5 TEMPAT SHOPPING DI SHAH ALAM

5 TEMPAT SHOPPING DI SHAH ALAM

Shah Alam terkenal dengan banyak tempat shopping yang menarik yang boleh korang lawati samaada untuk mencari cenderahati atau hanya untuk cuci cuci mata. Destinasi di bawah merupakan beberapa tempat shopping  best  yang wajib korang pergi di Shah Alam.

 

1. SETIA CITY MALL

Sumber: thesmartlocal

Merupakan sebuah kompleks membeli belah yang masih baru yang ada di Shah Alam. Di sini terdapat pelbagai jenis produk samaada berjenama tempatan atau luar untuk dibeli. Selain itu, dekat sini terdapat banyak restoran dan fast food yang boleh korang nikmati. Tarikan hiburan keluarga juga banyak seperti bowling, wayang dan sebagainya. Memang sesuai untuk korang shopping mahupun sekadar untuk menghabiskan masa dengan hiburan indoor yang ada di sini.

 

2. PLAZA SACC

Sumber: TimeOut

Sebuah pasaraya di Shah Alam yang sangat menarik dari segi senibinanya dan banyak juga pilihan restoran yang menarik yang ada di sini. Berjalan dan cuci cuci mata di sini lebih menenangkan kerana kawasan jalan kaki yang lebih lapang dan tidak terlalu sempit seperti di beberapa kompleks membeli belah yang lain. Pilihan barangan yang ada di sini juga tidak kurang banyaknya.

 

3. PLAZA ALAM SENTRAL

Sumber: GoWhere

Sebuah kompleks membeli belah yang agak besar dan mempunyai lot kedai yang sangat banyak dan pilihan restoran-restoran yang menarik yang banyak. Setiap hujung minggu memang ramai warga Shah Alam yang datang ke sini untuk shopping dan santai-santai bersama kawan-kawan bermain bowling atau tengok wayang. Tingakt 3 di dalam kompleks ini khas untuk barangan IT dan yang menariknya, wifi free juga disediakan.

 

4. KOMPLEKS PKNS 

Sumber: selangor.gov

Terletak di dalam satu kompleks bangunan yang tidak berapa baru dan rata-rata peniaga di sini adalah golongan Melayu. Konsep perniagaan di sini lebih kepada bazar dan beberapa lot kedai. Kalau anda ingin mencari pakaian wanita seperti baju kurung, tudung dan sebagainya, sangat dicadangkan untuk jenguk-jenguk ke sini. Setiap kali bulan Ramadhan mesti penuh dengan kunjungan warga Shah Alam untuk mencari baju raya.

 

5. AEON MALL SHAH ALAM

Sumber: ifish

AEON Mall Shah Alam berdiri megah dengan ciri-ciri seni binaannya yang pasti menimbulkan perasaan untuk bergambar dengan mercu ini.  Rekaan mercu terkini di Shah Alam ini adalah hasil inspirasi mercu tanda terkemuka komuniti setempat, iaitu Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Apa yang menarik tentang seni rekaan dalaman bangunan ini adalah gabungan konsep seni bina Islam dan Jepun, konsep unik empat musim yang diilhamkan daripada musim-musim yang ada di Jepun iaitu musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga .

 

 

4 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM DI SHAH ALAM

4 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM DI SHAH ALAM

 

Bercakap tempat menarik di Shah Alam pada waktu malam, ada beberapa destinasi yang tidak kurang menariknya untuk korang lawati samaada bersama rakan-rakan mahupun bersama keluarga. Kalau setakat nak lepak dan sembang-sembang sambil menikmati keindahan pada waktu malam, bolehlah datang ke beberapa destinasi ini.

Kebanyakan destinasi adalah merupakan dataran, tempat hiburan keluarga dan juga beberapa taman awam yang sering menjadi pilihan warga Shah Alam untuk lepak-lepak pada waktu malam.

 

Uptown Shah Alam Seksyen 24

 TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: SelangorKini 

Kalau korang nak lepak-lepak , cuci-cuci mata dan makan-makan, boleh lakukan aktiviti tersebut di Uptown Shah Alam Seksyen 24. Bazar larut malam ini dibuka pada pukul 10 malam sehinggalah ke 3 pagi. Di sini ada macam macam pilihan barang yang dijual di ratusan bazar dan kedai yang ada di sini. Memang satu tempat menarik di Shah Alam yang tidak perlu diperkenalkan lagi.

Lokasi: LKSA, Section 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

City of Digital Light di I-city Shah Alam

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: Pinterest

Di sini memang ada banyak aktiviti dan tempat menarik yang indoor dan outdoor. Salah satu tarikan yang ada di I-city  yang sering menjadi tumpuan pengunjung ialah City of Digital Light. Di sini terdapat pelbagai jenis pokok-pokok yang dihiasi dengan lampu-lampu LED yang boleh diibaratkan seperti taman fantasi untuk kanak-kanak. Di sini juga terdapat beberapa permainan yang disediakan khas untuk kanak-kanak atau remaja untuk mencuba. Setiap kali hujung minggu memang sesak kawasan City of Digital Light.

Lokasi: Jalan Multimedia 7/Ah, I-city, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Dataran Kemerdekaan Shah Alam

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAM

Di sini terdapat sebuah padang dan kemudahan seperti bangku duduk yang disediakan dan sering menjadi tempat warga sekitar berkelah. Mungkin kerana lokasi yang strategik dan tidak jauh dari jalan utama menjadikannya destinasi pilihan warga setempat berkeluarga untuk lepak-lepak selain mempunyai lampu limpah yang menerangi gelap malam. Destinasi ini tidaklah semeriah di Uptown Shah Alam mahupun di I-City namun cukup memadai kalau setakat nak kepak -lepak ambil angin malam sambil melihat gelagat kanak-kanak bermain di padang. Padang ini memang sesak setiap kali bulan Ramadhan ketika waktu iftar. Pastikan korang bawa tikar siap-siap ye!

Lokasi: Persiaran Bandar Raya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Setia City Park 

TEMPAT MENARIK WAKTU MALAMSumber: GoWhere

Pusat membeli-belah di Setia Alam Shah Alam yang menawarkan banyak aktiviti menarik. Jika ke uptown Shah Alam tidak menepati citarasa kita, pusat membeli belah ini penuh dengan butik pelbagai jenama dalam dan luar negara. Tambahan pula, di waktu malam, persembahan air pancut laser berwarna warni di datarannya sangat menarik. Banyak aktiviti boleh di lakukan di dataran pusat membeli belah ini pada malam hari seperti sewaan skuter, gerai makanan & macam macam lagi.

Lokasi: 359, Persiaran Setia Dagang, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor

12 TEMPAT MENARIK UNTUK LAWATAN SEKOLAH

TEMPAT MENARIK UNTUK LAWATAN SEKOLAH

 

Shah Alam yang merupakan ibu negeri Selangor Darul Ehsan adalah sebuah bandar yang agak pesat membangun sehingga pernah digelar sebagai Bandar Perindustrian, tapi, jika anda menganggap kemajuan sebegini membawa pencemaran, ini adalah sebaliknya sekiranya anda meronda-ronda di Shah Alam. Di sebalik kepesatan pembangunan di bandar ini, anda dapat merasakan ketenangan dan keindahan pemandangan di sekeliling bandar, boleh dikatakan pembangunan di Shah Alam agak seimbang dari segi material dan alam semulajadi.

Bukan itu sahaja, bandar ini sesuai  dijadikan lawatan sambil belajar untuk pelajar-pelajar sekolah di Shah Alam dan juga memiliki aset yang agak lengkap, banyak sekali tempat yang menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara, nak tahu di mana? Teruskan membaca senarai 12 tempat menarik yang sesuai dijadikan lawatan untuk pelajar sekolah di Shah Alam.

 

1. Skytrex

 

 

Sumber: TravelBuddee

Lagi satu tempat di mana anda dapat memburu adrenalin anda adalah Skytrex Shah Alam. Terletak di Taman Pertanian Malaysia, anda dapat melakukan aktiviti ekstrem dengan udara segar kerana dikelilingi pokok-pokok hijau. Antara aktiviti yang menanti anda di sini adalah flying fox, meluncur, bergayut dan macam-macam lagi dari pokok ke pokok, sebab itulah ia digelar SKY trekking. Syok apa dapat jadi tarzan sehari?

Skytrex Adventure ini dibuka setiap hari kecuali Isnin dan digalakkan untuk anda membuat tempahan online. Aktiviti di sini sesuai untuk yang memiliki stamina yang tinggi ya, kalau tak, tak larat pula anda nak rasai semua cabaran-cabaran di sini, rugi je kan? Apa-apa pun, kalau dapat mencuba sekali dalam seumur hidup beraktiviti lasak sebegini memang akan menjadi pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Bayaran Masuk (Tempahan Online): Beginner RM35 | Intermediate RM45 | Advanced RM55

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (8.30am – 5.00pm)

Alamat: Jalan Liku 8/1, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor

 

2. i-City

 

Sumber: Malaysia Travel

Kalau anda pernah dengar tentang I-City Shah Alam, mesti anda terbayangkan pokok-pokok berlampu LED kan? Tapi anda tahu tak sebenarnya banyak lagi tarikan lain yang ditawarkan di I-City ni? Bersebelahan dengan pokok-pokok bercahaya ini terdapat Snowalk dengan suhu serendah 5 darjah celcius.

Di dalam kawasan Snowalk ini anda dapat melihat rumah-rumah yang dibuat daripada ais, orang salji, ukiran ais dan bermacam lagi. Kalau anda teringin merasa hidup di dalam salji, inilah tempat yang patut anda pergi. Keluar sahaja dari taman salji ini, ada banyak lagi tempat untuk berseronok seperti Laser Warzone, Waterworld, Space Mission, Circus Travel, Trick Art Museum dan banyak lagi. Gempak kan? Tunggu apa lagi? Mai lah ke sini!

Alamat: I-City, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

3. Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah

 

Sumber: Emily2u

Masjid yang dirasmikan pada tahun 1988 ini adalah masjid yang kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia. Nama lain bagi masjid ini adalah Masjid Biru kerana kubahnya yang berwarna biru. Senibina masjid ini adalah hasil kombinasi senibina tradisional Islam dari Barat, India, Asia Barat dan Melayu.

Ia juga pernah memegang rekod sebagai masjid yang memiliki menara yang tertinggi di dunia sehingga dimasukkan di dalam Guinness World Records, namun pada tahun 1993, masjid yang memiliki menara tertinggi adalah Masjid Hassan II di Casablanca, Morocco.

Sultan Salahuddin, Sultan Selangor pada masa itu menyumbangkan jam antik yang berusia 600 tahun dan 4 buah lampu chandelier yang berharga lebih daripada 2 juta. Rasanya kisah tentang masjid ini sudah cukup menarik perhatian anda untuk datang ke sini dan menyaksikan sendiri keindahannya dengan lebih dekat lagi.

Alamat: Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

4. Muzium Sultan Alam Shah

 

Sumber: Wikipedia

Muzium Sultan Alam Shah ini agak luas dengan hampir 4000 buah artifak dipamerkan di sini. Terdapat lima buah balai pameran yang berbeza iaitu Balai Islam, Balai Sukan, Balai Sejarah, Balai Kebudayaan, Balai Warisan Alam Semulajadi dan Pameran Luar. Antara kemudahan lain yang disediakan muzium ini adalah dewan, bilik mesyuarat, Makmal Taksedemi dan Repositori, Pusat Sumber serta Auditorium.

Di Balai Sejarah, anda dapat melihat pameran artifak yang dijumpai di kawasan penempatan awal manusia di negeri Selangor dan sejarah pentadbiran Selangor. Jika anda ke Balai Islam pula anda dapat melihat pelbagai artifak dan model yang menarik seperti kitab-kitab lama, bekas wuduk, beduk dan macam-macam lagi. Banyak yang boleh dipelajari sekiranya anda membawa anak-anak melawat muzium ini. Kemasukan ke muzium ini adalah percuma. Diulangi, PERCUMA.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (9.30am – 5.30pm)

Alamat: Persiaran Bandaraya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam

 

5. Kilang Roti Gardenia

 

Sumber: Blog Alia Umaira

Berpeluang melawat ke kilang Gardenia untuk melihat dan mengetahui rahsia kelembutan dan kelazatan roti yang paling popular di Malaysia. Ketahuilah asal usul gandum terpilih. Selain itu, lihatlah bagaimana kami mengadun kombinasi teknologi moden dan kaedah tradisi untuk proses membakar roti. Anda akan merasa kagum dengan barisan bakeri yang terbesar dan terpantas di Selatan Timur Asia. Lihatlah bagaimana Gardenia membuat aneka roti yang lazat dan alamilah aroma roti yang segar dan baru dibakar. Minuman ringan juga akan dihidangakan selepas lawatan ke kilang Gardenia.

Masa Lawatan :
Isnin hingga Jumaat – 9:00 pagi,
11:00 pagi, 2:00 petang dan
3:00 petang

Sabtu – 9:00 pagi & 10:00 pagi

Jangkamasa Lawatan :
Anggaran 1 ½ jam

Untuk tempahan sila hubungi: 
+6(03)-5191 6130 sambungan 128, 130, or 131

 

6. Taman Tema Wet World Shah Alam

 

Sumber: GoTicket

Tak tahu nak buat apa pada musim cuti sekolah? Jom bawa anak-anak ke taman tema air Wet World Shah Alam di mana anda sekeluarga dapat bermain air sepuas hati. Lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti loker untuk menyimpan barang, tak perlulah anda bersusah hati fikirkan keselamatan barang-barang berharga anda, baru boleh enjoy. Kemudian, kalau dah penat mandi-manda, mesti terasa lapar kan? Ada beberapa pilihan gerai untuk anda membeli makanan di sini.

Kalau anda merancang untuk berjalan ke tempat lain selepas ke taman tema ini, jangan risau pasal rambut basah, pihak wet world turut menyediakan kemudahan alat pengering rambut supaya tak adalah anda pening kepala sebab terpaksa pakai tudung dengan rambut basah bagi yang berhijab. Walaupun taman tema ini tidak sebesar Sunway Lagoon tapi ia tetap lengkap dengan segala kemudahan yang memastikan masa anda disana seronok dan selesa.

Bayaran Masuk: Dewasa RM25 | Kanak-kanak RM20 | Pelancong Dewasa RM35 | Pelancong Kanak-kanak RM30

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Rabu (10.00am – 6.00pm) | Tutup pada hari Rabu kecuali Cuti Sekolah dan Cuti Umum

Alamat: Taman Tema Air Wet World, No. 3A, Persiaran Dato’ Menteri, Sek.14, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

7. Pusat Karangkraf

 

Sumber: Karangkraf

Kumpulan Media Karangkraf menyediakan lawatan sambil belajar di Seksyen 15, Shah Alam. Boleh rujuk perkara di bawah sekiranya berminat untuk mengadakan lawatan ke sana.

Syarat-syarat lawatan ke Kumpulan Media Karangkraf:

  • Waktu lawatan adalah dari hari Isnin hingga Khamis sahaja.
  • Tiada sesi lawatan pada hari Jumaat, Sabtu, Ahad dan cuti umum.
  • Terdapat hanya dua sesi lawatan untuk setiap hari iaitu pada jam 9.00AM (Sesi Pagi) dan 2.30PM
    (Sesi Petang).
  • Setiap lawatan akan mengambil masa kira-kira tiga jam.
  • Jumlah maksimum untuk setiap kumpulan lawatan adalah seramai 50 orang sahaja.
    (Anggaran 1 bas)
  • Hanya lawatan berkumpulan sahaja yang akan diterima manakala permohonan individu tidak akan
    dilayan.
  • Bagi permohonan lawatan dari sekolah rendah, hanya pelajar tahap dua sahaja iaitu tahun 5 & 6
    yang akan diterima. Pelajar Prasekolah, tahun satu, dua, tiga dan empat tidak dibenarkan.

 

Alamat: No. 1, Jalan Renggam 15/5, Off Persiaran Selangor, Seksyen 15, Selangor, 40200 Shah Alam

 

8. Perpustakaan Raja Tun Uda

 

Sumber: mapio.net

 

Berkonsepkan perpustakaan dalam taman, Perpustakaan Raja Tun Uda merupakan sebuah perpustakaan awam yang lengkap dengan pelbagai kemudahan hi-tech seperti bilik wifi percuma dengan 100 buah komputer tersedia untuk pengunjung, yang syoknya lagi kalau anda suka menonton filem, anda bukan setakat boleh menikmati filem itu dalam bilik yang disediakan di perpustakaan ini, malahan, anda dapat menontonnya dalam 3D atau 6D!

Selain itu, perpustakaan yang memiliki 6 tingkat ini dapat menampung 400,000 buah buku dan 2500 orang pada satu-satu masa. Tambahan pula perpustakaan ini lengkap dengan kafeterianya sendiri dimana anda dapat menikmati makanan sambil melihat pemandangan tasik dan masjid yang sangat menyejukkan mata.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (9.30am – 7.00pm) | Sabtu – Ahad (9.30am – 9.00pm)

Alamat: Jalan Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

9. Kompleks Taman Seni Islam

 

Sumber: Tourism Selangor

Di dalam Kompleks ini anda dapat melihat beberapa galeri berbeza seperti Galeri Nur Fatimah, Galeri As Sakinah, Galeri Al Quran Mushaf Malaysia, Bahagian Penyalinan Mushaf Al Quran, Rekaan, Pewarnaan, Grafik dan Penerapan Emas.

Yang paling menarik perhatian di Kompleks ini adalah manuskrip asli Al-Quran yang dianggarkan berharga RM20 juta. Satu perasaan yang amat menakjubkan apabila dapat melihat Quran ini di depan mata. Kompleks ini juga merupakan tempat penghasilan hasil seni islamik. Yayasan Restu, merupakan organisasi yang bertanggungjawab menghasilkan Quran tulisan tangan yang pertama di Malaysia. Yang menarik lagi, dari Kompleks ini anda dapat menikmati panorama indah Masjid Shah Alam dan Taman Tasik Shah Alam.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (9.30am – 5.30pm)

Alamat: 2A, Persiaran Damai, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

 

10. Taman Botani Shah Alam Bukit Cerakah

 

Sumber: Tajas Media

Apa yang menarik di Taman Botani Shah Alam adalah Rumah Iklim Sederhana Empat Musim yang mana di dalamnya terdapat bunga-bungaan yang ditanam dalam musim tertentu, musim-musim di rumah ini diubah setiap tiga bulan. Walaupun kita duduk di negara yang tidak mengalami perubahan musim, sekurang-kurangnya dapatlah anda merasa suasana yang berlainan semasa anda berada di sini. Terasa agak realistik dengan teknik pencahayaan dan wallpaper yang digunakan untuk memberikan efek yang bersesuaian dengan musim tersebut.

Tarikan lain yang terdapat di sini adalah zoo mini, kawasan sawah padi, taman kaktus, taman buah-buahan tropika, taman herba, tasik dan kolam. Antara aktiviti yang sering dilakukan di sini adalah seperti berbasikal, flying fox, memancing dan paintball.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (7.30am – 5.00pm)

Alamat: Taman Botani Negara Shah Alam, Bukit Cahaya Seri Alam, 40000 Shah Alam

 

11. Laman Budaya, Galeri Shah Alam

 

Sumber: Sirap Limau

Laman Budaya merupakan pusat kebudayaan di mana terdapat teater, Galeri Shah Alam, muzium dan lain-lain. Bertempat di Taman Tasik Shah Alam, di Laman Budaya menjadi hab dimana karya tempatan dipamerkan seperti persembahan, pertandingan, pameran dan majlis diadakan.

Kalau anda seorang pencinta seni, tiada alasan untuk anda tidak melawat galeri seni ini. Mungkin anda boleh mendapatkan inspirasi untuk karya anda sendiri?

Waktu Operasi: Setiap hari (9.00am – 6.00pm)

Alamat: Laman Budaya Shah Alam, Persiaran Tasik, 40000 Shah Alam

 

12. Laman Seni 7, Shah Alam

 

Sumber: Laman Seni

Kalau anda pernah dengar tentang Art of Old Town di Ipoh, di Selangor pula terdapat Laman Seni 7 di mana hasil-hasil seni pelukis jalanan yang telah memenangi Pertandingan Laman Seni 7 Shah Alam dari 4 kategori berbeza iaitu ‘Painting on Site’, ‘Street Furniture’, ‘3D Painting’ dan ‘3D Installation’ dipamerkan.

Karya-karya yang memenangi pertandingan-pertandingan ini diabadikan di Laman Seni 7 ini untuk dilihat oleh orang ramai. Di sebalik setiap hasil seni ini terdapat mesej-mesej penting yang cuba disampaikan, di sini, anda dapat membaca info dari perspektif pengkarya itu sendiri tentang apa yang cuba disampaikan melalui karya mereka. Kalau anda suka berfotografi, apa kata anda angkut kamera dan lensa-lensa dan lihat sendiri keunikan tarikan ini.

Alamat: Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

10 TEMPAT EVENT MENARIK DI SHAH ALAM

10 TEMPAT EVENT MENARIK DI SHAH ALAM

 

Kadang-kadang kita tidak tahu tempat mana yang sesuai untuk mengadakan sesebuah majlis maka lahirla topik tempat event menarik di Shah Alam yang kami ingin kongsikan di sini. Tempat menarik ini sangat sesuai untuk event-event seperti perkahwinan, sambutan hari lahir, seminar, kursus atau pun untuk meraikan hari kejayaan dan sebagainya. Buntu memikir itu sudah biasa. Jadi kami beri idea untuk korang mengadakan majlis di tempat yang bersesuaian dan tada… ini antara tempat event menarik di Shah AlamMana tahu korang sedang merancang untuk membuat kejutan hari lahir buat keluarga mahupun rakan-rakan. Tidak perlu pergi jauh, di Shah Alam sahaja.

 

1. RUANG, SHAH ALAMtempat event menarik shah alam

Sumber: Website Ruang

RUANG adalah ruang acara yang terletak di SS18 Subang Jaya dan Seksyen 16 Shah Alam. Bilik yang sesuai untuk semua event seperti pelancaran media, persidangan akhbar, pameran fesyen, training, brainstoming, pertunangan, pernikahan dan majlis perkahwinan. Selain itu, boleh menampung 350-400 pax pada satu masa bergantung kepada persediaan korang.

Lokasi:  11, Jalan Jemuju Tiga 16/13c, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor.

 

2. SHAH ALAM CONVENTION CENTRE

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: TimeOut

Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) merupakan kemudahan moden yang terletak di bandaraya Malaysia yang paling progresif dan dinamik, Shah Alam, Selangor. Menjadi pusat konvensyen pertama di Shah Alam, memberi tetamu akses yang mudah telah menjadikan SACC tempat yang sempurna sama ada acara anda adalah untuk 30 atau 3,000 pengunjung.

Lokasi: Jalan Perbadanan 14/9,, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

3. DE’ LAMAN EVENT SPACE

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: Vmo Rocks

De’Laman menyediakan tempat untuk pelbagai jenis majlis dan acara seperti Majlis Perkahwinan, Petunangan, Pernikahan, Perlancaran produk, Majlis Hari jadi, Seminar, Pertunjukkan Fesyen, Majlis Korporat, Majlis Akikah dan banyak lagi. Menyediakan pelbagai kemudahan seperti Ruang Dewan berhawa dingin, perkhidmatan katerer, surau, ruang istirehat, PA system, skrin, projector, kanopy, pelamin dan banyak lagi. Boleh menampung seramai 1000 orang tetamu di dalam dan luar dewan, Menyediakan tempat letak kereta di sekeliling kawasan de’Laman.

Lokasi: No 11 Jalan Riyal U3/37 Ipar3 Bukit Jelutong Shah Alam 40150 Selangor Darul Ehsan.

 

4. LAMAN KAYANGAN

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: Denai.my

Laman Kayangan yang terletak di Seksyen 7 ini memberikan ruang yang tersendiri. Kawasannya dilitupi sebuah khemah yang luas dan dihiasi dengan corak yang menarik.

Lokasi: 2, Jalan Platinum G 7/G, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

5. IDCC, SHAH ALAM

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: Vmo Rocks

IDCC Shah Alam adalah sesuai untuk melakukan sebarang event, konvensyen dan pameran yang dilengkapi dengan kemudahan canggih. Selain itu, mudah diakses melalui Lebuhraya Shah Alam dan Lebuhraya Persekutuan. Seterusnya, mempunyai 11 dewan serbaguna dan memuat lebih kurang 80 000 pax dan IDCC menyediakan pelbagai pakej untuk fungsi karporat dan swasta.

 

Lokasi: IDCC Mall Shah Alam, Jalan Pahat L 15/L, Seksyen 15 Shah Alam, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

6. BlackBox @ SACC MALL

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: Vmo Rocks

Black Box SACC Mall adalah ruang acara yang dibangunkan dengan baik di mana didirikan oleh  komuniti usahawan dan kreatif yang membantu orang ramai mengadakan acara luar biasa. BlackBoxmenawarkan bimbingan, bengkel, acara, rangkaian dan ruang inovasi korporat. BlackBox berkonsepkan warna hitam dengan lantai semen dan rumput tiruan. Selain itu, mempunyai banyak kemudahan peralatan seperti kamera, speaker, mikrofon dan banyak lagi. Black Box SACC Mall dibahagikan kepada bahagian-bahagian seperti Outbox, Inbox, Blackhall dan Openbox – sesuai dengan tempat duduk kusyen merah untuk memudahkan tetamu menginap di acara lebih lama.

Lokasi: Jalan Perbadanan, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor.

 

7. THE VENUE

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: Neezalife

The Venue Shah Alam beroperasi pada awal tahun 2017. The Venue Shah Alam berlokasi di Seksyen 15 Shah Alam. The Venue Shah Alam merupakan bangunan 3 tingkat yang luas untuk meraikan majlis bahagia korang. Dilengkapi dengan kemudahan lain seperti parking yang luas, surau, bilik VIP dan kawasan lobi yang selesa. Selain itu, The Venue berkonsepkan grand ballroom hotel dan mempunyai hiasasn dalaman yang sangat cantik.

Lokasi: No 15, Jln 15/22, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor

 

8. KHAIDA EVENT VENUE

Sumber: Khaida Blog

Khaida Event Venue adalah ruang acara kilang moden yang telah direka untuk menjadi tempat untuk pelbagai acara. selain majlis perkahwinan korang juga boleh mengadakan seminar atau bengkel di sini.

Lokasi: Sekitar Business 26 Lot 31 Jalan Serendah 26/41, Seksyen 26, 40400 Shah Alam, Selangor

 

9. COLLOSEUM

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM
Sumber: Tripper2u

Colosseum Event Space ni menyediakan ruang untuk majlis korang. Dewan besar majlis nya boleh memuatkan sehingga 250 orang. Panel pintu kaca nya pula boleh di buka dan mereka juga menyediakan kemah di luar. Sebagi contoh, kalau majlis perkahwinan yang besar, panel pintu kaca dewan boleh dibuka dan mereka akan sediakan kemah yang cantik untuk menempatkan tetamu . Mudah kata kalau tetamu untuk majlis sekecil birthday party dalam 50 orang ke majlis perkahwinan  hingga 1000 orang, mereka boleh sediakan!

Lokasi: LOT 16859, 3 STONE PARK, Jalan Penyair U1/44, Hicom-glenmarie Industrial Park, 40150 Shah Alam, Selangor.

 

10. SPACE SEVEN

TEMPAT EVent MENARIK DI SHAH ALAM

Sumber: Venuescape

Space Seven Setia Alam ni event space yang versatile, kalau anda nak buat majlis dengan jemputan 150 pax boleh, nak jemputan 450 pun boleh nak lebih pun boleh. Bangunan Space Seven Setia Alam ni ade 3 tingkat, setiap tingkat boleh menempatkan 150 pax. Bayangkan setiap tingkat mempunyai character yang tersendiri.

Lokasi: 7, Jln Setia Dagang AK U13/AK, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor

 

 

10 MAKANAN BEST DI SHAH ALAM

10 MAKANAN BEST DI SHAH ALAM

 

Shah Alam ialah ibu negeri bagi Negeri Selangor Darul Ehsan dan terletak berhampiran dengan bandaraya Kuala Lumpur. Shah Alam juga merupakan salah satu bandar yang makin pesat membangun dari pelbagai aspek iaitu seperti pelancongan, ekonominya dan perindustrian. Terdapat banyak tempat makan best di Shah Alam yang boleh dikunjungi oleh para pelancong atau penduduk sekitar Shah Alam dan KL.

kami ingin membawa 10 tempat makan best di Shah Alam yang besar kemungkinan korang sendiri tidak tahu akan kewujudan kedai ini. Selain itu, mencari makanan yang halal di Shah Alam adalah sangat mudah kerana majoriti penduduknya beragama Islam.

Namun sekadar halal sahaja pasti tidak cukup, bukan? Kerana kita juga mencari yang sedap ditekak agar berbaloi dengan setiap ringgit yang dibayar.

Berikut kami senaraikan 10 tempat makan paling best untuk korang kunjungi.

 

1. Nasi Lan Kedah

Orang utara yang rindukan masakan dari kampung halaman Restoran Lan Kedah adalah tempat untuk mengubati gian uolls. Antara menu wajib yang patut korang cuba adalah sotong kembang, telur sotong, daging masak hitam selain menu utamanya adalah nasi kandar.

Harga adalah berpatutan mengikut lauk yang diambil. Pujian harus diberikan kepada pekerja restoran yang ultra mesra pelanggan. Rahsia bagaimana mereka mengekalkan rasa masakan seperti cawangan restoran Nasi Lan di Kedah?

Semua rempah ratus dan bahan-bahan dibawa dari Kedah dan Penang untung mengekalkan keaslian resipinya. Patutlah ramai orang utara yang tinggal di Selangor dan Kuala Lumpur sering berkunjung ke sini.

 

Lokasi: Jalan Serai Wangi G 16/G, Seksyen 16.

 

2. Dill’s Restoran

Kalau korang nak tahu, dekat Shah Alam  ni ada Chicken Chop RM 5 tau! Bukan tu je, Lamb Chop dan Meatball pun ada di Dill’s Restoran, Seksyen 16. Harga yang dijual di antara RM 5 – RM 8 sahaja.

Sebelum ni mereka jual di tepi jalan, sekarang mereka ada restoran sendiri. Restoran sentiasa full house. Berbaloi sangat RM 5 korang dapat portion yang besar. Korang nak cuba?

 

Lokasi:  Jalan Serai Wangi M 16/m, Alam Avenue 2, Seksyen 16, 40200, Shah Alam.

 

3. Nasi Bukit, Padang Jawa

Kalau korang mencari makanan kuantiti yang banyak tetapi murah, sangat sesuai datang ke Nasi Bukit Padang Jawa yang menjadi tempat makanan menarik di Shah Alam. Menu utamanya ialah masakan panas yang pelbagai menu.

Specialnya di sini ialah berkonsepkan nasi membukit kuantiti banyak tetapi harga mampu dibeli.
korang boleh bawa keluarga dan rakan-rakan bagi menikmati sendiri makanan di sini.

 

Lokasi: 22, Jalan Mat Raji, Taman Baru, 40200 Shah Alam, Selangor

 

4. Restoran Mee Ketam

Pastinya restoran ini dalam senarai sebagai tempat jalan-jalan cari makan di Shah Alam. Menu yang unik menyebabkan ianya tempat yang patut diterjah.

Sememangnya mee ketam di restoran ini merupakan antara mee ketam yang terbaik dan patut dicuba. Menurut pelangan, harga bagi semangkuk mee ketam ini pula sangat berpatutan.

Rasa karinya yang sedap, pedas dan berlemak dan cukup rasa mampu membuatkan korang tak pandang kiri kanan apabila menikmati mee ketam ini. selain itu, ketam yang digunakan juga segar dan banyak isi.

 

Lokasi: No. 11 Kompleks Anjung 7, Jalan Zirkon B 7/B, Seksyen 7, 40000 Shah Alam Selangor

 

5.  Restoran Pak Li Kopitiam

 

Terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Restoran Pak Li Kopitiam tempat yang sesuai untuk korang bersantai bersama keluarga mahupun teman.

Terdapat pelbagai menu yang boleh dicuba disini. Tetapi menu yang dikatakan popular adalah ‘Nasi Ayam Lemon’ dan ‘Golden Fried Rice’.

Manakal minuman yang disyorkan adalah White Coffee. Selain tu, turut disediakan seperti roti bakar,telur separuh masak,nasi lemak dan lain-lain.

 

Lokasi: 42, Jalan Kristal K7/7, Sekyen 7, 40000 Shah Alam

 

6. Kedai Nasi JJ Kak Wok

 

Nasi Kak Wok adalah nasi berlauk versi Kelantan. Namun, versi Kak Wok adalah jauh lebih baik. Ianya membuatkan ramai orang sanggup beratur untuk makan di sini.Tiada siapa akan dapat menafikan keenakkannya. Kedai Nasi JJ Kak Wok ini memang berstyle. Ianya unik.

Nasi Kak Wok adalah gabungan nasi berlauk antara gulai yang berlemak, serta beberapa ketulan kecil ayam goreng dan sambal. Sajian ini asalnya bermula daripada Mek Wok Hassan atau Kak Wok yang menyajikan masakannya di Kampung Lundang Kota Bahru pada 35 tahun dahulu.

 

Lokasi: 50, Jalan Opera J U2/J, TTDI Jaya, Shah Alam

 

7. Restoran Ceria

Restoran ini terkenal dengan masakan versi santai. Contoh korang boleh cuba makan di sini adalah roti boom, cakoi, roti jala, roti tampal. Memang menarik! Kalau peminat nasi lemak, apa kata korang cuba juga nasi lemaknya. Nasi lemak dengan telur bergoyangnya memang bergetah!

 

Lokasi: Jalan Ru 3/9a (Seksyen 3), Shah Alam, Selangor 40000

 

8. Restoran Jemari

Mengidam masakan sepeeti tom yam yang sedap,pekat dan pedas?

Antara menu special yang terdapat di restoran ini ialah Nasi Goreng Ala-Thai. Kerabu mangga, keropok, daging masak merah, timun, bawang dan cili padi yang diletakkan dalam nasi goreng ini mampu membuat korang bertambah lapar.

Selain itu, jangan lupa untuk cuba menu kerabu kangkung di Restoran Jemari ini.Kerabu yang digoreng dengan tepung dan disiram dengan sos Thai. Ada yang mengatakan bahawaianya terasa seolah-olah korang sedang makan keropok!

 

Lokasi: 18 Jalan Plumbum Q7/Q (Seksyen 7), 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia

 

9. Restoran Bisik-Bisik

Orang Johor, ini mungkin menjadi restoran kegemaran korang nanti. Restoran Bisik-Bisik Seksyen 7 Shah Alam ini menawarkan pelbagai jenis sajian Johor dan juga pelbagai. Jangan terkejut, menu lain termasuk ‘western food’ turut disediakan di sini.

Jadi, korang tak perlu pening-pening kepala nak pilih makanan apa yang korang suka.

Antara menu yang boleh dicuba adalah Kacang Pol. Mendengar Kacang Pol membuatkan kenangan makan di Kacang Pol di Johor Bahru terimbau. Dengar kata Kacang Pol ini dibawa khas dari Larkin.

Mee bandung udang galah juga menjadi pilihan pengunjung di sini. Tarikan mee ini adalah pada galah yang disediakan memang besar dan betul-betul segar. Sememangnya rasa kemanisan udang galah tersebut sangat sesuai digabung dengan mee bandung udang galah ini.

 

Lokasi: Jalan Zirkon B 7/B, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia

 

10. Burger Yazid

Burger Yazid terkenal dengan saiznya. Saiznya memang besar. Boleh dimakan bersama-sama 3-7 orang berdasarkan saiz yang dipilih. Berdasarkan pengalaman kami, untuk memesan di sini mengambil masa 15 minit. Manakala masa menunggu pula adalah 15 minit.

Secara puratanya adalah sekitar 30 minit. Memang lama. Kenapa lama? Sebab memang ramai yang membeli dan sanggup beratur untuk makan disalah satu tempat makan menarik di Shah Alam ini.

Korang boleh mencuba pelbagai menu di sini. Dikatakan ‘Double Kambing Special’ dan ‘Twister Cheese’ adalah yang terbaik dan menarik untuk dicuba di sini.

 

Lokasi: Jalan Pualam 7/32 (Persiaran Kayangan), Shah Alam, Malaysia 40460

 

KENAPA MEMILIH HOMESTAY DARI HOTEL?

KENAPA MEMILIH HOMESTAY DARI HOTEL?

Jika dahulu hotel merupakan pilihan utama bagi pelancong kerana segala kemudahan tersedia termasuk berdekatan dengan bandar. Kini, rata-rata pelancong mula beralih arah kepada penginapan homestay. Hal ini kerana terdapat beberapa faktor antaranya;

 

Dapat Berkumpul Bersama-sama

  • Firstly, ada yang bercuti dalam kumpulan yang besar dan mempunyai anak yang ramai so pilihan terbaik adalah memilih homestay. Kalau pilih hotel uolls kena booking hotel 2-3 bilik. Betul tak?

Ruang luas dan selesa

  • Kalau bercuti dengan keluarga yang besar, homestay menjadi pilihan utama sebab uolls boleh bersama sama dengan keluarga di ruang tamu. Nak makan reramai pun mudah.

Kemudahan asas yang ada di Homestay

  • Kebanyakkan homestay menyediakan kemudahan asas seperti di rumah. Antaranya:
  • Peti sejuk
  • Penghawa dingin
  • Kettle
  • Pingan dan mangkuk
  • Seterika/iron board
  • Water heater

Faktor keselamatan

  • Homestay juga menitikberatkan faktor2 keselamatan yang mana kita boleh lihat sendiri homestay kebanyakkannya terletak di kawasan perumahan yang selamat.

Lokasi yang strategik

Homestay biasanya terletak di kawasan penduduk, jadi dekat kawasan sekitarnya kita dapat lihat ada kemudahan seperti kedai runcit, dobi, tempat makan dan macam macam lagi.

 

Okay tu je setakat ni, untuk booking, boleh terus booked unit kami di sini.

 

Semoga perkongsian ini memberi manfaat utk uolls!