 7 ini untuk dilihat oleh orang ramai. Di sebalik setiap hasil seni ini terdapat mesej-mesej penting yang cuba disampaikan, di sini, anda dapat membaca info dari perspektif pengkarya itu sendiri tentang apa yang cuba disampaikan melalui karya mereka. Kalau anda suka berfotografi, apa kata anda angkut kamera dan lensa-lensa dan lihat sendiri keunikan tarikan ini.

Alamat: Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

10 MAKANAN BEST DI SHAH ALAM

10 MAKANAN BEST DI SHAH ALAM

 

Shah Alam ialah ibu negeri bagi Negeri Selangor Darul Ehsan dan terletak berhampiran dengan bandaraya Kuala Lumpur. Shah Alam juga merupakan salah satu bandar yang makin pesat membangun dari pelbagai aspek iaitu seperti pelancongan, ekonominya dan perindustrian. Terdapat banyak tempat makan best di Shah Alam yang boleh dikunjungi oleh para pelancong atau penduduk sekitar Shah Alam dan KL.

kami ingin membawa 10 tempat makan best di Shah Alam yang besar kemungkinan korang sendiri tidak tahu akan kewujudan kedai ini. Selain itu, mencari makanan yang halal di Shah Alam adalah sangat mudah kerana majoriti penduduknya beragama Islam.

Namun sekadar halal sahaja pasti tidak cukup, bukan? Kerana kita juga mencari yang sedap ditekak agar berbaloi dengan setiap ringgit yang dibayar.

Berikut kami senaraikan 10 tempat makan paling best untuk korang kunjungi.

 

1. Nasi Lan Kedah

Orang utara yang rindukan masakan dari kampung halaman Restoran Lan Kedah adalah tempat untuk mengubati gian uolls. Antara menu wajib yang patut korang cuba adalah sotong kembang, telur sotong, daging masak hitam selain menu utamanya adalah nasi kandar.

Harga adalah berpatutan mengikut lauk yang diambil. Pujian harus diberikan kepada pekerja restoran yang ultra mesra pelanggan. Rahsia bagaimana mereka mengekalkan rasa masakan seperti cawangan restoran Nasi Lan di Kedah?

Semua rempah ratus dan bahan-bahan dibawa dari Kedah dan Penang untung mengekalkan keaslian resipinya. Patutlah ramai orang utara yang tinggal di Selangor dan Kuala Lumpur sering berkunjung ke sini.

 

Lokasi: Jalan Serai Wangi G 16/G, Seksyen 16.

 

2. Dill’s Restoran

Kalau korang nak tahu, dekat Shah Alam  ni ada Chicken Chop RM 5 tau! Bukan tu je, Lamb Chop dan Meatball pun ada di Dill’s Restoran, Seksyen 16. Harga yang dijual di antara RM 5 – RM 8 sahaja.

Sebelum ni mereka jual di tepi jalan, sekarang mereka ada restoran sendiri. Restoran sentiasa full house. Berbaloi sangat RM 5 korang dapat portion yang besar. Korang nak cuba?

 

Lokasi:  Jalan Serai Wangi M 16/m, Alam Avenue 2, Seksyen 16, 40200, Shah Alam.

 

3. Nasi Bukit, Padang Jawa

Kalau korang mencari makanan kuantiti yang banyak tetapi murah, sangat sesuai datang ke Nasi Bukit Padang Jawa yang menjadi tempat makanan menarik di Shah Alam. Menu utamanya ialah masakan panas yang pelbagai menu.

Specialnya di sini ialah berkonsepkan nasi membukit kuantiti banyak tetapi harga mampu dibeli.
korang boleh bawa keluarga dan rakan-rakan bagi menikmati sendiri makanan di sini.

 

Lokasi: 22, Jalan Mat Raji, Taman Baru, 40200 Shah Alam, Selangor

 

4. Restoran Mee Ketam

Pastinya restoran ini dalam senarai sebagai tempat jalan-jalan cari makan di Shah Alam. Menu yang unik menyebabkan ianya tempat yang patut diterjah.

Sememangnya mee ketam di restoran ini merupakan antara mee ketam yang terbaik dan patut dicuba. Menurut pelangan, harga bagi semangkuk mee ketam ini pula sangat berpatutan.

Rasa karinya yang sedap, pedas dan berlemak dan cukup rasa mampu membuatkan korang tak pandang kiri kanan apabila menikmati mee ketam ini. selain itu, ketam yang digunakan juga segar dan banyak isi.

 

Lokasi: No. 11 Kompleks Anjung 7, Jalan Zirkon B 7/B, Seksyen 7, 40000 Shah Alam Selangor

 

5.  Restoran Pak Li Kopitiam

 

Terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Restoran Pak Li Kopitiam tempat yang sesuai untuk korang bersantai bersama keluarga mahupun teman.

Terdapat pelbagai menu yang boleh dicuba disini. Tetapi menu yang dikatakan popular adalah ‘Nasi Ayam Lemon’ dan ‘Golden Fried Rice’.

Manakal minuman yang disyorkan adalah White Coffee. Selain tu, turut disediakan seperti roti bakar,telur separuh masak,nasi lemak dan lain-lain.

 

Lokasi: 42, Jalan Kristal K7/7, Sekyen 7, 40000 Shah Alam

 

6. Kedai Nasi JJ Kak Wok

 

Nasi Kak Wok adalah nasi berlauk versi Kelantan. Namun, versi Kak Wok adalah jauh lebih baik. Ianya membuatkan ramai orang sanggup beratur untuk makan di sini.Tiada siapa akan dapat menafikan keenakkannya. Kedai Nasi JJ Kak Wok ini memang berstyle. Ianya unik.

Nasi Kak Wok adalah gabungan nasi berlauk antara gulai yang berlemak, serta beberapa ketulan kecil ayam goreng dan sambal. Sajian ini asalnya bermula daripada Mek Wok Hassan atau Kak Wok yang menyajikan masakannya di Kampung Lundang Kota Bahru pada 35 tahun dahulu.

 

Lokasi: 50, Jalan Opera J U2/J, TTDI Jaya, Shah Alam

 

7. Restoran Ceria

Restoran ini terkenal dengan masakan versi santai. Contoh korang boleh cuba makan di sini adalah roti boom, cakoi, roti jala, roti tampal. Memang menarik! Kalau peminat nasi lemak, apa kata korang cuba juga nasi lemaknya. Nasi lemak dengan telur bergoyangnya memang bergetah!

 

Lokasi: Jalan Ru 3/9a (Seksyen 3), Shah Alam, Selangor 40000

 

8. Restoran Jemari

Mengidam masakan sepeeti tom yam yang sedap,pekat dan pedas?

Antara menu special yang terdapat di restoran ini ialah Nasi Goreng Ala-Thai. Kerabu mangga, keropok, daging masak merah, timun, bawang dan cili padi yang diletakkan dalam nasi goreng ini mampu membuat korang bertambah lapar.

Selain itu, jangan lupa untuk cuba menu kerabu kangkung di Restoran Jemari ini.Kerabu yang digoreng dengan tepung dan disiram dengan sos Thai. Ada yang mengatakan bahawaianya terasa seolah-olah korang sedang makan keropok!

 

Lokasi: 18 Jalan Plumbum Q7/Q (Seksyen 7), 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia

 

9. Restoran Bisik-Bisik

Orang Johor, ini mungkin menjadi restoran kegemaran korang nanti. Restoran Bisik-Bisik Seksyen 7 Shah Alam ini menawarkan pelbagai jenis sajian Johor dan juga pelbagai. Jangan terkejut, menu lain termasuk ‘western food’ turut disediakan di sini.

Jadi, korang tak perlu pening-pening kepala nak pilih makanan apa yang korang suka.

Antara menu yang boleh dicuba adalah Kacang Pol. Mendengar Kacang Pol membuatkan kenangan makan di Kacang Pol di Johor Bahru terimbau. Dengar kata Kacang Pol ini dibawa khas dari Larkin.

Mee bandung udang galah juga menjadi pilihan pengunjung di sini. Tarikan mee ini adalah pada galah yang disediakan memang besar dan betul-betul segar. Sememangnya rasa kemanisan udang galah tersebut sangat sesuai digabung dengan mee bandung udang galah ini.

 

Lokasi: Jalan Zirkon B 7/B, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia

 

10. Burger Yazid

Burger Yazid terkenal dengan saiznya. Saiznya memang besar. Boleh dimakan bersama-sama 3-7 orang berdasarkan saiz yang dipilih. Berdasarkan pengalaman kami, untuk memesan di sini mengambil masa 15 minit. Manakala masa menunggu pula adalah 15 minit.

Secara puratanya adalah sekitar 30 minit. Memang lama. Kenapa lama? Sebab memang ramai yang membeli dan sanggup beratur untuk makan disalah satu tempat makan menarik di Shah Alam ini.

Korang boleh mencuba pelbagai menu di sini. Dikatakan ‘Double Kambing Special’ dan ‘Twister Cheese’ adalah yang terbaik dan menarik untuk dicuba di sini.

 

Lokasi: Jalan Pualam 7/32 (Persiaran Kayangan), Shah Alam, Malaysia 40460